Fedeli klopt verrassend Costa in Tour du Limousin, Wackermann eindwinnaar Algemeen nieuws

Fedeli klopt verrassend Costa in Tour du Limousin, Wackermann eindwinnaar

Door Bram van der Ploeg 21 augustus 2020 | 16:54


Alessandro Fedeli heeft op knappe wijze de vierde en laatste etappe in de Tour du Limousin gewonnen. De 24-jarige Italiaan was in een sprint van twee verrassend sneller dan de gelouterde Rui Costa. Luca Wackermann behield na een secondenspel zijn leiderstrui en wint het eindklassement. 

Met de top-10 van het klassement binnen zeventien seconden van elkaar beloofde het een mooie slotdag te worden in de Franse rittenkoers. Klassementsleider Luca Wackermann kon meteen rekenen op aanvallen. Zo won nummer twee in het klassement, Jake Stewart, namens Groupama-FDJ de eerste tussensprint en bracht hij zijn achterstand terug van vijf naar twee seconden. 

Groupama-FDJ controleert, tweetal steekt over

Na die eerste sprint onttrok een kopgroep van drie zich aan het peloton. Francois Bidard (AG2R), Valentin Ferron (Total Direct Energie) en Tony Hurel (St-Michel-Auber 93) kregen een maximale voorsprong van 2.20 minuten. Groupama-FDJ achtervolgde in opdracht van Stewart, die duidelijk wilde gaan voor de eindoverwinning. Met nog 96 kilometer voot de wielen hadden de drie leiders slechts anderhalve minuut speling over.

Toen de kopgroep binnen schootsafstand was van het peloton, maakten twee renners knap de oversteek. Alexis Gougeard (AG2R) en Peio Goikoetxea (Euskaltel) maakten met zijn tweeën een dikke minuut naar de kop goed en sloten uiteindelijk aan. Zo hadden we met nog tachtig kilometer te gaan plots een kopgroep van vijf, met daarbij twee renners van AG2R.

UAE Team Emirates neemt over, Ferron lost

Groupama-FDJ kreeg in het peloton steun van UAE Team Emirates, dat de vorige twee dagen met Fernando Gaviria en Jasper Philipsen de rit had gewonnen. Onder leiding van de ploeg uit de Emiraten dook de voorsprong van de vijf vluchters rap onder de minuut. Bij het opdraaien van het lokale circuit stonden er nog 55 seconden op de teller. Er was toen nog 37 kilometer te fietsen en Ferron was er op dat moment al niet meer bij. Hij moest in een eerder stadium lossen uit de kopgroep. 

Hoewel UAE Team Emirates de touwtjes in handen nam en de leiders steeds verder binnen hengelde, moest het wel even slikken toen Costa met een lekke band aan de kant van de weg stond. De Portugees, achtste in het klassement op vijftien seconden, kon snel weer verder, maar daar ging uiteraard wel wat tijd overheen. Bij het ingaan van de laatste twee lokale rondjes wisten de vluchters al wel dat het niet voor vandaag zou zijn, met nog slechts een voorsprong van 24 seconden. 

AG2R-duo blijft over, Costa valt aan

Het was tijd om gas te geven vooraan en dat betekende dat alleen het AG2R-duo Bidard en Gougeard overbleef. Zij verdedigden een halve minuut op het peloton, waar ook aan aanvallen werd gedacht. Groupama-FDJ hield de touwtjes echter strak en haalde alles terug. Vooraan had Bidard als vroege vluchter zijn werk gedaan voor Gougeard, die alleen door moest toen de slotronde inging. 

In die laatste ronde van twaalf kilometer was het wachten op aanvallen en die kwamen er ook. Costa was na zijn lekke band teruggekeerd en gooide de knuppel in het hoenderhok op het moment dat Gougeard was ingerekend. In het peloton werd er gekeken naar Wackermann, die het gat eerst zelf maar moest dichten. Costa kreeg gezelschap van Fedeli van (Nippo Delko Provence. Zij namen snel twintig seconden voorsprong.

Spektakel in de finale, wie wordt eindwinnaar?

Het was reden voor Arkéa-Samsic en Team Sunweb om de regie in het peloton weer te nemen. Sunweb had Alberto Dainese aan boord, Arkéa verdedigde drie renners in de top-10 van het klassement. Op vier kilometer van de meet hadden Costa en Fedeli echter nog steeds twintig seconden, wat genoeg zou zijn voor Costa als eindwinnaar. Men moest in de achtergrond dus aan de bak. 

Wackermann was afhankelijk van andere ploegen om zijn gele leiderstrui naar het einde te brengen en Sunweb toonde zich een gewillige partner. Het werd een spannende strijd in de slotkilometer. Werd het sprinten? En wie zou er eindwinnaar worden? De twee leiders mochten het met een veilige marge uitvechten voor de dagzege, met Fedeli als verrassende winnaar. De eindzege ging na een secondenspel uiteindelijk naar Wackermann, die zijn trui knap verdedigde. (foto: L'Equipe)

Uitslag etappe 4 Tour du Limousin 2020

1. Alessandro Fedeli
2. Rui Costa ''
3. Joel Suter +0.05
4. Benjamin Declercq "
5. Piet Allegaert "
6. Jon Izaga "
7. Jake Stewart "
8. Luca Mozzato "
9. Eduard-Michael Grosu "
10. Emmanuel Morin "

Eindklassement Tour du Limousin 2020

1. Luca Wackermann
2. Jake Stewart +0.02
3. Rui Costa +0.04
4. Kevin Ledanois +0.07
5. Romain Combaud +0.11
6. Anthony Laplace +0.12
7. Benjamin Declercq +0.13
8. Sergei Chernetskii "
9. Francisco Fernandez +0.17
10. Antonio Sampedro "


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws