[Update] Velon breidt aanklacht machtsmisbruik UCI uit met discriminatie Algemeen nieuws

[Update] Velon breidt aanklacht machtsmisbruik UCI uit met discriminatie

Door Jannick van der Hooft 08 november 2019 | 13:44


Organisatie Velon, waar elf professionele wielerteams bij zijn aangesloten, heeft een aanklacht ingediend tegen de UCI. Dat deed het bij de Europese Commissie. Volgens Velon, waar onder meer ook Jumbo-Visma onderdeel van is, zou de UCI haar macht hebben misbruikt.

Volgens Velon werkt de UCI haar moedwillig tegen om er zelf beter van te worden en de machtigste te blijven. De UCI zou de activiteiten die Velon onderneemt om de wielersport te verbeteren op een onrechtmatige manier ‘blokkeren’ met hun macht en invloed.

Onder de punten die Velon als aanklacht indient is dat de UCI de Hammer Series, een vrij nieuw initiatief, tegenwerkt. Zo zou de Hammer niet meer als ‘Series’ op de kalender mogen staan van 2020 en zelfs worden geschrapt als de vermelding Series wel bleef. Met het tegenwerken van de Hammer Series lijkt de frisse wind door de wielersport die erbij komt kijken, ongewenst.

Ook heeft de UCI een regel ingesteld waarbij de koersdata van de renners, die Velon nauwkeurig bijhoudt, alleen tot de UCI toebehoort en niet tot Velon of andere aandeelhouders. Het is een voorbeeld van hoe de UCI alle rechten naar zich toe trekt en daarmee de teams berooft van commercieel profijt, meent Velon.

‘Ondanks aanhoudende pogingen om een overeenkomst te sluiten met de UCI, werd elke vorm van dialoog geweigerd. We hadden dus geen andere optie meer dan een klacht in te dienen’, luidt het statement, dat hier volledig te lezen is.

Het statement is gepubliceerd namens BORA-hansgrohe, CCC Team, Deceuninck-Quick-Step, EF Education First, Lotto Soudal, Mitchelton-SCOTT, Team INEOS, Team Jumbo-Visma, Team Sunweb, Trek-Segafredo en UAE Team Emirates.

Update - 8 november 2019 (13:43 uur): Velon voegt extra aanklacht toe tegen UCI

Velon, organisator van de Hammer Series, heeft de aanklacht tegen de UCI bij de Europese Commissie uitgebreid. De internationale wielerbond zou de organisatie van een vrouwenwedstrijd bij de wedstrijd in Stavanger willen tegenhouden, waardoor Velon in een officieel statement spreekt van 'genderdiscriminatie.'

Velon krijgt bijval van de Noorse wielerbond en de organisatie van de Tour des Fjords had de vrouwenwedstrijd een positieve bijdrage kunnen leveren in het gelijktrekken van de belangen van het vrouwenwielrennen. Roy Hegreberg, baas bij de Tour des Fjords, snapt niets van de tegenwerking van de UCI: 'We willen gelijkheid in promotie, zichtbaarheid en prijzengeld. Ik zie geen reden waarom de UCI dit niet zou willen.' (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren


Meer nieuws