[Update] Zeeman reageert na uitsluiting: 'Crankstel fiets Roglic beschadigd' Tour de France

[Update] Zeeman reageert na uitsluiting: 'Crankstel fiets Roglic beschadigd'

Door Bram van der Ploeg 18 september 2020 | 13:30


(17 september 2020) Merijn Zeeman is woensdag na afloop van de zeventiende etappe uit de Tour de France gezet. In een verklaring van de UCI staat dat Zeeman intimiderend en incorrect gedrag vertoonde richting een UCI-official. Hij zou de official ook hebben uitgescholden. Dit gebeurde tijdens het controleren van de fietsen. 

Tegenover De Telegraaf wil Zeeman nog niet te diep ingaan op de kwestie. 'Ik wil eerst met de president van de jury praten over dit voorval, voordat ik verder commentaar kan geven. Er is gisteren wat voorgevallen bij de fietscontrole, en daarop heb ik vanmorgen te horen gekregen dat ik niet meer welkom was bij die controles. Verder niets. Maar nu ik het communiqué lees, staat er iets heel anders.'  

Naast uitsluiting in de Tour moet de Nederlander ook een boete van 2000 Zwitserse franc betalen (ongeveer 1850 euro). UCI is later met een verklaring naar buiten gekomen over het uitsluiten van Zeeman. De commissarissen komen tot de conclusie dat Zeeman zich op een onaanvaardbare manier gedroeg tegenover personeel van de UCI. In het persbericht staat dat de sportief directeur zich schuldig maakte aan 'intimidatie, beledigingen en ongepast gedrag van een teamlid jegens een UCI-lid tijdens de fietscontrole die werd uitgevoerd aan het einde van etappe 17'.

De UCI legt uit wat de commissarissen precies aan het doen waren: 'Zij voerden een mechanische dopingcontrole uit, waarbij ook de fiets van de geletruidrager is gedemonteerd. Dit gebeurde in overeenstemming met de UCI-reglementen. Als gevolg hiervan werd de heer Zeeman uitgesloten van het evenement en dient hij een boete te betalen van 2.000 Zwitserse franc.'

Update - 18 september 2020 (08.05 uur): Zeeman heeft spijt van uitbarsting

Merijn Zeeman heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag via een persbericht van Jumbo-Visma gereageerd op zijn uitsluiting in de Tour de France. De sportief directeur betuigt spijt, maar legt ook uit waar zijn woede jegens de UCI-commissarissen vandaan kwam. Bij een fietscontrole moest het crankstel van de fiets uit elkaar worden gehaald. 'De fiets is daarbij beschadigd en het crankstel moest naderhand noodgedwongen vervangen worden'. aldus Jumbo-Visma.

Zeeman schoot daardoor uit zijn slof. 'Ik ben boos geworden toen de commissaris het crankstel van de fiets van Primoz demonteerde. Wij staan voor een eerlijke sportbeoefening en daarbij horen controles, maar die moeten wel in alle redelijkheid gebeuren. Ondanks dat had ik mijn kalmte moeten bewaren en de UCI-commissaris respectvoller moeten benaderen.' Zeeman heeft ter plekke zijn excuses ook al aangeboden en mag wel bij de ploeg blijven in deze Tour de France. Hij mag geen 'officiële functies' meer uitvoeren tot aan Parijs. (Foto: Shootmetoo.nl / @Remogino1)

Lees 12 Reacties

Tags:

Reacties

RenegadeMaster
19 Sep 2020 om 21:02
Quote van frans.vandenweghe@telenet.be
Als je die mannekes van de UCI in een uniformpje steekt, dan wanen ze zich koning, keizer of admiraal. Zij willen dan het "moment de gloire" halen.

En denk ik ook helemaal niets te vertellen thuis. Nare mannetjes dus. Misschien een leuk baantje voor Wilfred Genee ;)

frans.vandenweghe@telenet.be
18 Sep 2020 om 18:40

Als je die mannekes van de UCI in een uniformpje steekt, dan wanen ze zich koning, keizer of admiraal. Zij willen dan het "moment de gloire" halen.

RenegadeMaster
18 Sep 2020 om 17:51

De UCI haastte zich om aan te geven dat hun mannetje binnen de protocollen heeft gehandeld. Nou nou. Een x-ray is dus echt wat anders dan een crankstel en/of cassette losschroeven. Daarnaast ook nog eens door een onbekwaam UCI-persoon uitgevoerd die schade toebrengt aan een dure racefiets van de leider in de tour. Waarschijnlijk niet onherstelbaar, maar wel zeer amateuristisch en ongepast. Zoiets lokt een reactie uit in het heetst van de strijd. De bobo's moeten echt hand in eigen boezem steken, los van het feit dat Zeeman misschien wat te fel reageerde. Overigens gaf Zeeman aan direct na het voorval zijn excuses te hebben aangeboden en deze werden ook aanvaard. Hij wordt gestraft, de amateur bobo niet natuurlijk. Als de UCI ballen heeft schorsen ze per direct hun amateur bobo, die bovendien wat NSB-trekjes vertoont. Excuses aanvaarden en daarna op hoge poten richting juryvoorzitter. Bah. Tip: stuur de rekening van de geleden materiële en reputatieschade naar de UCI en biedt de amateur bobo een gratis cursus racefietsdemontage aan (soort werkstraf)!

Ron58
18 Sep 2020 om 12:18

Ik heb vraagtekens bij deze actie evenals de sanctie van een teamlid van Jumbo Visma door hem 10 strafseconde te geven.
Bij bestudering van stukken van het UCI blijkt dat deze " Commissaris " gerechtigd was om een X-Ray scan uit te voeren maar technisch niet onderlegd was om een fiets te demonteren en helemaal geen Crancksfel demontage.
Dit soort onderzoeken worden random uitgevoerd en zonder aankondiging trouwens .
Dat de UCI een lid stuurt die monteurs werkzaamheden uit gaat voeren aan een fiets buiten de materiaal man om van Jumbo Visma is hoogst ongebruikelijk en buiten het protocol om.
Misschien niet handig geweest dat Dhr Zeeman op deze manier reageerde maar wel begrijpelijk vanwege het feit dat na ondeskundige demontage van onderdelen door het lid van de UCI reparatie moest plaats vinden uitgerekend door Jumbo zelf!!!!
Dat ze daarna ook nog eens een zware sanctie als middel inzetten puur om te laten zien wie er de baas is vind ik dictatoriaal gedrag en ongepast en kan een ploeg die nu vooraan rijd mentaal ontregelen .
Dat zal althans niet gebeuren want er rijden sterke karakters rond.

J hordijk
18 Sep 2020 om 10:33

Ik vind dat zeeman zeker zijn geschag in moet houden
Maar je moet wel met mensen werken die verstand hebben van crack stellen
Dus eind zeeman had die monteur. Een foto maken en naar zijn baas moeten gaan

Henkgrunn
18 Sep 2020 om 09:55

Ach ja bobo's, Merijn moet dit maar beschouwen als een leermoment.
En dan bedoel ik voor de bobo's.
Henkgrunn

Poelwinst
18 Sep 2020 om 09:48

De UCI heeft geen enkel inzicht in de wielersport. Merijn Zeeman is jarenlang bezig geweest om met de ploeg de Tour te winnen en dan komt er vlak voor Parijs nog even een prutser van de UCI langs die de fiets van je geletruidrager de vernieling in helpt. Dan is het logisch dat je woedend wordt.

avgeest
18 Sep 2020 om 09:39

Misschien zou de UCI ook naar hun eigen handelen kunnen kijken. Het slopen van iemand zijn fiets is sowieso niet fijn. Zeker niet als er zulke belangen op het spel staan.
Uit je dak gaan helpt dan misschien niet, maar lijkt me wel begrijpelijk.
Er naast gaan staan en vragen of ze het de volgende keer niet willen beschadigen, lijkt me ook een wat milde reactie.
Ik vind het een heel vervelende situatie voor Zeeman.

Ennie Quipere
18 Sep 2020 om 09:19

Merijn Zeeman heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag...????? Je kunt "INDELEIDERSTRUI" in ieder geval niet verwijten dat ze achter lopen....

RenegadeMaster
17 Sep 2020 om 21:35

In het jury communiqué staat het volgende: - Amande de CHF 2000; - Exclusion de l'épreuve. Dus als ik goed vertaal 2000 Zwitserse Francs lappen en uitsluiting van aanwezigheid bij het testen van de fietsen. Épreuve betekent letterlijk test en niet de koers?!

sv
17 Sep 2020 om 21:03

Wtf?

hanleunk@gmail.com
17 Sep 2020 om 20:45

Tja je kunt op verschillende manier trachten het bastion nog aan het wankelen te brengen.

Reageer


Meer nieuws