Fabio Jakobsen

Fabio Jakobsen is een Nederlandse topsprinter van Deceuninck-Quick-Step. De Gelderlander is één van de beste sprinters van het peloton. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Jakobsen en houdt tevens zijn biografie bij.

Fabio Jakobsen

Jakobsen driemaal Nederlands kampioen op de weg

De in 1996 geboren Jakobsen, wiens voornaam verwijst naar de overleden wielrenner Fabio Casartelli, liet al vroeg zien dat hij een goede sprint in de benen heeft. Zo werd hij in 2015 tweede op het NK voor beloften en het jaar daarop won hij hetzelfde kampioenschap. Het was duidelijk dat de sprinter klaar was bij de beloftes en dus maakte hij voor 2017 de definitieve overstap naar het volwassen profwielrennen, waar hij al een paar koersjes gereden had.

Hij reed dat jaar voor SEG Racing Acadamy, een wielerploeg die zich richt op jong talent. Uiteindelijk won hij vier koersen: de ster van Zwolle, de Ronde van Noord-Holland, de tweede etappe van de Ronde van Normandië en de vierde etappe van de ronde van de Elzas. De bazen van het grote Quick Step-team zagen het talent in Jakobsen en trokken hem aan voor 2018. Dat legde het team geen windeieren, want Jakobsen liet gelijk zien mee te kunnen op het hoogste niveau. Zo won hij onder meer de Scheldeprijs en de tweede etappe van de Ronde van de Toekomst, maar bovenal legde hij in de zomer beslag op het Nederlandse Kampioenschap. Hij was de beste in de massaspurt en mocht zodoende een jaar lang in een in rood-wit-blauw gehuld tenue rondrijden in het peloton.

Jakobsen schittert in 2019, groot drama in 2020

Waar zijn 2018 goed was, was zijn 2019 uitstekend. Jakobsen ging door met het winnen van etappes en eendagskoersen, maar hij liet zich ook gelden in de absolute top. Eind augustus mocht de Nederlander namelijk mee naar Spanje, om daar de Vuelta te gaan rijden. Vooraf werd hij getipt als een outsider tijdens de massasprints en die reputatie maakte hij meer dan waar. Sterker nog: tweemaal was de jongeling de snelste tijdens een eindspurt, waaronder tijdens de laatste etappe in Madrid. Naar eigen zeggen was het het grootste moment van zijn carrière.  

Voor 2020 steeg Jakobsen in de pikorde bij Deceuninck-Quick-Step. Hij mocht als kopman naar de Giro d'Italia, waar hij vol voor de sprints zou gaan. Door het coronavirus werd die grote ronde echter uitgesteld. Jakobsen toonde desondanks vorm in de maanden waarin nog wel werd gefietst. Hij won in februari ritten in Valencia en de Algarve en was ook succesvol in Frankrijk. Na de coronabreak keerde Jakobsen terug in de Ronde van Polen, waar in de eerste etappe het noodlot toesloeg. In een fel gevecht met Dylan Groenewegen belandde Jakobsen in de hekken en liep hij ontzettend zwaar hoofdletsel op. Heel even werd er gevreesd voor zijn leven, maar Jakobsen bleek ijzersterk en herstelde in het ziekenhuis. De nasleep van de crash in Polen was echter enorm. Jakobsen moest nog vele keren geopereerd worden aan zijn gezicht en bovendien werden er procedures aangespannen tegen Groenewegen, die door de crash voor negen maanden werd geschorst.  

Fabio Jakobsen nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties