Rickaert klopt Eekhoff in spannende editie Dwars door het Hageland Algemeen nieuws

Rickaert klopt Eekhoff in spannende editie Dwars door het Hageland

Door Tom van der Salm 15 augustus 2020 | 15:40


Jonas Rickaert heeft na een tweestrijd met Nils Eekhoff op overtuigende wijze Dwars door het Hageland gewonnen. Samen ontsnapten ze uit een omvangrijke kopgroep, die het peloton te machtig was. Gianni Vermeersch maakte het feestje van Alpecin-Fenix compleet door derde te worden.

'De Belgische Strade Bianche', zo staat de semiklassieker ook wel bekend. En terecht, want de grindwegen, kasseien, smalle wegen en vele heuvels leveren prachtige beelden op. De herstart van het Belgische wielerjaar kon niet mooier beginnen. 

Om echt te kunnen genieten van de mooie omgeving, is het natuurlijk ideaal om in de kopgroep te zitten in plaats van het drukke peloton. Dit moeten ook Martin Salmon, Gilles De Wilde, Thibault Guernalec, Stijn De Bock, Stijn Appel en Stijn Daemen gedacht hebben. Drie Stijnen dus, samen op pad in de Vlaamse Ardennen.

Deceuninck-Quick-Step bepaalde het tempo op de eerste grindstroken, maar draaide de gashendel wat terug na een lekke band van kopman Zdenek Stybar. Toen de Tsjech weer aan het front verscheen, schroefde The Wolfpack het tempo even snel weer op. Dit, in combinatie met de nervositeit richting de offroad-stroken, zorgde ervoor dat het peloton de vluchtgroep weer snel in het oog kreeg.

Spektakel op kasseien en grindstroken

Op 72 kilometer van de meet trok Florian Sénéchal flink door op een grindstrook, met Belgisch kampioen Tim Merlier in zijn spoor. Deze tussenversnelling betekende de doodsteek voor de vroege vluchters, die bedankt werden voor bewezen diensten door het op hol geslagen peloton.

Toon Aerts, de veldrijder, voelde zich zichtbaar in zijn sas op de grindwegen en besloot even later te versnellen uit het peloton. Jumbo-Visma zag het gevaar en zette enkele pionnen in om de voorsprong niet te groot te laten worden, maar ranselde bijkans het halve peloton uit elkaar. Een groep van vijftien mannen vormde zich, met onder meer Pascal Eenkhoorn en Jan-Willem van Schip.

Deceuninck-Quick-Step had enkel Jannick Steimle mee in die eerste groep, dus de blauw-witten moesten aan de slag in het peloton. Sénéchal probeerde met een aantal mannen de oversteek te maken, maar werd weer bij de lurven gegrepen. Er werd hulp ingeschakeld en gevonden bij Circus-Wanty Gobert, die Boy van Poppel besloten in te zetten voor de achtervolging. De voorgift van de vijftien tikte ondertussen de 45 seconden aan.

Eekhoff en Rickaert ervandoor, strijd met twee

Rickaert, van Alpecin-Fenix, kon zijn goede benen niet verborgen houden en besloot te versnellen, met Eekhoff in zijn spoor. De twee werken goed samen en reden al snel een dito voorsprong bij elkaar. Het peloton moest met nog twintig kilometer te gaan meer dan een minuut goedmaken op het tweetal, ondanks verwoede pogingen van meerdere renners.

In het peloton ontstond met nog vijftien kilometer te gaan dan eindelijk enige saamhorigheid. Deceuninck en Jumbo-Visma sloegen de handen ineen, maar de voorsprong van Eekhoff en Rickaert slonk amper. Op de laatste gravelstrook, op vijf kilometer van de finish, bleven de twee samen. Eekhoff flirtte wel even met een val, maar kon zich ternauwernood rechthouden. 

De laatste klim, de slotkilometer op de Citadel, moest de beslissing brengen. Het peloton kwam ondertussen nog binnen de halve minuut door de inspanningen van Jumbo-Visma, dus ook die mochten nog niet uitgevlakt worden. Eekhoff voelde dat aan, vatte de Citadel op kop aan, maar Rickaert bleek meteen veel te sterk voor de jonge Nederlander. Een mooie zege voor Alpecin-Fenix! (foto: Sirotti)

Uitslag Dwars door het Hageland 2020

1. Jonas Rickaert
2. Nils Eekhoff + 0.07
3. Gianni Vermeersch + 0.16
4. Florian Sénéchal ''
5. Tim Merlier ''
6. Benjamin Declercq + 0.23
7. Timo Roosen ''
8. Bert-Jan Lindeman + 0.25
9. Toon Aerts + 0.26
10. Bert De Backer ''


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws