Drama in Andalusië: Teuns en Haig rijden verkeerd, Fuglsang wint weer Algemeen nieuws

Drama in Andalusië: Teuns en Haig rijden verkeerd, Fuglsang wint weer

Door Bram van der Ploeg 21 februari 2020 | 16:45


Jakob Fuglsang heeft na de eerste ook de derde etappe in de Ruta del Sol gewonnen. De Deen profiteerde op een kasseienklimmetje optimaal van het feit dat Dylan Teuns en Jack Haig bij een laatste bocht verkeerd reden. Pello Bilbao kwam vervolgens niet meer over Fuglsang heen in de sprint.

In wederom een lekkere bergetappe werd er meteen vanuit de start volle bak gekoerst. Toen de weg al snel omhoog liep, werd er aangevallen en het waren maar liefst 44 renners die voorop kwamen. Onder meer Jan Bakelants, Alexander Edmondson, Antwan Tolhoek en Matej Mohoric waren van de partij. Het peloton gaf in de beginfase al snel een kleine twee minuten toe.

Peloton vindt 44 te veel, nieuwe kopgroep krijgt ruimte

Uiteraard werd er in de groep van 44 niet perfect samengewerkt en het peloton zag ook wel in dat dit te onoverzichtelijk werd. Op de tweede klim van de dag, van eerste categorie, gaf het peloton al gas en kwamen de 44 vooraan binnen schootsafstand. Toen alles op de top van de tweede gecategoriseerde klim weer in elkaar schoof, ontstond een nieuwe kopgroep van tien.

Lennard Hofstede, Andrey Zeits, Enric Mas, Damiano Caruso, Silvan Dillier, Loic Vliegen, Floris De Tier, Jimmy Janssens, Louis Vervaeke en Mikel Bizkarra vonden elkaar na tachtig kilometer koers en kregen een mooie speling van anderhalve minuut naar het peloton. De kopgroep van tien, met daarbij dus vier Belgen en één Nederlander, wist in de vallei richting de derde klim van de dag de voorsprong zelfs wat uit te breiden naar dik twee minuten.

Vijftal komt samen, peloton op komst

Op de Puerto de Baeza, de laatste klim van de dag, barstte de strijd in de kopgroep los, want in een heuvelachtige finale en met een punchy aankomst was er nog alles te winnen. Drie renners leken het sterkst, met De Tier, Caruso en Mas. Dillier en Bizkarra bleven er echter aan het elastiek steeds aan hangen. De vijf verdedigden bij aanvang van de laatste kilometer nog een klein minuutje.

Terwijl Mas in de kopgroep al wat nerveus begon te zwaaien naar zijn medevluchters, raasde de groep naar de laatste steile muurtjes in de finale. Helaas voor de Spanjaard was het gat niet groot genoeg en werd hij ondanks een laatste poging om alleen te gaan, snel bijgehaald. Terwijl de ene Movistarrenner werd ingehaald, ging de volgende er vandoor. Marc Soler zette aan, maar Mikel Landa reed het gaatje snel dicht.

Drama voor Teuns en Haig, Tolhoek doet mee

Met ook Pello Bilbao, Dylan Teuns, Jack Haig, Ion Izagirre en leider Jakob Fuglsang vooraan waren alle klassementsrenners van de partij. Met drie man aan de kop probeerde Bahrain-McLaren van alles, maar ook Teuns kreeg Fuglsang niet los. Het kwam allemaal aan op een sprintje bergop in een smal straatje.

Op het moment dat Teuns en Haig leken uit te maken wie er ging winnen, reden de twee rechtdoor bij een bocht naar rechts. Daardoor kon Fuglsang overnemen en dat liet hij niet meer los. Daarmee verstevigde hij ook zijn leidende positie in het klassement. Antwan Tolhoek en Maurits Lammertink werden keurig negende en tiende. (foto: Sirotti)

Uitslag etappe 3 Ruta del Sol 2020

1. Jakob Fuglsang
2. Pello Bilbao ''
3. Brandon McNulty +0.01
4. Ion Izagirre +0.04
5. Marc Soler +0.06
6. Dylan Teuns +0.08
7. Jack Haig ''
8. Mikel Landa ''
9. Antwan Tolhoek +0.13
10. Maurits Lammertink +0.26

Klassement na etappe 3 Ruta del Sol 2020

1. Jakob Fuglsang
2. Mikel Landa +0.14
3. Pello Bilbao +0.30
4. Dylan Teuns +0.31
5. Ion Izagirre +0.34
6. Jack Haig +0.35
7. Chris Harper +1.23
8. Marc Soler +1.27
9. Ruben Fernandez +1.36
10. Harm Vanhoucke ''


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws