Like ons!
Kittel beëindigt carrière: 'Geen motivatie om mezelf te blijven pijnigen'

Algemeen nieuws

Kittel beëindigt carrière: 'Geen motivatie om mezelf te blijven pijnigen'

Marcel Kittel stopt met wielrennen, zo vertelt hij aan het Duitse Spiegel. De Duitser was jarenlang de snelste man van het peloton, maar na een transfer naar Katusha liet hij nooit meer zijn ware gezicht zien. Hij ontbond zijn contract en hakt nu maanden later de knoop door.

Kittel won 89 wedstrijden (waaronder veertien etappes in de Tour de France) voor voorlopers van Team Sunweb, Deceuninck-Quick-Step en dus ook Katusha. Het leven naast de fiets bevalt hem de afgelopen maanden echter te goed. 'Pijn definieert de sport en ik heb de motivatie verloren om mezelf op de fiets te blijven pijnigen.'

Kittel ontbond op 9 mei 2019 zijn contract bij Katusha, naar eigen zeggen om na te denken. Hij haalde al maanden zijn niveau niet meer en had moeite om zich op te laden. 'Ik wil mezelf niet meer kwellen. Ik heb mijn familie en vrienden te kort gedaan en ik was altijd moe. Ik heb me steeds meer de kwaliteit van het leven gerealiseerd. Als fietser ben je 200 dagen per jaar onderweg en ik wil mijn zoon niet zien opgroeien via Skype.'

Kittel plaatste ondertussen een volledige afscheidsbrief op zijn website: Deze werd hieronder vertaald in het Nederlands.

De vertaalde afscheidsbrief

Ik heb lang over deze beslissing nagedacht. Ik heb ze met mijn beste vrienden en mijn familie besproken.

Het beslissingsproces is niet overhaast geweest. Het speelde al langer: tijdens mijn bijna 20-jarige sportcarrière zijn er niet alleen ongelooflijke successen geweest, maar ook moeilijke tijden. Ik ben altijd iemand geweest die reflecteert en in vraag zet, zodat ik kan leren en beter kan worden. Dat heeft me samen met de mensen om me heen tot de succesvolle atleet gemaakt die ik nu ben.

Maar de reflectie heeft me ook geleerd om van oude gewoontes af te stappen en, kortom, te veranderen. Ik weet dat er veel meer in het leven is dan sport. Mijn toekomstige gezin, bijvoorbeeld.

Onlangs is de gedachte aan deze toekomst zonder fietsen gegroeid. Net zoals de gedachte gegroeid is dat zo'n mooie, maar heel moeilijke sport heel wat opofferingen met zich meebrengt. De grootste vraag van de afgelopen maanden was: Kan en wil ik diep opofferingen blijven opbrengen die nodig zijn om een ??atleet van wereldklasse te zijn en blijven?

Mijn antwoord is: Nee, ik wil het niet meer. Omdat ik de opofferingen die bij topsport horen altijd heb beschouwd als een belemmering van je levenskwaliteit. Daarom ben ik heel blij en trots dat ik op dit punt in mijn leven de beslissing kan nemen om mijn hart in een nieuwe richting te volgen.

Op dit punt wil ik alle mensen bedanken die me in mijn carrière hebben gesteund: mijn voormalige teamgenoten, mijn trainers, mijn vrienden en mijn familie, maar vooral mijn fans. Voor de ongelooflijke steun in de afgelopen jaren.

Ik zie de toekomst vol verwachting tegemoet.

(foto: Instagram Kittel)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven