[Update] Geen hoger beroep in zaak-Vinokourov, vrijspraak is dus definitief Algemeen nieuws

[Update] Geen hoger beroep in zaak-Vinokourov, vrijspraak is dus definitief

Door Ward Hilhorst 07 december 2019 | 10:02


(10 september) Alexander Vinokourov en Alexander Kolobnev hangt een celstraf van zes maanden boven het hoofd. De rechtbank van Luik heeft die straf geëist tegen het duo wegens corruptie, meldt L’Equipe. Vinokourov zou Kolobnev in 2010 150.000 euro hebben betaald voor de zege in Luik-Bastenaken-Luik.

Volgens de aanklager staat onomstreden vast dat Kolobnev door de Kazak is omgekocht en eist dan ook een flinke straf voor het duo. Naast de zes maanden cel die beide renners boven het hoofd hangt, is er ook 100.000 euro boete voor Vinokourov geëist en 50.000 euro voor Kolobnev. Tevens is er om de inbeslagname van 150.000 euro van Kolobnev gevraagd.

Vinokourov heeft in de hele zaak ontkend dat hij de LBL-zege gekocht heeft. 'Het zit in de Slavische ziel om geld uit te lenen. Ik heb nooit in mijn carrière een wedstrijd gekocht, en zeker niet Luik-Bastenaken-Luik in 2010', verdedigde hij zich in mei voor de rechter.

Update - 8 oktober 2019 (17.00 uur): Uitspraak in omkopingszaak uitgesteld tot 22 oktober

Op 8 oktober zou de lang verwachte uitspraak in de rechtzaak wegens de mogelijke omkoping van Kolobnev door Vinokourov in Luik-Bastenaken-Luik zijn. Echter meldt Het Nieuwsblad dat het vonnis is uitgesteld. De officiële reden voor het uitstel is de te hoge werkdruk bij de rechtbank. Het vonnis wordt nu op 22 oktober verwacht. 

Update II - 22 oktober 2019 (19.30 uur): Vonnis opnieuw uitgesteld; 5 november nieuw datum

Het blijft wachten of Vinokourov en Kolobnev de cel in moeten voor hun vermeende omkooppraktijken. Op 22 oktober zou het vonnis uitgesproken worden de rechtbank, maar de uitspraak is uitgesteld naar 5 november, zo meldt L'Equipe

Update III - 5 november 2019 (10.15 uur): Vinokourov en Kolobnev vrijgesproken

Alexander Vinokourov en Alexander Kolobnev zijn onverwacht vrijgesproken voor het kopen/verkopen van de zege in Luik-Bastenaken-Luik van 2010. Dat heeft de rechtbank vandaag bekendgemaakt, meldt Sporza. Er dreigden flinke boetes en zelfs celstraf voor het duo, zoals hierboven te lezen valt, maar de rechter vindt dat er een gebrek aan bewijs is en sprak ze vrij.

Update IV - 6 november 2019 (17.25 uur): Vinokourov reageert op vrijspraak

Alexander Vinokourov is opgelucht nadat hij en Alexander Kolobnev werden vrijgesproken in de zaak omtrent het mogelijke kopen en verkopen van de overwinning in Luik-Bastenaken-Luik van 2010. Dat heeft hij laten weten in een statement.

‘Ik ben heel blij dat de rechters uiteindelijk de enige eerlijke beslissing hebben genomen en we dit verhaal kunnen afsluiten’, zegt Vinokourov. ‘Ik kijk uit naar verder succes met Astana. We hebben een goed seizoen gedraaid, maar hebben nog veel werk en doelen te behalen.’

Update V - 7 december 2019 (09.58 uur): Vrijspraak definitief, geen hoger beroep

Na de vrijspraak van de twee ex-renners was het plaatselijke Openbaar Ministerie nog in de mogelijkheid om hoger beroep aan te tekenen. Dan zou de rechter zich andermaal over het bewijsmateriaal moeten buigen, in een uiterste poging Vinokourov toch te berechten. De advocaat van de Kazak laat echter weten dat dat niet is gebeurd. Dat betekent dat de zaak nu definitief is afgedaan. (Foto: Sirotti)

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

Retro Lex
8 Oct 2019 om 17:51

Nog 2 keer uitstellen en de zaak blijkt verjaard. Who Cares...

Reageer


Meer nieuws