Negentienjarige Evenepoel verpulvert nu ook tegenstand in Clasica San Sebastian Algemeen nieuws

Negentienjarige Evenepoel verpulvert nu ook tegenstand in Clasica San Sebastian

Door Yob Hillewaert 03 augustus 2019 | 17:44


Remco Evenepoel heeft de Clasica San Sebastian gewonnen. Het Belgische fenomeen sprong op twintig kilometer van het einde weg met Toms Skujins. De twee bleven vooruit.

Al vroeg in de wedstrijd wist zich een kopgroep te vormen. Het waren Felix Grosschartner, Angel Madrazo, Koen Bouwman, Cyril Lemoine, Grega Bole, Fernando Barcelo, Josef Cerny en Markel Irizar die de vrijgeleide van het peloton kregen. Voor Irizar was dit een extra speciaal moment, aangezien de Bask hier voor eigen volk zijn afscheidswedstrijd rijdt.

De kopgroep werd inmiddels achtervolgd door een eenzame renner: Jon Irisarri van Caja Rural. Hij wist de oversteek naar de kop van de koers te maken, waardoor deze uit negen man ging ontstaan. Een heel grote voorsprong zou de groep nooit krijgen. Een kleine vijf minuten is het maximale aantal dat door de koersorganisatie vermeld is.

Einde verhaal Alaphilippe, ook kopgroep blijkt kansloos

Het grote nieuws in de beginuren van de koers was de opgave van Julian Alaphilippe. De winnaar van vorig jaar was ook in deze editie weer één van de topfavorieten, maar de Fransman was duidelijk nog niet voldoende hersteld van een slopende Tour de France. Ook Laurens De Plus en David de la Cruz zouden de finishlijn nooit te zien krijgen.

Inmiddels begon de voorsprong van de groep vooraan flink af te nemen. De slijtageslag van de mythische Jaizkibel zorgde ervoor dat de kopgroep uiteen spatte. Het was Barcelo die het langst weerstand bood aan de krachten van het peloton, waaruit de nodige grote namen moesten lossen. Onder meer Tourwinnaar Egan Bernal, Mikel Landa, Adam Yates en Ilnur Zakarin wisten op dit moment dat ze geen rol van betekenis zouden spelen in de eindfase.

Movistar luidt slotfase in

Met nog zo'n vijftig kilometer te gaan moest ook Barcelo zijn vlucht staken en konden de toeschouwers zich opmaken voor een nieuwe fase in de wedstrijd. Movistar toonde ballen en maakte flink tempo op de beklimmingen. Onder hun aanvoering werd het peloton uitgedund.

Evenepoel vecht zich terug vanuit achterhoede

Op 37 kilometer van het einde kwam Remco Evenepoel voor het eerst in beeld. Hij was om een onduidelijke reden achterop geraakt, maar liet het schip nog niet varen. Meer nog, de negentienjarige Belgische sensatie reed zonder veel moeite terug naar de favorietengroep en zat ook daarna niet stil.

Evenepoel reageerde met nog twintig kilometer te gaan namelijk op een aanval van Toms Skujins (Trek-Segafredo). Hij reed met een soepele tred weg bij de favorietengroep, met daarbij nog steeds Movistar die na het wegvallen van een leeggereden Landa enkel nog Andrey Amador in steun had voor Valverde. De Movistarploeg wist maar al te goed dat ze de jonge Belg geen ruimte mochten geven, maar Amador kreeg het gat niet dicht.

Al snel breidden Skujins en (vooral) Evenepoel de voorsprong uit tot dertig seconden. En ook dat was nog niet genoeg voor de Belg, die door bleef duwen. Ze zouden met een voorgift van wel veertig seonden naar de voet van de laatste beklimming rijden, de Murgil Tontorra. Die slotklim was 2,1 kilometer lang en ging aan tien procent omhoog. 

Evenepoel laat Skujins verweesd achter voor one-man-show

Na het eerste deel van de klim ging de voorsprong van Evenepoel enkel nog de lucht in. Op 9,5 kilometer van het einde hadden hij en Skujins maar liefst vijfenveertig seconden voorsprong. Andrey Amador ging in het peloton ondertussen aan de kant, maar zelfs dat zorgde bij de favorieten nog niet meteen voor initiatief. Zou de jongste deelnemer van de wedstrijd de Spaanse klassieker op zijn naam schrijven?

In het peloton gebeurde op de klim relatief weinig. Valverde en Woods gingen halverwege toch aan en reden weg met een favorietengroepje van zes, maar het was tekenend dat de voorsprong van Evenepoel amper daalde. Skujins viel ondertussen weg vooraan, een kroniek van een aangekondigde dood. Hij zat al langer grimassen te trekken en kon het wiel van Evenepoel niet volgen.

Evenepoel kwam ondanks de speldenprik van Woods en Valverde met maar liefst 35 seconden voorsprong boven op de laatste klim. Skujins reed achter hem aan, op korte afstand gevolgd door Mas (ploeggenoot van Evenepoel), Woods, Hirschi, Mollema, Ciccone en Valverde. 

Evenepoel verzwakt niet en wint als negentienjarige (!) eerste klassieker

Er stond Evenepoel enkel nog zeven kilometer in overwegend dalende lijn te wachten. In de afdaling werd Skujins ingerekend. Terwijl het tempo bij de favorieten stokte en een groepje kwam aansluiten, bleef de Belgische publiekslieveling doorstomen naar de streep. Hij zou niet meer teruggepakt worden en won met een voorsprong van maar liefst achtendertig seconden. Van Avermaet won de sprint voor plaats twee, de tweeëntwintigjarige neoprof Hirschi werd derde. Bauke Mollema eindigde voor de zesde keer op rij in de top zes. Hij werd vijfde en eerste Nederlander. Wout Poels beëindigde de race niet.

Jongste winnaar ooit

Evenepoel is de jongste renner op het palmares van de Clasica, hij volgt Niki Rüttimann op, die in 1984 bijna eenentwintig jaar oud was toen hij de wedstrijd op zijn naam schreef. Evenepoel is met zijn negentien tweeënhalf jaar jonger. 

Uitslag Clasica San Sebastian

1. Remco Evenepoel
2. Greg Van Avermaet + 0.38
3. Marc Hirschi "
4. Gorka Izagirre "
5. Bauke Mollema "
6. Patrick Konrad "
7. Jelle Vanendert "
8. Enric Mas "
9. Michael Woods "
10. Alejandro Valverde "

(Foto: Deceuninck - Quick-Step)

Dit was Clasica San Sebastian 2019

Laadt de liveblog niet? Druk dan op F5!

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Einde liveblog

Verder is er ook nog andere koers met de Ronde van Polen. Ook daarvoor kunt u bij ons terecht. Voor nu, wensen we u een prettige avond. Het nagenieten kan beginnen.

Einde liveblog

Over deze overwinning zullen we nog wel even blijven napraten. De reacties van de hoofdrolspelers leest u vanavond op In de Leiderstrui.

Even bijkomen...

Bizar, ongelofelijk, fenomenaal. Geen idee welke woorden we nog meer moeten gebruiken. We kunnen alleen maar kijken en genieten.

Podium

Na de ontketende Evenepoel worden Van Avermaet en Hirschi respectievelijk tweede en derde.

FINISH

Het valt bijna niet te geloven. Ook Evenepoel zelf kijkt verbaasd.

500 meter

En het monster stoomt maar verder. Geen seconde heeft hij verloren.

1 km

Laatste kilometer. Evenepoel is op weg naar een geweldige overwinning.

1.5 km

De achtervolging komt niet op gang in het andere groepje.

2 km

Woorden schieten bijna tekort voor de prestatie van de Belg.

3 km

Vooralsnog komt Evenepoel goed de afdaling door. Dit kan bijna niet meer misgaan.

4 km

19 jaar, je eerste WorldTour-klassieker rijden en dan zó uitpakken. Gekkenwerk is het.

5 km

Nog altijd een halve minuut. Wat een huzarenstukje.

6 km

Mas verstoort de achtervolging op Evenepoel.

7 km

Het Belgische wondertalent kan in tijdrijdersmodus. Nog zeven kilometer te gaan.

8 km

Evenepoel komt boven. Nog 40 seconden. Wat een fenomenale beklimming rijdt hij!

8 km

De Basken worden gek. Uit het peloton demarreert Carthy nu.

8 km

Waar zitten we naar te kijken? Evenepoel loopt alleen maar uit!

8 km

Mas, Mollema en Valverde zitten nog goed. Nog een halve minuut voor Evenepoel.

9 km

Evenepoel solo. Skujins is gebroken.

9 km

Konrad neemt over in het peloton, Woods gaat mee.

9 km

De steile stukken komen eraan. Valverde versnelt!

9 km

Na een kilometer op de klim is er nog niks van de voorsprong afgehaald. Wanneer versnelt het peloton?

9 km

Evenepoel rammelt nog een strak tempo uit de benen. Skujins volgt vooralsnog.

9 km

Nog relatieve rust in het peloton. De eerste aanval kan niet lang op zich laten wachten.

10 km

De voorsprong loopt alleen maar op. Aan de voet van de klim bedraagt de voorsprong 44 seconden.

12 km

Nog steeds meer dan een halve minuut. Hoe lang kunnen ze dit volhouden?

14 km

Hulp voor Movistar. Astana voegt zich op kop.

15 km

De koplopers hebben nu een halve minuut voorsprong op het peloton, waar Movistar nog steeds de dans leidt.

17 km

Het peloton aarzelt niet en laat de twee niet al te veel ruimte pakken.

19 km

Evenepoel krijgt Skujins met zich mee. Samen pakken ze een kleine voorsprong.

19 km

Aanval Evenepoel!

22 km

Achteraan de voorste groep bungelt Dan Martin. De Ier was in de Tour geen schim van zichzelf, maar het parcours van de Clasica zou hem wel moeten liggen. Kan hij nog verrassen?

25 km

Het tempo blijft hoog, maar toch hebben enkele achterblijvers, waaronder Evenepoel, de aansluiting terug weten te maken.

37 km

Kanshebbers voor de zege, Remco Evenepoel en Pello Bilbao, worden gespot in een achterblijvende groep.

38 km

Nog 1 kilometer tot de top van de beklimming. Als het tempo zo hoog blijft, zal het lastig worden om nog terug te komen.

38 km

Sleuwerk van Movistar nu. Veel renners zitten nu op hun limiet.

40 km

De brigade van Trek-Segafredo komt zich ook even melden. Bauke Mollema zal ongetwijfeld nieuw succes willen boeken in San Sebastian, waar hij al jarenlang goed presteert.

41 km

Ondanks het uitvallen van Alaphilippe is Deceuninck-Quick-Step nog steeds goed vertegenwoordigd aan het front van het peloton. Zou het voor Evenepoel zijn vandaag?

42 km

De pogingen haalden niets uit. Het groepje dat nu overblijft start aan de volgende beklimming van de dag. Mikel Landa moet na zijn kopwerk opnieuw lossen.

51 km

Nieuwe demarrages! Omar Fraile springt weg uit het peloton.

53 km

Nog een halve minuut van de voorsprong te gaan en ook voor Barcelo is het sprookje voorbij.

60 km

Alleen Barcelo schiet nog over. Hij heeft nog een kleine minuut voorsprong.

Bernal lost

Het was een drukke week voor de Tourwinnaar en dat eist duidelijk zijn tol. De Colombiaan laat lopen.

Uitdunning peloton

Het werk van Movistar zorgt ervoor dat er flink wat namen moeten lossen in het peloton. Zo moeten Adam Yates en Ilnur Zakarin het bijvoorbeeld al voor gezien houden.

75 km

Movistar en Mitchelton-Scott hebben zich vooraan in het peloton genesteld. Mikel Landa maakt tempo.

Irisarri weg

Ook Irisarri heeft moeten lossen vooraan. Bouwman zit nog bij het groepje van 5.

80 km

We hebben nog 80 kilometer te gaan en de voorsprong van de kopgroep is teruggedrongen tot 2 minuten. Het lijkt een zeer onmogelijke opgave voor ze te worden om uit de greep van het peloton te blijven.

Nog 6

Na de beklimming van de Jaizkibel zijn we nog over met zes man vooraan. Madrazo, Lemoine en Irizar hebben moeten laten lopen op de lange helling.

Ook De Plus staakt de strijd

Jumbo-Visma maakt bekend dat Laurens De Plus na 120km heeft moeten opgeven. De reden hiervoor zou zijn dat de Belg nog niet volledig hersteld is na een slopende Tour de France.

Profiel

Jaizkibel

De bekendste klim uit de Clasica San Sebastian staat op het menu. De kopgroep is er zojuist aan begonnen.

Evenepoel

De één zijn dood, is de ander zijn brood. De abandonado van Alaphilippe biedt nu eventueel kansen voor zijn ploeggenoot Evenepoel. Kan hij zijn naam als wondertalent waarmaken in zijn eerste eendaagse op WorldTour-niveau?

Voorsprong onveranderd

De kopgroep kabbelt nog steeds voort met een voorsprong van 3'30" op het peloton.

Volgende opgave

Na Julian Alaphilippe is Patrick Bevin de volgende die moet opgeven. Hij moest ook al tijdens de afgelopen Tour de France noodgedwongen opgeven.

Uitstapje naar Polen

Overigens is er vandaag nog meer koers te zien. Zo start vandaag ook de Ronde van Polen. Benieuwd wat je daar kunt verwachten? Lees onze voorbeschouwing.

Kennedy met haar txapela

Kennedy heeft inmiddels haar txapela in ontvangst mogen nemen.

Opgave Alaphilippe!

De titelverdediger Julian Alaphilippe stapt uit de wedstrijd. Heeft de Tour de France dan toch te veel krachten gekost bij de Fransman?

Voorsprong daalt

De voorsprong van de negen vooraan daalt inmiddels wat. Ze hebben nog 3'30" op het peloton.

Kennedy wint bij de dames

Bij de vrouweneditie van de Clasica San Sebastian is het Lucy Kennedy die op fenomenale wijze de zege heeft gepakt. Na een lekke band wist ze toch weer vooraan de race te eindigen en solo af te ronden.

Iturburu

Op de Iturburu komt Barcelo als eerste aan. Hij snoept de punten weg voor Madrazo en Bouwman.

De la Cruz

Einde verhaal voor David de la Cruz. De renner van Team INEOS staakt de strijd.

Negen man

Irisarri heeft de aansluiting met de kopgroep gevonden, waardoor deze nu uit negen renners bestaat. Ze hebben meer dan 4 minuten op het peloton.

Markel Irizar

Eerder vandaag lieten we u al een filmpje zien over het onthaal van Markel Irizar op het startpodium. Niet verwonderlijk, want het is een man van de regio. Het is voor de oudgediende zijn allerlaatste wedstrijd als prof en daarom extra mooi dat hij mee in de vlucht van de dag zit.

Irisarri

Achter de kopgroep rijdt nog een eenzame achtervolger: Irisarri van Caja Rural. Mogelijk weet hij de oversteek naar de kop van de koers nog te maken.

De namen

Het zijn Grossschartner (BORA-hansgrohe), Cerny (CCC), Lemoine (Cofidis), Bole (Bahrain-Merida), Bouwman (Jumbo-Visma), Irizar (Trek-Segafredo), Madrazo (Burgos) en Barcelo (Euskadi)

Kopgroep van 8

Na 40 km koers heeft een groep van acht renners zich los weten te maken van het peloton. Ze hebben meer dan twee minuten voorsprong. U krijgt zo de namen.

Meaga

Op de eerste klim van de dag is het Garcia die als eerste de top bereikt, voor Van der Sande en Bookwalter.

Zarautz

Het peloton zojuist bij de doorkomst in het surfstadje Zarautz. Er wordt hard gekoerst om in de ontsnapping te geraken. (Foto: Linda Fong)

Zarautz

Nieuwe opgave

Ook voor Daniel Oss zal het vandaag niks worden. Hij stapt als tweede uit de wedstrijd.

Ivan Garcia Cortina

Ivan Garcia met een kleine voorgifte op het peloton. (Foto: Linda Fong)

Ivan Garcia Cortina

Garcia alleen

Na 22 km kunnen we een eerste aanvaller noteren. Het is Ivan Garcia Cortina die negen seconden op het peloton heeft,

Abandonado Cras

Al na 5 km moeten we de eerste opgever noteren. Steff Cras kan meteen terug naar de ploegbus.

Start

En de renners vertrekken. Op naar een, hopelijk, spectaculaire koers.

INEOS zonder Poels?

INEOS verschijnt op het startpodium zonder Wout Poels. Maar geen paniek, de Limburger bleek slechts nog even bezig te zijn met het uitdelen van handtekeningen.

Evenepoel-bom bij onze zuiderburen

In het kamp van topfavoriet Alaphilippe is er nog een interessante naam te spotten. De Belgen zullen vandaag niet over hem uitgepraat raken.

'Ik wil gewoon blijven genieten'

Bernal zelf gaat er in ieder geval met volle overtuiging voor.

Egan Bernal

Een jaar geleden maakte Egan Bernal een gigantische smak in de finale van de Clasica, maar dit jaar staat de Colombiaan totaal anders aan de start. Kan hij opnieuw wielerharten in vuur en vlam steken?

Local hero Irizar

De renners komen inmiddels één voor één aan op het startpodium. Lokale held Markel Irizar kreeg een warm welkom van zijn Baskische fans.

De voorbeschouwing

Natuurlijk lieten wij ook ons licht schijnen op het parcours en de favorieten in een voorbeschouwing.

De deelnemers

Een ongekend sterk deelnemersveld vandaag in het Baskenland. Hier kunt u lezen wie er allemaal meedoen.

Welkom!

Welkom bij ons liveblog van de Clasica San Sebastian. De hele dag zullen we u voorzien van de ontwikkelingen in de koers, zodat u niets hoeft te missen.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws