[Update] Frans WK-bid kent loeizwaar parcours met zeven serieuze cols WK Wielrennen

[Update] Frans WK-bid kent loeizwaar parcours met zeven serieuze cols

Door Ward Hilhorst 01 september 2020 | 09:49


(11 augustus 2020) Het WK wielrennen heeft op de nieuwe wielerkalender een prominente plek in september, maar volgens DH Sports zijn de organisatoren en UCI er nog niet gerust op dat er na de Tour de France in Zwitserland kan worden gekoerst.

De opleving van het coronavirus in Europa bezorgt de betrokken flinke kopzorgen. Het WK staat van 20 tot en met 27 september gepland. Organisatie-steden Martigny en Aigle hebben vooralsnog van de UCI te horen gekregen dat het WK door zal gaan, ook als de coronamaatregelen worden aangescherpt in Europa en er dus meer voorzorgsmaatregelen nodig zijn. Men hoopt dat een eventuele tweede golf pas rond oktober of november in Zwitserland zal komen. 

Mocht het echter helemaal uit de klauwen lopen, dan is er al een plan B bedacht. Het WK in Zwitserland zou in dat geval verschuiven naar april 2021, waarschijnlijk in de week na Luik-Bastenaken-Luik. Het zou de bizarre situatie tot gevolg hebben dat er in één jaar twee WK's worden verreden. 'Deze optie is niet volledig uitgesloten, maar het is onwaarschijnlijk dat we er gebruik van zullen maken', zo drukt Nicolas Voide, lid van het organisatiecomité ons op het hart.

Update - 11 augustus 2020 (15.10 uur): 'WK wordt zeer waarschijnlijk afgelast'

Baptiste Coppey, een Zwitserse sportjournalist, heeft op Twitter gezegd dat het WK wielrennen in Martigny niet door zal gaan, in verband met het coronavirus. Volgens Coppey moeten er nog wat commissies hun plasje over doen, maar is de beslissing 'praktisch bevestigd'. 'Ze wachten nog op morgen, maar het is echt niet optimistisch.'

Update II - 12 augustus 2020 (08.40 uur): 'Drie alternatieven bij afgelasting WK'

Het WK wielrennen in Zwitserland staat serieus op de tocht, maar volgens Het Nieuwsblad zijn er reeds drie alternatieven in omloop om het WK niet volledig van de kaart te vegen. Als er op woensdag inderdaad een streep gaat door het WK in september, is Qatar eventueel een optie. Het WK zou dan in november verreden moeten worden, na de Vuelta a Espana. In dat geval gaat het vermoedelijk om een vlak parcours.

Optie twee is volgens de Belgische krant een uitstapje naar Italië. De regio Emilia-Romagna zou zich hebben aangeboden om het WK op de geplande data te organiseren, maar dan wel alleen de wegwedstrijden voor de mannen en de vrouwen. Naar verluidt zou het WK-aanbod van Italië ook te maken hebben met de Giro d'Italia, die de organisatie nog steeds graag een week eerder ziet starten. Tot slot is er de optie om het WK wel in Zwitserland te houden, maar dan in april of mei van 2021. In het najaar komt er dan nóg een WK in Vlaanderen. 

Update III - 12 augustus 2020 (16.00 uur): WK in Zwitserland afgelast

Het WK wielrennen in Zwitserland gaat definitief niet door, zo meldt de organisatie woensdagmiddag in een persbericht. De Zwitserse overheid staat evenementen met meer dan duizend mensen tot 1 oktober niet toe, waardoor de organisatie zich genoodzaakt ziet alles door te strepen. Een bijkomende reden is dat er meer dan 45 landen een verplichte quarantaine krijgen opgelegd bij binnenkomst in Zwitserland. 

'We willen de UCI, de kantons van Vaud en Valais en Aigle en Martigny bedanken voor hun commitment, support en passie. We zijn teleurgesteld, omdat we zo hard hebben gewerkt voor meer dan twee jaar om een prachtig evenement te organiseren op een uitmuntend parcours. De nationale en wereldgezondheid staat echter voorop en onze gedachten zijn bij allen die zijn geïnfecteerd door het virus', aldus de organisatie. 

Update IV - 12 augustus 2020 (18.20 uur): UCI gaat op zoek naar alternatief

De UCI zal na het afhaken van Zwitserland als organisator van het WK wielrennen op zoek naar een alternatief. Daarbij is het de prioriteit om het WK op de oorspronkelijke data en in Europa te organiseren. Of alle categorieën aan bod zullen komen, is nog twijfelachtig. Dat meldt de internationale wielerbond in een persbericht. Daarnaast beoogt de UCI een parcours dat overeenkomt met de route die gepland was rond het Zwitserse Aigle-Martigny.

Update V - 13 augustus 2020 (09.50 uur): Italië lijkt af te haken voor WK, Nice een optie

Het is nog maar de vraag waar het WK wielrennen nu georganiseerd kan worden, nu Zwitserland is afgehaakt voor de organisatie. Renato di Rocco, voorzitter van de Italiaanse wielerbond, heeft laten doorschemeren dat men in Italië niet staat te springen om het WK wielrennen van 2020 alsnog te organiseren. Dat vertelt hij tegenover TuttoBiciWeb.

La Gazzetta dello Sport meldt dat vier Italiaanse regio's in de running zijn voor de organisatie, maar volgens Di Rocco heeft men in Italië op dit moment niet de middelen om het WK te organiseren. 'Je moet niet vergeten dat Italië zich gemeld had voor het WK 2020, maar dat het zich vanwege financiële middelen moest terugtrekken. Een nieuw Italiaans voorstel zou dus tegen dat besluit ingaan.'

Ook tijd lijkt mee te spelen in de keuze van de Italianen. 'Er is twee weken de tijd om een nieuwe locatie te zoeken, wat tevens lijkt op het vorige parcours. Renners die hun programma op het klimparcours van Zwitserland afgestemd hebben, moeten daarin gerespecteerd worden', legt Di Rocco uit. Om die reden zijn de ogen ook nog gericht op Frankrijk. Naast de Italiaanse regio's zou ook een start in het Franse Nice een optie zijn voor de UCI, schrijft Het Nieuwsblad. Die optie wordt momenteel onderzocht door de wielerfederatie.

Update VI - 19 augustus 2020 (08.50 uur): Toscane mikt op WK wielrennen

Italië leek niet serieus in de running voor het alternatieve WK wielrennen, maar volgens Het Nieuwsblad is Toscane wel degelijk op ramkoers. Volgens het Belgische medium willen de organisatoren van de Coppa Sabatini en de Ronde van Toscane samen een wedstrijd organiseren op de geplande WK-week van 20 tot en met 27 september. Men zou de plannen al officieel hebben medegedeeld aan de UCI. 

Update VII - 21 augustus 2020 (13.05 uur): Imola goede kandidaat voor WK-organisatie

De geruchten dat Italië dit jaar het WK zal overnemen van Zwitserland, worden steeds hardnekkiger. Volgens het Italiaanse Tuttobiciweb is Imola namelijk een goede kandidaat om het WK te organiseren. De Italiaanse regio was al één van de vier regio’s die eerder werden genoemd als kandidaat om het WK te organiseren.

Het financiële aspect speelt echter ook een grote rol en daarmee zou Imola wel eens aan het langste eind kunnen trekken. De regio bezit namelijk een legendarisch racecircuit, waar dit jaar nog een Formule 1-race en Moto GP-race zullen worden gehouden. Dat zou de kosten drukken voor het organiseren van een derde evenement op en rondom het circuit, dat in 2018 de Giro d’Italia ontving.

Ook heeft Imola vanwege het circuit de benodigde infrastructuur om veel mensen veilig te kunnen ontvangen. Vanwege deze aspecten is Imola een serieuze kandidaat voor het organiseren van het WK. Het WK wielrennen zou in de week na de Moto GP-race worden verreden. Eind oktober komt de Formule 1 langs op Imola.

Update VIII - 28 augustus 2020 (15.33 uur): WK wielrennen gaat door

Het WK wielrennen wordt gewoon verreden in 2020, zo stelt David Lappartient tegenover de NOS. De UCI-baas geeft aan dat er veel plaatsen geïnteresseerd zijn in de organisatie, waardoor er sowieso wel een alternatief zal worden gevonden voor Zwitserland. Het WK zal gewoon plaatsvinden van 20 tot en met 27 september. Over de organisatie wordt op 1 of 2 september meer bekend. 

Update IX - 29 augustus 2020 (13.48 uur): Franse bond biedt WK op La Planche aan

In een persbericht heeft de FFC, de Franse wielerbond, bekendgemaakt dat ze bezig zijn met een plan om aan de UCI aan te bieden. Het idee is een wereldkampioenschap dat plaats zal vinden op en rond La Planche des Belles Filles, waar in de Tour de France een tijdrit naartoe lijdt in de laatste week. Het zou een zwaar WK betekenen...

Update X - 30 augustus 2020 (17.25 uur): Lappartient: 'WK in 2020 krijgt nieuwe locatie'

David Lappartient heeft in een tweet aangekondigd dat het WK wielrennen in 2020 alsnog wordt verreden. De Franse voorzitter van de UCI vertelt dat er op 2 september meer informatie over bekendgemaakt zal worden.

Naar waarschijnlijkheid zal het WK van 2020 gehouden worden in de Vogezen, rond La Planche des Belles Filles. De Franse bond heeft de locatie namelijk al aangeboden aan de internationale wielerbond. Met de tweet lijkt Lappartient tevens te refereren naar een WK in Frankrijk, gezien de referentie naar veertig jaar geleden. Toen won Bernard Hinault in Sallanches.

Update XI - 1 september 2020 (9.43 uur): Frans WK-plan met loodzwaar parcours

Dat het WK-plan van de Fransen rond La Planche des Belles Filles plaats zou vinden was al duidelijk, maar nu heeft Gilles Zoppi, president van de regiocommissie, het hele parcours aan L'Équipe uit de doeken gedaan. Het eindigt inderdaad bovenop La Planche, maar daarvoor moet het peloton eenmaal de Col de Croix over en vijfmaal de Col des Chevrères, een klim met een supersteil einde. Kortom, alleen de allerbeste klimmers maken hier kans op de regenboog. Morgen, op 2 september, maakt de UCI het definitief bekend. (Foto: Sirotti, 2019)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws