Felline sprint naar de winst na spannende slotfase Memorial Marco Pantani Algemeen nieuws

Felline sprint naar de winst na spannende slotfase Memorial Marco Pantani

Door Wilbert van der Velde 30 augustus 2020 | 16:41


Fabio Felline heeft de Memorial Marco Pantani gewonnen. Na een koers met vele aanvallen, wist een uitgedunde kopgroep op vijf kilometer van de meet de twee leiders Jacopo Mosca en Alessandro Covi bij te halen, vervolgens sloeg Felline toe in de sprint. 

Na de Trofeo Matteotti van zaterdag werd er zondag met de Memorial Marco Pantani  wederom een wedstrijd in Italië gereden. De koers is een jaarlijks eerbetoon aan de in 2004 overleden Italiaanse topklimmer Marco Pantani. Hoewel er geen échte toppers meededen, stond er met onder andere zes WorldTour-ploegen een sterk deelnemersveld aan de start. Onder andere Dylan Teuns, Valerio Conti en Iván Sosa tekenden present.

Vijf renners kregen al snel de zege van het peloton en vormden de ontsnapping. Alexander Evans (Circus-Wanty Gobert), Kenny Molly (Bingoal - Wallonie Bruxelles), Tommaso Rigatti (Team Colpack Ballan), Matus Stocek (Beltrami TSA Marchiol) en Matteo Rotondi (Work Service Dynatek Vega) waren de namen. Na twintig kilometer hadden ze al een voorsprong van 3.50 minuten op het peloton. 

Kopgroep wordt snel teruggepakt, val Sosa

Het peloton liet de teugels echter niet lang vieren, want er moest vroeg gekoerst worden. Het begin en het midden van de etappe was met meerdere beklimmingen namelijk erg lastig, in tegenstelling tot het slot, wat bestond uit 33 vlakke kilometers en kansen bood aan rappe mannen om weer terug te keren. Na 45 kilometer koers had het peloton dan ook alweer het verschil met de vluchters teruggebracht naar een schamele minuut. 

Het peloton liet de teugels echter niet lang vieren, want er moest vroeg gekoerst worden. Het begin en het midden van de etappe was met meerdere beklimmingen namelijk erg lastig, in tegenstelling tot het slot, wat bestond uit 33 vlakke kilometers en kansen bood aan rappe mannen om weer terug te keren. Na 45 kilometer koers had het peloton dan ook alweer het verschil met de vluchters teruggebracht naar een schamele minuut. Negen kilometer verder was het zelfs gedaan voor de kopgroep en was alles weer te herdoen. Sosa kreeg ondertussen met pech af te rekenen. Hij kwam in een afdaling ten val, maar kon zijn weg wel vervolgen en opnieuw aansluiting vinden met het peloton. 

Nieuwe kopgroep rijdt in afdaling weg

Op de eerste beklimming van de Montevecchio (4,3 km aan 7%)  was het Astana dat hard doortrok, waardoor het peloton alvast een beetje uitgedund werd. In de afdaling van de klim reden vervolgens Lorenzo Rota (Vini Zabù KTM) en Mattia Bais (Androni Giocattoli Sidermec) weg en pakten een voorsprong van 22 seconden op het peloton. Later maakte ook Alessandro Tonelli (Bardiani CSF Faizanè) de aansluiting vooraan. En daarmee was het nog niet gedaan, want nog drie renners reden weg uit het peloton: Felix Dopchie (Bingoal WB), Tommaso Rigatti (Team Colpack Ballan) en Omar Mendoza (Colombia Tierra De Atletas). De achtervolgers kwamen tot 24 seconden van de koplopers, maar zakten later weer weg naar een achterstand van ruim een minuut. Het peloton volgde ondertussen op 3.30 minuten.

De voorsprong van de koplopers groeide zelfs verder naar bijna vier minuten. Verder werden de drie achtervolgers Dopchie, Rigatti en Mendoza weer ingelopen door het peloton. Na een nieuwe beklimming van de Montevecchio had het peloton echter een flinke hap van de voorsprong afgedaan. Onder leiding van met name INEOS Grenadiers en Trek-Segafedo was het tijdsverschil gedaald naar anderhalve minuut en even verder resteerden nog vijftig seconden. Dat verschil was voor meerdere renners in het peloton het signaal om de sprong te wagen. Uiteindelijk maakten zes renners met nog een kleine dertig kilometer te gaan de aansluiting met de kop. De namen: Covi (UAE Team Emirates), Manuele Boaro (Astana), Mosca (Trek-Segafredo), Simone Ravanelli (Androni Giocattoli Sidermec), Jefferson Cepeda (Caja Rural Seguros) en Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers).

De negen koplopers hadden een voorsprong op het peloton van 27 seconden. De heuvels waren echter voorbij, dus het peloton kon zich organiseren en de jacht op de vluchters inzetten. Het verschil werd gelijk gehalveerd naar een ruime tien seconden en kort daarna volledig dichtgereden. Een sprint van een uitgedunde groep leek dus steeds waarschijnlijker, alleen was het de vraag welke snelle mannen in het peloton nog aanwezig waren.

Covi en Mosca gaan strijdend ten onder

Niet alle renners legden zich echter bij een sprint neer. Opnieuw vielen Covi en Mosca aan en ze wisten een mooi verschil te slaan met het peloton, waaruit nieuwe aanvallen volgden. Luca Chirico, Andrea Pasqualon, Ravanelli en Domen Novak reden op vijftien seconden van de twee koplopers. Het peloton volgde daarachter op veertig seconden. Bij het ingaan van de laatste tien kilometers hadden Mosca en Covi nog steeds een kleine voorsprong. De eerste achtervolger was ondertussen een peloton van veertig man, dat de vier man die ontsnapt waren weer had ingerekend. 

Hoewel Covi en Mosca alles deden wat ze konden, was de hoop op de zege voor hen met nog vijf kilometer te gaan toch voorbij. Er ging gesprint worden om de winst en Felline toonde zich de snelste man van het overgebleven peloton

Uitslag Memorial Marco Pantani 2020

1. Fabio Felline
2. Ethan Hayter ''
3. Alexandr Riabushenko ''
4. Jacopo Mosca ''
5. Andreas Pasqualon ''
6. Carlos Barbero ''
7. Simone Velasco ''
8. Alessandro Fedeli ''
9. Raffaele Radice ''
10. Filippo Zana ''

(Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws