Fuglsang neemt wraak voor dopingperikelen met sterke zege in Andalusië Algemeen nieuws

Fuglsang neemt wraak voor dopingperikelen met sterke zege in Andalusië

Door Bram van der Ploeg 19 februari 2020 | 16:43


Jakob Fuglsang heeft de eerste etappe in de Ruta del Sol gewonnen. De Deen van Astana stond de afgelopen weken vooral in de kranten vanwege een vaag dopingrapport, maar sloeg woensdag sportief terug. Hij versloeg medevluchter Mikel Landa op de steile slotmuur. 

Na een lastige openingsfase in slecht weer kwam uiteindelijk een groep van elf bij elkaar. Kobe Goossens (Lotto Soudal), Alexis Gougeard (AG2R), landgenoot Maurits Lammertink (Wanty), Carmelo Urbano, Joel Nicolau (beide Caja Rural), Txomin Juaristi, Ibai Azurmendi (Orbea), Willie Smit, Juan Felipe Osorio (Burgos BH), Ivan Moreno en Jon Agirre (Kern Pharma) pakten snel een paar minuten voorsprong. 

Zestal vooraan bij start Puerto de las Palomas

In het peloton werd er gereden door Movistar en Jumbo-Visma, die met Marc Soler, Enric Mas en Antwan Tolhoek goede klimmers voor de slotklim aan boord hadden. Op veertig kilometer van de meet hadden de elf koplopers drie minuten speling, maar het zou vooraan niet lang rustig blijven. Op de vierde gecategoriseerde klim van de dag, de Puerto del Gastor, waren het Smit, Lammertink en Goossens die elkaar vonden. 

Richting de voet van de Puerto de las Palomas hadden ze reeds gezelschap gekregen van Azurmendi, Juaristi en Osorio, maar met slechts een halve minuut voorsprong voor de zes. En het zwaarste moest toen nog komen. De vier eerdere beklimmingen van de dag waren niet steil, deze laatste klim was van eerste categorie en liep tien kilometer aan 6,6 procent gemiddeld. Spek naar de bek voor de klimmers, met alleen nog een snelle afdaling voor de boeg als de top was bereikt.

Vliegen blijft over, kopmannen zitten klaar

Movistar raasde naar de voet van de slotklim en kreeg daarbij hulp van andere ploegen. Vooraan werd er uiteraard naar hartenlust aangevallen, en het was Vliegen die als laatste dappere vluchter overbleef. Terwijl de rest zich al gewonnen gaf, breidde de Belg zijn voorsprong in de eerste kilometers van de klim alleen maar uit. Toen de grote mannen zich echter begonnen te roeren, was het klaar met Vliegen zijn klus.

Landa was de eerste die aanviel toen Vliegen op elf kilometer van het einde was ingerekend, Fuglsang ging met hem mee. De kopmannen bij Movistar lieten het meteen afweten. Mas en Soler konden niet mee en ook Tolhoek moest passen namens Jumbo-Visma. Voor de Nederlandse formatie bleek Chris Harper lang over betere benen te beschikken in de eerste achtervolgende groep met tien renners. Zij gaven vlak onder de top al een kleine minuut toe op de twee leiders.

Landa en Fuglsang duiken laatste afdaling in

Landa en Fuglsang gingen samen over de top en moesten eigenlijk alleen nog overeind blijven in de afdaling om in de slotkilometer te gaan strijden om de dagzege. Het was de Deen die in de afdaling druk zette, waardoor de voorsprong naar de achtervolgers op papier alleen maar bleef stijgen. Landa moest alle zeilen bij zetten om Fuglsang bij te houden, maar slaagde daar wel in. 

Op de keitjes richting de meet was het man tegen man voor de leiderstrui en de etappezege. Landa bleef lang in het wiel van Fuglsang hangen, en dat bleek uiteindelijk omdat hij niet beter kon. Fuglsang ging in de laatste honderd meter op de pedalen staan en liet Landa achter. Omdat de twee leiders in de slotfase niet meer echt doorreden, kwam Dylan Teuns al op een halve minuut als derde binnen. (foto: Sirotti)

Uitslag etappe 1 Ruta del Sol 2020

1. Jakob Fuglsang
2. Mikel Landa +0.06
3. Dylan Teuns +0.25
4. Jack Haig +0.27
5. Pello Bilbao ''
6. Ion Izagirre +0.30
7. Chris Harper +0.54
8. David de la Cruz +1.03
9. Harm Vanhoucke ''
10. Ruben Fernandez +1.07

Klassement na etappe 1 Ruta del Sol 2020

1. Jakob Fuglsang
2. Mikel Landa +0.06
3. Dylan Teuns +0.25
4. Jack Haig +0.27
5. Pello Bilbao ''
6. Ion Izagirre +0.30
7. Chris Harper +0.54
8. David de la Cruz +1.03
9. Harm Vanhoucke ''
10. Ruben Fernandez +1.07


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws