Koen Bouwman

Dit is de pagina over Koen Bouwman. De Nederlander komt op de weg uit voor Jumbo-Visma. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Bouwman en houdt tevens zijn biografie bij.  

Koen Bouwman

Bouwman via stage prof bij Jumbo-Visma

Koen Bouwman werd op 2 december 1993 geboren in Ulft. De Nederlander kende in 2015 een sterk jaar bij de opleidingsploeg SEG Racing Academy, waarna hij stage mocht lopen bij Jumbo-Visma. De stage resulteerde uiteindelijk in een profcontract bij de ploeg. De eerste jaren bij Jumbo-Visma was Bouwman met name een ondersteunende renner voor de klassementsrenners. Desondanks vierde de renner ook zijn eigen succes. Zo wist hij in 2017 vanuit de ontsnapping een etappe te winnen in het Critérium du Dauphiné. Ook veroverde hij de bergtrui die hij succesvol tot de slotetappe wist te verdedigen.

Van de drie grote rondes zou Bouwman de Giro d'Italia een warm hart gaan toedragen. Hij zou de Italiaanse grote ronde vanaf 2018 tot en met 2022 achtereenvolgens rijden. Omdat Jumbo-Visma vaak zonder een échte kopman reed, kreeg de klimmer met de blonde krullen kansen om aan te vallen. Bij zijn eerste deelname leidde dat al bijna tot een ritzege. In de laatste kilometers van een bergetappe werd hij echter voorbijgereden door een ontketende Richard Carapaz. Drie jaar later gebeurde vrijwel hetzelfde. Toen verstoorde Egan Bernal het feestje met een vlammende acceleratie. 

'Knecht' Bouwman laat zien winnaar te zijn

In 2022 lukte het Bouwman tijdens zijn vijfde deelname eindelijk wel. In de zevende etappe zat hij in een grotendeels Nederlandse kopgroep, waarin Bouwman naast Wout Poels en Bauke Mollema ook zijn ploeggenoot Tom Dumoulin trof. Dankzij de inspanningen van de Limburger kon Bouwman voor de winst sprinten. Op de hellende aankomst toonde de Nederlander zijn vlijmscherpe eindschot en knalde hij Mollema en Davide Formolo op fietslengtes. Naast de ritzege pakte Bouwman ook de bergtrui. 

Bouwman was door de zege vertrokken en zou met de negentiende etappe nog een overwinning boeken. Daarnaast stelde hij overtuigend de eindzege in het bergklassement veilig, waardoor de renner - die vaak als knecht fungeerde - een groot succes kende. De prestaties in de Giro openden de ogen van Bouwman, die al heeft laten weten in de toekomst vaker zijn venijnige eindschot bergop te willen doen gelden. De renner koerst tot en met 2024 in de kleuren van Jumbo-Visma, maar in 2023 schikte hij zich wel weer voornamelijk in de rol die hij in de jaren voor 2023 had: als helper was hij present in de door Primoz Roglic gewonnen Giro d'Italia. 

Koen Bouwman Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties