Viviani wint EK in Alkmaar na sprint met Lampaert en schitterende koers Algemeen nieuws

Viviani wint EK in Alkmaar na sprint met Lampaert en schitterende koers

Door Jasper den Boon 11 augustus 2019 | 15:16


Elia Viviani is de nieuwe Europees kampioen. De Italiaan was de beste na een koers gekleurd door wind en bochten. Hij klopte zijn Deceuninck-ploeggenoot Yves Lampaert, nadat ze wegreden bij Pascal Ackermann.

Na een indrukwekkende minuut stilte voor Bjorg Lambrecht, moesten de gedachtes verzet worden. In de openingslus door het Noord-Hollandse platteland werd hard gekoerst. Het peloton ging al snel in vijf stukken. Nederland had alleen Mike Teunissen en Dylan Groenewegen van voren. Met name Italië en Denemarken waren sterk vertegenwoordigd.

Eenmaal in Alkmaar schoven de eerste twee groepen in elkaar. Met name voor Alexander Kristoff was dat prettig, want hij had de eerste slag gemist. Op het circuit in de de kaasstad deed Italië veel kopwerk voor hun topsprinter Elia Viviani. Van de favorieten ontbrak Tim Merlier vooraan. De Belgisch kampioen, in een massasprint, werd uitgeschakeld door een lekke band.

Nederland laat zich foppen in Alkmaar

Door het hoge tempo van Italië kwamen er geen aanvallen. Sterker nog, met het bochtige parcours brak de groep op zestig kilometer van het einde. Italië was goed vertegenwoordigd, net als Duitsland. Groenewegen zat er niet bij. Alleen Sebastian Langeveld was er namens Nederland, dat zich een beetje liet ringeloren. 

De andere namen waren Matteo Trentin, Simone Consonni, Davide Cimolai, Elia Viviani, Yves Lampaert, Florian Senechal, Luka Mezgec, Pascal Ackermann, Rüdiger Selig, Erik Baska, Kasper Asgreen en Christoffer Lawless. De Italianen waren dus met vier, de Duitsers met twee, verder alleen eenlingen.

Spannende strijd tussen kopgroep en Nederland

In de kopgroep werd hard gewerkt. Met name de Italianen smeten met hun krachten, zelfs Viviani deed zo nu en dan een beurtje. Ook Lampaert en Asgreen werkten hard mee, allebei ploeggenoten van de Italiaanse sprinter bij Deceuninck-Quick-Step... Langzamerhand ging het verschil naar een halve minuut, ondanks de Nederlands-Noorse achtervolging. Het was maximaal een halve minuut.

Van die halve minuut werd ook weer wat afgeknabbeld. Met drie rondes, 33 kilometer, voor de boeg was de voorsprong opeens nog maar zestien seconden. De kijkers werden getrakteerd op een prachtige achtervolgingsrace, waarin er soms een seconde bij of af ging. In een bocht lieten de Duitsers een gaatje vallen voor Ackermann, Viviani en Lampaert. Dit interessante groepje ging er samen vandoor.

Sterk drietal gaat voor de zege strijden

Het drietal werkte goed samen en op twee rondes van het einde was de voorsprong veertig seconden op de achtervolgende groep, die was gegrepen door het peloton-Groenewegen. Ook de Fransman Senechal probeerde te achtervolgen voor Arnaud Demare, die aanwezig was in deze grotere groep. Toch liep het verschil op naar de minuut.

In de slotronde deed Nederland weer wat meer in de achtervolging. Niet alleen Dylan van Baarle moest werken, maar een groot deel van de ploeg werd op kop gezet. Vooraan bleef Lampaert met zijn krachten smijten. Hij demarreerde op drie kilometer van het einde. Ackermann kon niet mee, Viviani sprintte uit het wiel van de Duitser naar zijn Deceuninck-teamgenoot.

De Belg deed het kopwerk, terwijl de Italiaan in het wiel mocht blijven. In de sprint was Lampaert, naar verwachting, kansloos. Hij ging nog aan, maar Viviani was veel sneller. Ackermann reed naar een derde plek. Groenewegen werd twaalfde. Dat het een zware koers was, blijkt wel uit het gemiddelde van 49,1 kilometer per uur. (Foto: Sirotti)

Uitslag Europees Kampioenschap Wielrennen

1. Elia Viviani
2. Yves Lampaert "
3. Pascal Ackermann +0.08
4. Alexander Kristoff +0.33
5. Michael Morkov "
6. Sam Bennett "
7. Matteo Trentin "
8. Luka Mezgec "
9. Arnaud Demare "
10. Rüdiger Selig "

Lees 3 Reacties

Tags:

Reacties

Ennie Quipere
12 Aug 2019 om 12:38
Quote van Aart Planck
Typisch Groenewegen! De kampioen in de favorietenrol niet waarmaken. Dus eigenlijk is het realistischer om te stellen dat de pers blundert door hem steeds maar weer favoriet te noemen. Hij is de Kiki Bertens van het wielrennen. De ene dag is het alles, maar hij kan niet stabiel voor een langere periode de beste zijn. Hij zal altijd de sprinter blijven die af en toe eens wint, maar nooit een Cavendish of Kittel die ieder jaar, maanden lang zijn wil oplegt aan het peloton.

De meeste top sprinters zijn gemankeerde wielrenners. De hele dag in het peloton blijven hangen,hopen dat ze een heuveltje goed over komen om tot slot met behulp van "knechten" proberen te scoren.
Gisteren bewezen twee top sprinters dat het ook anders kan en dat was genieten! En Groenewegen? Hem maakte het niet uit of hij vierde of twintigste werd, je zult maar de hele dag je kloten voor hem afgedraaid hebben. Als ik zijn hondje was geweest, had ik demonstratief mijn pootje opgetild!

Aart Planck
11 Aug 2019 om 19:49

Typisch Groenewegen! De kampioen in de favorietenrol niet waarmaken. Dus eigenlijk is het realistischer om te stellen dat de pers blundert door hem steeds maar weer favoriet te noemen. Hij is de Kiki Bertens van het wielrennen. De ene dag is het alles, maar hij kan niet stabiel voor een langere periode de beste zijn. Hij zal altijd de sprinter blijven die af en toe eens wint, maar nooit een Cavendish of Kittel die ieder jaar, maanden lang zijn wil oplegt aan het peloton.

pierre hazen
11 Aug 2019 om 16:19

mannen elite ploeg Nederland stelt gewoon zwaar teleur zowel wegkoers als tijdrit
andere Nederlandse deelnemers chapeau

Reageer


Meer nieuws