Fabio Jakobsen

Dit is de pagina over Fabio Jakobsen. Hij is één van de beste sprinters van Nederland en timmert ook aan de weg op het wereldtoneel. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Jakobsen en houdt tevens zijn biografie bij.

Fabio Jakobsen

Jakobsen driemaal Nederlands kampioen op de weg

De in 1996 geboren Jakobsen, wiens voornaam verwijst naar de overleden wielrenner Fabio Casartelli, liet al vroeg zien dat hij een goede sprint in de benen heeft. Zo werd hij in 2015 tweede op het NK voor beloften en het jaar daarop won hij hetzelfde kampioenschap. Het was duidelijk dat de sprinter klaar was bij de beloftes en dus maakte hij voor 2017 de definitieve overstap naar het volwassen profwielrennen, waar hij al een paar koersjes gereden had.

Hij reed dat jaar voor SEG Racing Acadamy, een wielerploeg die zich richt op jong talent. Uiteindelijk won hij vier koersen: de ster van Zwolle, de Ronde van Noord-Holland, de tweede etappe van de Ronde van Normandië en de vierde etappe van de ronde van de Elzas. De bazen van het grote Quick Step-team zagen het talent in Jakobsen en trokken hem aan voor 2018. Dat legde het team geen windeieren, want Jakobsen liet gelijk zien mee te kunnen op het hoogste niveau. Zo won hij onder meer de Scheldeprijs en de tweede etappe van de Ronde van de Toekomst, maar bovenal legde hij in de zomer beslag op het Nederlandse Kampioenschap. Hij was de beste in de massaspurt en mocht zodoende een jaar lang in een in rood-wit-blauw gehuld tenue rondrijden in het peloton.

Jakobsen schittert in Ronde van Spanje 2019 en na zware val ook in 2021

Waar zijn 2018 goed was, was zijn 2019 uitstekend. Jakobsen ging door met het winnen van etappes en eendagskoersen, maar hij liet zich ook gelden in de absolute top. Eind augustus mocht de Nederlander namelijk mee naar Spanje, om daar de Vuelta te gaan rijden. Vooraf werd hij getipt als een outsider tijdens de massasprints en die reputatie maakte hij meer dan waar. Sterker nog: tweemaal was de jongeling de snelste tijdens een eindspurt, waaronder tijdens de laatste etappe in Madrid. Naar eigen zeggen was het het grootste moment van zijn carrière.  

Voor 2020 steeg Jakobsen in de pikorde bij Deceuninck-Quick-Step. Hij mocht als kopman naar de Giro d'Italia, waar hij vol voor de sprints zou gaan. Door het coronavirus werd die grote ronde echter uitgesteld. Jakobsen toonde desondanks vorm in de maanden waarin nog wel werd gefietst. Hij won in februari ritten in Valencia en de Algarve en was ook succesvol in Frankrijk. Na de coronastop ging het echter volledig mis: Jakobsen kwam in de Ronde van Polen in botsing met Dylan Groenewegen en dook aan tachtig kilometer per uur de hekken in. Er werd gevreesd voor het leven van de Nederlander, die er gelukkig na een lang en zwaar revalidatieproces (met veel blessures aan zijn gezicht) weer bovenop kwam. En hoe, want medio juli was hij alweer terug op niveau. In de Ronde van Spanje mocht Jakobsen zelfs weer als sprintkopman van start en dit liet hij zich geen twee keer zeggen: hij boekte twee etappezeges en was weer helemaal terug.

Fabio Jakobsen

Jakobsen boekt direct succes in Tour de France

Begin 2022 deed hij er nog een schep bovenop, medio maart stond de teller alweer op zes zeges. Via een bult zeges in kleinere wedstrijden mocht hij vervolgens voor het eerst meedoen aan de Tour de France, als absolute sprintkopman van Quick Step-Alpha Vinyl. Al op de tweede dag was het raak voor de bonkige sprinter, die zo zijn droom waarmaakte na een lange weg vanaf de val in Polen. In het restant van de Tour vocht Jakobsen voornamelijk tegen de tijdslimiet en maakte hij indruk met zijn goede commentaren voorafgaand en na de race. 

fabio jakobsen 2

Twee weken na de Tour boekte hij zijn volgende zege op het EK in München, waardoor hij in 2023 één jaar lang in de Europese trui mag rondrijden. In dat tricot won hij het Kampioenschap van Vlaanderen en in het voorjaar ook ritten in de Vuelta a San Juan en Tirreno-Adriatico, hoewel het in de spurtklassiekers niet volledig wilde vlotten. Met twee ritzeges in de Baloise Belgium Tour op zak trok Jakobsen vervolgens vol vertrouwen naar de Tour de France, maar daar gooide een harde val in de vierde rit roet in het eten. De Nederlander moest verzwakt verder en keerde de ronde na elf dagen de rug toe. 

Ondertussen kwam er stilaan ook een eind aan zijn dienstverband bij de ploeg van Patrick Lefevere, dat voor 2024 meer op Remco Evenepoel wilde gaan focussen. Een sprinter als Jakobsen paste daar niet direct in, waardoor andere ploegen naar zijn diensten hengelden. dsm-firmenich Post NL won die strijd uiteindelijk en verwelkomde Jakobsen vanaf 2024 voor drie jaar. 

Fabio Jakobsen News

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments