Merijn Zeeman

Merijn Zeeman is een ploegleider die werkt voor Jumbo-Visma. Hij geldt als één van de drijvende krachten achter het succes van de Nederlandse ploeg. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Zeeman en houdt zijn biografie bij. 

Zeeman werd op 12 december 1978 geboren in Alkmaar. Hij is de broer van misdaadverslaggever Thijs Zeeman. In een ver verleden was Zeeman zelf amateurwielrenner, maar hij maakte in 2008 de switch naar het ploegleider zijn: destijds trad hij in dienst bij het Skil-Shimano van Iwan Spekenbrink. Dat maakte hem de jongste ploegleider van een Nederlandse wielerploeg. 

In zijn eerste jaren groeide Zeeman gestaag met Skil-Shimano mee. De ploeg mocht in 2009 voor het eerst deelnemen aan de Tour de France, met Zeeman als ploegleider. In zijn jaren bij die ploeg had hij onder meer Marcel Kittel, John Degenkolb, Kenny van Hummel en ook Tom Dumoulin onder zijn hoede. 

Zeeman present bij gehele opleving Jumbo-Visma

In 2013 stapte Zeeman over naar Rabobank, dat dat seizoen inging onder naam Blanco en later Belkin. Zeeman kwam dus binnen op het moment dat de ploeg zo'n beetje op zijn gat lag, maar zorgde er samen met onder meer Richard Plugge voor dat de ploeg uit de as herrees. Lotto, Jumbo en later Visma stapten uiteindelijk in als nieuwe sponsors, waarmee de ploeg ook realistisch kon gaan denken aan de grote dromen van Zeeman en co: het winnen van de Tour de France. 

In 2020 waren Zeeman en co er al heel dicht bij met Primoz Roglic, maar die verloor de Ronde van Frankrijk uiteindelijk op de voorlaatste dag aan Tadej Pogacar. Zeeman zelf mocht die tijdrit omwille van een straf niet in de ploegleiderswagen volgen. Twee jaar later slaagde Jumbo-Visma er met Zeeman als sportief directeur dan toch in om de Tour te winnen, met Jonas Vingegaard. Eén jaar later schreef de ploeg sportgeschiedenis door de Giro (Roglic), Tour (andermaal Vingegaard) en Vuelta (Sepp Kuss) te winnen in één jaar. 

Merijn Zeeman Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties