Elia Viviani

Elia Vivaini is een Italiaanse sprinter, die sinds 2020 rijdt bij Cofidis. Zijn grootste overwinning was in 2019, toen won Viviani een massasprint in de Tour de France. Daarnaast heeft hij ook meerdere etappes in de Giro d'Italia en de Vuelta a España gewonnen. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Viviani en houdt tevens zijn biografie bij.

Elia Viviani

Viviani ontwikkelt zich geleidelijk tot sprinttopper

Elia Viviani werd geboren op 7 februari 1989 in Isola della Scala. Hij begon zijn profcarrière bij het Italiaanse Liquigas - Doimo. In zijn eerste profjaar boekte de sprinter al gelijk vier overwinningen, waaronder de Memorial Marco Pantani en de Memorial Frank Vandenbroucke. Viviani behoorde de jaren daarna steevast tot de betere sprinters, maar de overwinning in een grote ronde ontbrak voor lange tijd. Zo behaalde hij in de Vuelta van 2012 en de Giro van 2013 meerdere podiumplaatsen. 

In 2015 maakte Viviani de overstap naar Team Sky en hoewel hij daar weinig ondersteuning in de massasprints kreeg, wist hij in de Giro van dat jaar zijn eerste massasprint te winnen. Het betekende echter geen begin van een grote reeks, want Sky koos in de grote rondes voor het algemeen klassement en binnen die strategie paste geen sprinter. Het dieptepunt volgde in 2017, toen hij in geen enkele grote ronde werd opgesteld. Viviani koos er daarna voor om te verkassen naar een andere ploeg. Hij won bij Team Sky wel een Olympische medaille op de baan. 

Viviani bloeit op bij Deceuninck-Quick-Step

Zijn nieuwe ploeg werd Quick-Step Floors, waar hij de vertrokken Marcel Kittel moest vervangen. Bij de Belgische ploeg was het sprinten een speerpunt, dus kon Viviani op een sterke sprintrein rekenen. De keuze voor de ploeg van Patrick Lefevere bleek dan ook een schot in de roos. Het aantal overwinningen van de sprinter steeg aanzienlijk en zelfs in de klassiekers kwam de Italiaan goed voor de dag. In Gent-Wevelgem van 2018 strandde hij op een tweede plaats achter Peter Sagan. Na afloop bleef Viviani minutenlang huilend op straat zitten. Het besef dat dit misschien wel zijn grootste kans was op een overwinning in een klassieker, maakte hem ontroostbaar.

In de Giro die later dat jaar volgde, was Viviani wel ongenaakbaar. Hij won maar liefst vier massasprints en bracht de paarse puntentrui met succes naar Rome. Na zijn succes in Italië zette de sprinter zijn droomseizoen voort in de Vuelta, waar hij driemaal zijn armen in de lucht mocht gooien. Met overwinningen op zak in de Giro en de Vuelta, was al snel duidelijk dat het doel voor 2019 een ritzege in de Tour de France zou worden.

Viviani vervolledigt hattrick in grote rondes

Het begin van het seizoen ging echter een stuk minder dan in 2018. Viviani pakte wel meerdere overwinningen in WordTour etappekoersen, maar kon in de Giro geen etappes winnen. Met drie tweede plaatsen kwam hij wel dichtbij, maar de topvorm om te winnen ontbrak. De Italiaan stapte na de elfde etappe dan ook gedesillusioneerd af. Hij moest en zou echter zijn eerste Touretappe winnen en in aanloop naar de Franse grote ronde deed hij vertrouwen op in de Ronde van Zwitserland. Hij wist de veelwinnaar in Zwitserland, Sagan, tot tweemaal toe te verslaan. Viviani reisde dus met hernieuwd vertrouwen af naar Frankrijk en greep al snel zijn kans. In de vierde etappe naar Nancy troefde hij alle topsprinters af en schaarde zich daarmee in het rijtje van ritwinnaars in alle drie de grote rondes. Later in de Tour zou hij nog tweemaal tweede worden, waarvan tot zijn ongeloof één keer achter de Belg Wout van Aert.

Viviani sloot 2019 na de Tour sterk af met het winnen van het Europees kampioenschap in Alkmaar en de Duitse klassieker EuroEyes Cyclassics Hamburg. Ondanks alle successen bij Deceuninck-Quick-Step, koos Viviani er aan het einde van 2019 voor om de overstap te maken naar Cofidis. Redenen voor zijn vertrek waren onder andere de komst van de Ierse sprinter Sam Bennett naar Deceuninck-Quick-Step en de opkomst van jongere sprinters in de ploeg, zoals Fabio Jakobsen en Álvaro Hodeg. 

Viviani start stroef bij Cofidis

Bij Cofidis waren de verwachtingen hoog toen Viviani kwam, maar het kwam er niet uit. Mede door de lange coronabreak kwam Viviani nooit echt in topvorm. Het bleef in de Tour de France en de Giro d'Italia bij enkele ereplaatsen. Viviani moest aan het einde van 2020 lijdzaam toezien hoe hij niet één keer gewonnen had. Hij reed de Tour en Giro wel allebei uit, kostbare kilometers met het vizier gericht op 2021. 

Elia Viviani nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties