Gaviria verrast alles en iedereen met lange sprint in Ronde van Romandië, Adam Yates eindwinnaar Wielrennen
Wielrennen

Gaviria verrast alles en iedereen met lange sprint in Ronde van Romandië, Adam Yates eindwinnaar

Gaviria verrast alles en iedereen met lange sprint in Ronde van Romandië, Adam Yates eindwinnaar

Fernando Gaviria heeft de slotrit van de Ronde van Romandië gewonnen. De Colombiaan was de snelste - en misschien ook wel de slimste - na een vermakelijke rit, waarbij de hoogtemeters de wedstrijd zwaar maakten. De eindzege van Adam Yates kwam niet meer in gevaar.

Op papier was de slotrit van deze Ronde van Romandië een kans voor de sprinters en dus was de verwachting dat er voor het algemeen klassement geen noemenswaardige verschuivingen meer zouden plaatsvinden. Toch zal er in het peloton even vreemd zijn opgekeken wanneer de namen van de vroege vlucht werden doorgegeven. Thomas Gloag (Jumbo-Visma), die elfde stond in het algemeen klassement op een dikke twee minuten van leider Yates, trok namelijk in het offensief. Robbert Stannard (Alpecin-Deceuninck), Paul Lapeira (AG2R Citroën Team), Antoine Aebi (Swiss Cycling) en Alexander Kamp (Tudor Pro Cycling) waren zijn metgezellen.

De voorsprong van de vijf vluchters bedroeg op een gegeven moment meer dan vier minuten, maar al snel dreven de mannen van UAE Team Emirates het tempo op. Zo werd duidelijk dat Gloag geen ultieme sprong meer zou kunnen maken in het algemeen klassement. Zeker toen onder impuls van INEOS Grenadiers op de Grand Fuey (zes kilomter aan meer dan zeven procent) het tempo de lucht in ging, moesten de vluchters tijd prijsgeven.

Bernal maakt tempo, sprinters krijgen het moeilijk

Door die tempoversnelling moest snelle man en winnaar van rit één Ethan Vernon afhaken in het peloton. Met behulp van Dries Devenyns en Josef Cerny kwam de Brit in eerste instantie terug aansluiten, maar even later moest hij er weer af onder impuls van het strakke tempo van Egan Bernal. Met Hayter in de ploeg wilden zij natuurlijk liefst zo veel mogelijk snelle mannen overboord gooien. EF Education-EasyPost en Bahrain Victorious hielpen de Grenadiers een handje in het peloton, Vernon zou niet meer vooraan geraken. Door het strakke tempo waren de vluchters er al op dertig kilometer van de meet aan voor de moeite.

Geoffrey Bouchard had kennelijk geen vertrouwen in de sprint van zijn ploegmaat Clément Venturini, want de Fransman trok ten aanval. Hij kreeg het gezelschap van het Tudor Pro Cycling-duo Sébastien Reichenbach en Arthur Kluckers. Het trio had op elf kilometer van de aankomst dertig seconden voorsprong en begon stilaan te dromen van de ritzege. Zou het?

Het antwoord was nee, want Lotto-Dstny en Movistar kwamen op de brede wegen een handje toesteken in het peloton. Op twee kilometer van de meet werden de drie gegrepen en zo stevenden we af op een groepssprint. In die sprint verraste Gaviria door op driehonderd meter van de aankomst aan te gaan. En met succes, want de Colombiaan won vrij gemakkelijk. Nikias Arndt werd tweede, Hayter moest tevreden zijn met de derde plaats.

Uitslag etappe vijf Ronde van Romandië

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws