WK Wielrennen

Dit is de pagina over het WK Wielrennen. Op dit jaarlijkse evenement wordt gestreden om de regenboogtrui. Op deze pagina verzamelt In de Leiderstrui al het nieuws over het WK en leest u ook een stukje geschiedenis.

WK Wielrennen

Historie WK wielrennen

Het WK wordt sinds 1921 jaarlijks georganiseerd, met uitzondering van de jaren in de Tweede Wereldoorlog. De locatie wisselt jaarlijks, verschillende landen organiseren het evenement. Italië heeft dat het vaakst gedaan, met dertien edities. Zwitserland was tien keer het gastland, België negenmaal en Frankrijk en Nederland mochten de regenboog acht keer uitreiken.

Deze landen zijn ook allemaal hoog te vinden op de medaillespiegel van het WK. Italië heeft veruit de meeste medailles gegrepen, gevolgd door Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Na de 'grote vijf' volgen nog de Verenigde Staten, Zwitserland, Australië en de voormalige Sovjet-Unie.

Meeste zeges WK wielrennen

Door de jaren heen hebben vele renners de eer gehad om de regenboogtrui te dragen. Slechts een select gezelschap won echter meerdere keren. 

2 overwinningen: Julian Alaphilippe, Briek Schotte, Gianni Bugno, Georges Ronsse, Paolo Bettini, Freddy Maertens, Greg LeMond, Rik Van Looy
3 overwinningen: Peter Sagan, Eddy Merckx, Óscar Freire, Rik Van Steenbergen, Alfredo Binda

Van deze renners zijn alleen Alaphilippe en Sagan nog actief in het peloton.

Laatste winnaars WK wielrennen

2021 Julian Alaphilippe
2020 Julian Alaphilippe
2019 Mads Pedersen
2018 Alejandro Valverde
2017 Peter Sagan
2016 Peter Sagan
2015 Peter Sagan
2014 Michal Kwiatkowski
2013 Rui Costa
2012 Philippe Gilbert
2011 Mark Cavendish

WK Wielrennen Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties