Nairo Quintana

Dit is de pagina over Nairo Quintana. De Colombiaanse klimmer is een legende in eigen land, mede dankzij zijn grootse prestaties in de drie grote rondes. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Quintana en houdt tevens zijn biografie bij.

Quintana is geboren in het Andesgebergte, in Tunja. Het had weinig gescheeld of hij was al op jonge leeftijd overleden, nadat bij de jonge Quintana een mysterieuze ziekte werd vastgesteld. Dankzij een ingenieuze dokter, die aan de slag ging met brouwsels van allerlei planten, herstelde Quintana wonderwel. Hij raakte in de jaren erna verknocht aan de fiets, mede omdat hij iedere dag op zijn mountainbike naar school ging. Op de heenweg was dat louter afdalen, op de weg terug naar huis moest de kleine klimgeit veertien kilometer bergop. Het was op één van die tochten dat Quintana in 2006 werd aangereden door een taxi, waardoor hij op zijn zestiende vijf dagen in coma lag in het ziekenhuis. Ook daar herstelde hij uiteindelijk volledig van.

Quintana wordt wereldtopper bij Movistar

Quintana was één van de eerste Colombiaanse klimmers die op jonge leeftijd doorbrak in de WorldTour, nadat hij in de Ronde van Toekomst namens Cafe de Colombia had laten zien wat hij kon. Vanaf 2012 reed hij voor het Spaanse Movistar en hij had amper tijd nodig om te wennen aan Europa en het profpeloton. In zijn eerste jaar won hij meteen een rit in de Dauphiné en schreef hij de Ronde van Murcia en de Route du Sud op zijn naam. Quintana was toen 22 jaar oud. 

De Colombiaan reed uiteindelijk tot en met 2019 bij Movistar en hij kende tussen 2013 en 2017 zijn hoogtijdagen. Quintana debuteerde in 2013 met een tweede plaats in de Tour de France, met tevens de jongerentrui en de bergtrui in Parijs. Hij won tevens een rit en moest alleen Chris Froome voor zich dulden. In 2014 won hij bij zijn eerste poging meteen de Giro d'Italia. Quintana won twee ritten en schreef het klassement met een verschil van minuten op zijn naam. Rigoberto Urán werd dat jaar tweede. Een mooi feitje, want Quintana woonde in zijn eerste jaar bij Movistar samen met zijn landgenoot.

In totaal reed Quintana vijf keer op het podium van een grote ronde. Net als in 2013 werd hij ook bij zijn deelname in 2015 tweede in de Tour en in 2016 volgde een derde plaats. Die bronzen plak werd gevolgd door de eindzege in de Vuelta a Espana. In 2017 reed Quintana achter Tom Dumoulin nog naar een tweede plek in de Giro d'Italia, alvorens de klad er wat in kwam. De klimmer deed eigenlijk sinds die Giro nooit meer mee om de eindzege in een grote ronde, al schreef hij nog wel meerdere etappes op zijn naam. In totaal staat de teller al op acht ritzeges; drie in de Giro, drie in de Tour en twee in de Vuelta. Daarnaast won hij ook meerdere rittenkoersen, zoals de Tirreno-Adriatico, de Ronde van het Baskenland en de Ronde van Romandië.

Nieuw hoofdstuk Quintana bij Arkéa-Samsic

Het avontuur van acht jaar bij Movistar kwam eind 2019 ten einde voor Quintana. In de jaren ervoor was de Colombiaan steeds vaker gestuit op mede-kopmannen, wat de sfeer in de ploeg nooit ten goede kwam. Alejandro Valverde was een belangrijke sta-in-de-weg, maar ook Mikel Landa reed als kopman voor de Spaanse ploeg. Quintana besloot daarom voor Arkéa-Samsic te kiezen, waar hij de absolute leider zou worden. In de eerste maanden voor de Arkéa-Samsic liet Quintana weer flitsen zien van de oude klimrevelatie uit 2013-2017. Hij won onder meer de Tour de la Provence en schreef maar liefst vier ritzeges op zijn naam in drie maanden tijd, waaronder één in Parijs-Nice. Door het coronavirus werd zijn winning streak daarna gestopt.

Nairo Quintana News

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments