Quintana verpulvert klimtijd en voltooit bijzondere reeks aan overwinningen Algemeen nieuws

Quintana verpulvert klimtijd en voltooit bijzondere reeks aan overwinningen

Door Wilbert van der Velde 15 maart 2020 | 11:07


Nairo Quintana was na zijn jaren bij Movistar al bijna door de gehele wielerwereld als mogelijk tourwinnaar afgeschreven. Hij verliet de WorldTour voor het Franse Arkéa-Samsic en menigeen dacht: nu is het definitief klaar. Het is echter precies andersom. In de eerste maanden verplettert Quintana het ene na het andere klimrecord en fietst hij zijn concurrenten op minuten, zo ook in Parijs-Nice.

Na meesterlijke optredens in de Tour de la Provence en Tour du Haut-Var, besloot Quintana zaterdag in de laatste etappe van Parijs-Nice weer een voorstelling te geven. Op de slotklim La Colmiane plaatste hij een verschroeiende aanval en raasde hij richting koploper Thomas De Gendt, die hij niet veel later ter plekke liet. Hij soleerde onbedreigd naar de streep en had maar liefst een voorsprong van 46 seconden op nummer twee Tiesj Benoot. Was de Colombiaan niet gevallen tijdens de tweede etappe, dan was zelfs de eindwinst een reële optie geweest.

Dat Quintana momenteel snel de bergen oprijdt, blijkt maar weer uit zijn klimtijd op La Colmiane, die een stuk sneller is dan de vorige aankomst in 2018. Toen reed Simon Yates in een tijd van 40.53 naar de winst. Quintana deed daar zaterdag met 38.53 een flinke hap af en demonstreerde weeral zijn grootse vorm van dit jaar. Natuurlijk zijn de omstandigheden nooit helemaal hetzelfde, het geeft echter wel een indicatie van de wereldvorm waarin Quintana de laatste maanden verkeert. Eerder dit seizoen reed hij het record op Chalet-Reynard ook al aan diggelen en vloog hij als het ware de Col d’Eze op.

Quintana voltooit in Parijs-Nice bijzondere reeks

Verder zette Quintana met het winnen van een rit in Parijs-Nice een vrij unieke prestatie neer. De kopman van Arkéa-Samsic heeft namelijk in de tien grootste traditionele rittenkoersen een etappe gewonnen. Naast de grote rondes gaat het om Parijs-Nice, Tirreno-Adriatico, Ronde van Catalonië, Ronde van het Baskenland, Ronde van Romandië, Criterium du Dauphine en de Ronde van Zwitserland.

Tenslotte is Quintana ook één van de veelwinnaars in dit voorlopig onderbroken wielerseizoen. De Colombiaan heeft namelijk al vijf overwinningen binnen, evenveel als het wonder uit België Remco Evenepoel. De twee zijn daarmee de meest winnende WorldTour-renners tot nu toe. (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws