Vos over vrouwenwielrennen: 'Veldrijden voorloper emancipatie wielersport' Algemeen nieuws

Vos over vrouwenwielrennen: 'Veldrijden voorloper emancipatie wielersport'

Door Lex Kersten 14 januari 2020 | 18:20


Marianne Vos is de renster met de grootste erelijst in het vrouwenpeloton. Niet alleen haar erelijst groeit nog steeds, ook het vrouwenwielrennen. Eerder sprak ze al over de groei van het vrouwenwielrennen. In de Podcast Live Slow Ride Fast van Laurens ten Dam gaat ze hier dieper op in en vertelt ze wat er nog beter kan. 

Vos geeft aan dat ze blij is met de groei die het vrouwenwielrennen heeft doorgemaakt en dat het veel professioneler geworden is, vooral de structuren binnen ploegen en de wedstrijdorganisaties. Ze denkt dat de groei van het vrouwenwielrennen mede te danken is aan de mindere periode bij de mannen. 'Door de vele dopinggevallen bij de mannen, kwamen zij slechter in het nieuws. Ik denk dat het niet slecht is geweest voor het vrouwenwielrennen, waarvan de mensen zagen dat het puur was.'

Tegelijkertijd denkt de Nederlandse ook dat het veldrijden een bijdrage heeft geleverd aan de groei van het vrouwenwielrennen. 'Veldrijden is voorloper in de gelijkheid en emancipatie van de wielersport. Dit komt ook doordat het op momenten kan uitgezonden worden dat de mannen nog niet aan het rijden zijn.' En daar ziet Vos ook een belangrijke rol voor weggelegd in de koersen op de weg. 'Neem nou de Ronde van Vlaanderen of de Waalse Pijl, daar is het best mogelijk om in de laatste vijftien kilometer naar onze wedstrijd te schakelen. Dat is hartstikke mooi en interessant en dat vinden de mensen thuis volgens mij ook interessant.' Ook gaan ze nog in op de vraag of er ooit een Tour de France voor vrouwen komt, volgens Vos wel: 'Ik denk dat het mogelijk is, ook in combinatie tijdens de Tour de France voor mannen, maar nog niet op de korte termijn.' (Foto: Proshots) 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws