Column: Een 'exclusief' kijkje achter de Armstrong-beschouwers IDL-producties

Column: Een 'exclusief' kijkje achter de Armstrong-beschouwers

Door Jannick van der Hooft 28 mei 2020 | 15:35


De documentairereeks van Lance Armstrong is nog niet op de Nederlandse televisie verschenen of de quotes van de uitgesproken Texaan vliegen je al om de oren. Verschillende media en journalisten wisten namelijk al beelden op te vangen van de sportdocumentaire. Is 'ie het kijken waard? In de Leiderstrui mocht hem nog níét zien, maar onze redacteur Jannick van der Hooft neemt je mee naar een 'exclusief' kijkje achter de Armstrong-beschouwers.

Het was even onderhandelen, maar we mochten de tweet van Vincent Schildkamp, commentator bij FOX Sports, alvast lezen. 'Onthutsend, ontluisterend, maar bovenal fascinerend', was zijn schokkende conclusie over de Armstrong-docu. Hij zet de reeks op hetzelfde niveau als The Last Dance. We schrokken van de stevige beweringen, maar gelukkig wordt hij scherp ondervraagd. Wordt er veel nieuws getoond in de serie? 'Oordeel zelf', was zijn totaal niet reclame-makende slotwoord. Of we voor de oorzaak van zijn enthousiasme moeten zoeken bij het verband tussen de uitzendrechten en zijn werkgever? Dat laten we nog even in het midden. Oordeel daar zelf maar over.

Ook Thijs Zonneveld had de mond vol van de documentaire in een uiterst 'geheime' column. Wij lazen hem stiekem toch en zagen Zonneveld tot de conclusie komen dat Armstrong nog altijd 'dezelfde klootzak' was als voorheen. Zonneveld trekt zich in de column de rol van filmrecensent toe. Echter, wie tussen de regels doorleest, zal zien dat hij nog altijd een wielerjournalist met een kritisch geluid is. Je krijgt te lezen wat je verwacht te gaan lezen: ergens tijdens de column zal het gevoel je beklijven dat hij niet echt neutraal op de bank is gaan zitten om te kijken. Dat is niet erg, want vanuit zijn achtergrond wel erg logisch. Thijs Zonneveld blijft nou eenmaal diezelfde journalist, ook na al die jaren.

Met een speciale knop op onze afstandsbediening kregen we toegang om Stef Clement op de televisie bij Op1 te zien verschijnen. 'Drie uur was wat lang', vond hij over de documentaire, die kennelijk weinig nieuws heeft laten zien en aan alle kanten geframed is. Gelukkig werd het door Clement perfect samengevat in een fragment van twaalf minuten. Dat was precies lang genoeg voor onze redactie om in combinatie met de andere Armstrong-beschouwers een eindbalans op te maken. Dit verhaal zou anders ook wat te lang worden.

Moet je thuisblijven voor LANCE?

Het antwoord op bovenstaande vraag gaat een onbevredigend antwoord geven: 'Ja en nee'. Dat heeft te maken met twee redenen. De eerste is dat we al vóór de documentaire op de Nederlandse televisie verschenen is de meest sappige verhalen en anekdotes al gehoord hebben. Als het niet door deze website is, dan wel door genoeg andere media die smullen van de soms bizarre uitspraken van een gevallen held. De kans dat je nog gaat genieten van de niet-opgepikte verhalen is aanzienlijk kleiner. Het is vrij moeilijk om nog te blijven verbazen als je als documentaire al compleet uitgekleed bent qua quotes.

De andere reden is te vinden in deze column. Hoe je de documentaire beleeft, hangt af van de bril waarmee je hem bekijkt. Als je al begint te schuimbekken bij de naam Lance Armstrong (wanneer hij bijvoorbeeld stelselmatig in interviews tegen je heeft gelogen), dan zou ik de documentaire lekker links laten liggen. Wil je gefascineerd worden door een sportman pur sang met een geregisseerd verhaal, dan lijkt het me wel een aanrader. 'Oordeel zelf', zou ik vanuit een minder commercieel oogpunt dan Schildkamp zeggen.

Of je doet gewoon net als ik. Niet kijken, maar wel alles lezen. Blijf je ook op de hoogte. (foto: Sirotti)

Jannick van der Hooft


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws