Dylan Groenewegen

Dit is de pagina over Dylan Groenewegen. De Nederlander staat bekend als één van de beste sprinters van het peloton. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Groenewegen en houdt tevens zijn biografie bij.

Groenewegen via Roompot bij Jumbo-Visma

Dylan Groenewegen, geboren op 21 juni 1993 in Amsterdam, reed in het begin van zijn carrière vooral rond in de continentale koersen. Het was al vrij snel duidelijk dat Nederland een nieuw sprinterstalent in de gelederen had. De Amsterdammer pikte, namens Cyclingteam De Rijke en in 2015 namens Roompot-Oranje Peloton, de nodige dagsuccesjes mee. Het leverde hem voor 2016 een contract op bij LottoNL-Jumbo, dat nu bekend staat als Jumbo-Visma.

Daar brak de sprinter definitief door. In zijn eerste jaar op het hoogste niveau wist Groenewegen elf successen te boeken. Het merendeel waren sprintzeges en gewonnen puntenklassementen. Zijn grootste zege dat jaar was echter zonder twijfel het Nederlands kampioenschap op de weg. In Ouddorp was hij de snelste man in de massasprint, wat hem uiteindelijk de overwinning bezorgde. Zodoende mocht Groenewegen zich Nederlands kampioen wielrennen noemen en had hij het recht om een jaar lang met de rood-wit-blauwe kampioenstrui rond te rijden in het peloton.

Tourzeges voor Groenewegen, ondanks pech

In 2017 begon Groenewegen ook op te vallen in het internationale wielrennen. In de slotetappe van de Tour de France van 2017, op de befaamde Champs-Élysées, greep de Hollander zijn laatste kans op een ritzege met beide handen aan. Nadat eerder in de ronde tal van topsprinters de koers moesten verlaten, rekende Groenewegen in een eindspurt af met zijn concurrenten. Opeens was hij één van de beste sprinters ter wereld en die reputatie maakte hij in 2018 en 2019 met tientallen overwinningen waar. Ook daar zaten weer enkele puntenklassementen en Touretappes bij.

Ondanks dat kende Groenewegen wel degenlijk wat tegenslag. In de Tour de France van 2019 ging hij vol voor de gele trui op de eerste dag, maar was hij na een crash in de finale kansloos. De fysieke schade was flink, maar Groenewegen won enkele dagen later alsnog heel knap een rit. Door de Tourambities van Jumbo-Visma voor de Tour de France van 2020 mikte Groenewegen voor het eerst op de Giro d'Italia. 

Dylan Groenewegen nieuws

Lees al het laatste nieuws over Dylan Groenewegen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties