Dubbelslag Deceuninck in Polen: Ballerini wint etappe, Evenepoel eindwinnaar Algemeen nieuws

Dubbelslag Deceuninck in Polen: Ballerini wint etappe, Evenepoel eindwinnaar

Door Wilbert van der Velde 09 augustus 2020 | 18:48


Davide Ballerini heeft het feest voor Deceuninck-Quick-Step compleet gemaakt in de Ronde van Polen. In de massasprint wist hij Pascal Ackermann in de laatste meters voorbij te steken. Remco Evenepoel kwam veilig in het peloton over de streep en boekte daarmee zijn vierde eindzege van dit seizoen.

Na de zinderende solo van Evenepoel tijdens de vierde etappe sloot de Ronde van Polen af met op papier een sprintetappe. Hoewel de eerste helft van de rit bezaaid was met korte en onregelmatige klimmetjes, konden de sprintersploegen orde op zaken stellen in de laatste zeventig kilometer, die nagenoeg vlak waren. 

Ontsnapping vormt zich na snelle openingsfase

Zonder Richard Carapaz, die besloot af te stappen om te herstellen van zijn valpartij in de etappe van zaterdag, vertrok het peloton voor een tocht van 188 kilometer naar finishplaats Krakau. Na het startschot werd er gelijk veel aangevallen. Op één van de eerste klimmetjes brak het peloton zelfs in drie stukken. Alles kwam echter weer bij elkaar en vier renners braken los van het peloton. De namen: Luke Rowe (Team INEOS), James Whelan (EF Pro Cycling), Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale) en Hugo Houle (Astana)

Przemyslaw Kasperkiewicz van de Poolse nationale selectie probeerde vanuit het peloton de aansluiting te maken, maar leek op een chasse patate af te stevenen. Het peloton, onder leiding van Deceuninck-Quick-Step gaf de vluchters in eerste instantie weinig ruimte, waardoor ze vooraan besloten om Kasperkiewicz aan te laten sluiten. Nadat de Pool erbij kwam, liet het peloton snel begaan. De voorsprong liep in geen tijd op naar vijf minuten.

Peloton houdt voorsprong kort, Van Emden springt over

Het peloton hield de kopgroep echter stevig in haar greep. De voorsprong daalde namelijk al snel naar 3.13 minuten en met nog honderd kilometer voor de boeg was het verschil nog maar twee minuten. De koerssituatie bleef vervolgens lange tijd hetzelfde, maar op ongeveer zestig kilometer van de streep kwam er actie vanuit het peloton. Zo waagden Jos van Emden en Alexis Gourgeard de sprong vanuit het peloton naar de kopgroep. De twee hardrijders werkten goed samen en sloten aan bij de vluchters. Het tijdsverschil met het peloton was ondertussen 1.45 minuten.

Door de versterking vooraan bleef die voorsprong ook lange tijd gehandhaafd, maar in het peloton werden extra renners bijgezet, waardoor het verschil met nog dertig kilometer te gaan daalde naar een minuut. Intussen moest in de kopgroep Kasperkiewicz door het hoge tempo lossen. 

Vluchters verliezen felle strijd met peloton

Het tempo lag bij zowel de koplopers als het peloton erg hoog, maar het peloton beschikte nou eenmaal over meer mankracht. Met een voorsprong van twintig seconden reden de vluchters het plaatselijke parcours op, dat vier kilometer lang was en driemaal afgelegd moest worden. Vlak na het ingaan van de tweede ronde was het verhaal voor de vluchters definitief voorbij. 

De treintjes van de sprintersploegen kwamen naar voren en het spel voor de juiste positie was begonnen. Nog zes kilometers moesten worden afgelegd. Veel ploegen waren nog gebrand op een overwinning en het was dan ook drummen geblazen aan kop van het peloton. Een renner van AG2R La Mondiale probeerde nog even weg te rijden, maar meer dan een paar meter zat er niet in.

Geen van de sprintersploegen wist bij het ingaan van de laatste kilometer een échte lead-out op te zetten voor hun sprinters. Edward Theuns trok de sprint aan voor Jasper Stuyven. Ackermann kwam er overheen en leek de winst te pakken, maar het was Davide Ballerini die in de laatste meters zeer sterk kwam opzetten en er met de winst vandoor ging.

Uitslag etappe 5 Ronde van Polen 2020

1. Davide Ballerini
2. Pascal Ackermann ''
3. Alberto Dainese ''
4. Ryan Gibbons ''
5. Japer Philipsen ''
6. Rudy Barbier ''
7. Juan Sebastián Molano ''
8. Phil Bauhaus ''
9. Szymon Sajnok ''
10. Albert Torres ''

Eindklassement Ronde van Polen 2020

1. Remco Evenepoel
2. Jakob Fuglsang + 1.52
3. Simon Yates + 2.28
4. Rafal Majka + 2.32
5. Diego Ulissi + 3.09
6. Kamil Malecki + 3.12
7. Wilco Kelderman + 3.15
8. Jonas Vingegaard + 3.18
9. Mikel Nieve ''
10. Rui Costa + 3.19

(Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws