Dylan Groenewegen

Dit is de pagina over Dylan Groenewegen. De Nederlander staat bekend als één van de beste sprinters van het peloton. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Groenewegen en houdt tevens zijn biografie bij.

dylan groenewegen

Groenewegen via Roompot bij Jumbo-Visma

Dylan Groenewegen, geboren op 21 juni 1993 in Amsterdam, reed in het begin van zijn carrière vooral rond in de continentale koersen. Het was al vrij snel duidelijk dat Nederland een nieuw sprinterstalent in de gelederen had. De Amsterdammer pikte, namens Cyclingteam De Rijke en in 2015 namens Roompot-Oranje Peloton, de nodige dagsuccesjes mee. Het leverde hem voor 2016 een contract op bij LottoNL-Jumbo, dat nu bekend staat als Jumbo-Visma.

Daar brak de sprinter definitief door. In zijn eerste jaar op het hoogste niveau wist Groenewegen elf successen te boeken. Het merendeel waren sprintzeges en gewonnen puntenklassementen. Zijn grootste zege dat jaar was echter zonder twijfel het Nederlands kampioenschap op de weg. In Ouddorp was hij de snelste man in de massasprint, wat hem uiteindelijk de overwinning bezorgde. Zodoende mocht Groenewegen zich Nederlands kampioen wielrennen noemen en had hij het recht om een jaar lang met de rood-wit-blauwe kampioenstrui rond te rijden in het peloton.

Tourzeges voor Groenewegen, die later vertrekt

In 2017 begon Groenewegen ook op te vallen in het internationale wielrennen. In de slotetappe van de Tour de France van 2017, op de befaamde Champs-Élysées, greep de Hollander zijn laatste kans op een ritzege met beide handen aan. Nadat eerder in de ronde tal van topsprinters de koers moesten verlaten, rekende Groenewegen in een eindspurt af met zijn concurrenten. Opeens was hij één van de beste sprinters ter wereld en die reputatie maakte hij in 2018 en 2019 met tientallen overwinningen waar. Ook daar zaten weer enkele puntenklassementen en Touretappes bij.

Ondanks dat kende Groenewegen wel degelijk wat tegenslag. In de Tour de France van 2019 ging hij vol voor de gele trui op de eerste dag, maar was hij na een crash in de finale kansloos. De fysieke schade was flink, maar Groenewegen won enkele dagen later alsnog heel knap een rit. 

In 2020 ging Groenewegen zeer goed van start, maar de coronastop zorgde ervoor dat die reeks abrupt ten einde kwam. Na die periode zonder koers sloeg het noodlot toe: Groenewegen kwam in de eerste etappe van de Ronde van Polen in botsing met Fabio Jakobsen en hij kwam samen met zijn landgenoot hard ten val. Voor Groenewegen bleef de schade beperkt met enkel een gesloten sleutelbeen, terwijl zijn opponent op de intensive care belandde met zware blessures aan zijn gezicht. Later werd Groenewegen door de UCI voor negen maanden geschorst voor zijn aandeel in deze crash. 

Dylan Groenewegen

Groenewegen herpakt zichzelf bij BikeExchange-Jayco

In de Giro van 2021 kwam Groenewegen na negen maanden absentie terug, maar hij was nog niet de oude. Hij won wel ritten in de Ronde van Wallonië en Denemarken, maar Jumbo-Visma had de zinnen ondertussen al verzet van sprinten tot klimmen en klassiekers. Groenewegen merkte dit en drong in de winter van 2021 aan op een vertrek bij Jumbo-Visma, dat daarin meeging. Hij vertrok daarop naar Team BikeExchange-Jayco, waar hij als absolute sprintkopman uitgespeeld zou worden

Zijn eerste jaar bij de Australische ploeg begon goed, met twee zeges in de Saudi Tour. In de grote voorjaarswedstrijden kregen ze de trein echter nog niet op de rails, waardoor ze met wat vraagtekens naar de Tour de France trokken. Daar was het op dag drie al raak, waarna Groenewegen deed wat er bij Team BikeExchange-Jayco van hem verwacht werd: winnen op het hoogste niveau. Ook in zijn tweede jaar bij zijn nieuwe ploeg pakte de Nederlander overwinningen. Ondanks dat hij dit jaar niet wint in de Tour de France, boekt hij wel zeges in de Ronde van Saoedi-Arabië, de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten en in de Ronde van Hongarije. Ook wint hij voor de vijfde keer de Veenendaal-Veenendaal Classic. In 2024 zal de Nederlander wederom actief zijn voor de Australische ploeg. Hier zal hij het sprintkopmanschap moeten delen met Caleb Ewan die de overstap heeft gemaakt naar de ploeg van Groenewegen.

Dylan Groenewegen Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties