[Update] 'Grote zorgen' CADF en Jumbo-Visma om mogelijke anti-dopingwissel UCI Algemeen nieuws

[Update] 'Grote zorgen' CADF en Jumbo-Visma om mogelijke anti-dopingwissel UCI

Door Marijn van den Berge 28 oktober 2019 | 14:07


(18 oktober) De UCI heeft in een vandaag uitgegeven persbericht kenbaar gemaakt dat het naar nieuwe partners in de strijd tegen het dopingspook kijkt. Tijdens een meeting gedurende het WK in Yorkshire heeft de internationale wielerunie besloten om te onderzoeken of een samenwerking met de ITA (International Testing Agency) vruchtbaar kan zijn om het dopinggebruik onder wielrenners te herkennen en uiteindelijk verder terug te werpen. 

De ITA is een sinds 2018 bestaand anti-dopingorgaan dat opereert onder de rook van de WADA (World Anti Doping Agency) en heeft zo'n veertig anti-doping experts in dienst. De organisatie verzorgt momenteel al een strijd tegen verboden middelen voor veertig organisaties, waaronder enkele internationale federaties en grote evenementen zoals de Olympische Winterspelen van 2018. 

De UCI verklaart in haar statement dat recente gebeurtenissen zoals het Aderlass onderzoek andermaal bewijzen dat doping nog niet helemaal weggevaagd is uit de wielersport. Ook gisteren werd bekend dat twee Colombianen een positieve plas hebben afgeleverd. Wel maakt de Wielerunie duidelijk dat het in ieder geval volgend seizoen gebruikt blijft maken van de diensten van het CADF (Cycling Anti-Doping Foundation).

Update - 28 oktober 2019 (14.05 uur): CADF uit zorgen, gesteund door Jumbo-Visma en Sunweb

Het Cycling Anti-Doping Foundation, CADF, heeft in een open brief aan de UCI haar twijfels gezet bij de ontwikkeling dat de UCI mogelijk met ITA verder gaat om doping te bestrijden. In de brief laat het CADF weten dat het als een ‘verrassing komt’ dat de UCI met andere partijen praat. ‘De wielercommunity moet een besluit maken op basis van feiten en redelijkheid en dat moet niet gejaagd gebeuren’, schrijft de organisatie.

Het CADF is in ieder geval nog één jaar partner van de UCI en hoopt dat door te zetten. ‘Het CADF is zonder twijfel in de beste positie om de dopingstrijd in het wielrennen voort te zetten met de toewijding, expertise en integriteit die er altijd al is geweest.’ Ook benadrukt het CADF dat het uitstekende banden heeft met alle teams en andere partijen in het wielrennen en dat het constant op zoek is naar nieuwe manieren om doping uit te bannen.

Met de brief stelt het CADF de vraag of een wisseling van anti-dopingorganisatie wel ten goede komt van de sport. Ook vindt men dat er eerst met alle betrokken partijen moet worden gepraat, voor de wielerunie een besluit neemt. De organisatie vindt zich op social media gesteund door onder meer Team Sunweb en Jumbo-Visma. Richard Plugge, manager van Jumbo-Visma en vice-voorzitter van het AIGCP, de wielervakbond, meldt op Twitter dat hij zich ‘grote zorgen’ maakt en dat men ‘voorzichtig moet zijn met veranderingen.’ (Foto: Joris Verwijst / In de Leiderstrui)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!

Meer nieuws