Vermeersch schenkt Alpecin-Fenix de zege in Port Epic na ware slijtageslag Algemeen nieuws

Vermeersch schenkt Alpecin-Fenix de zege in Port Epic na ware slijtageslag

Door Wilbert van der Velde 13 september 2020 | 15:53


Gianni Vermeersch heeft de Antwerp Port Epic gewonnen. Na een ware slijtageslag over talloze onverharde stroken reed hij weg met Baptiste Planckaert en Stan Dewulf. In de uiteindelijke sprint was Vermeersch zijn medevluchters de baas. 

Met de Tour de France, Tirreno-Adriatico én Giro Rosa kwam de koersliefhebber op 13 september prima tot zijn trekken. Als klap op de vuurpijl werd er ook in België nog een koers verreden: de Antwerp Port Epic. Onder een mooi nazomerzonnetje zoefden de renners over verschillende onverharde stroken. De setting inspireerde vele renners kennelijk tot een mooie koers en dat leverde een snelle openingsfase op.

Grote kopgroep rijdt weg, maar wordt vroeg ingelopen

Robin Carpenter, Charles Quarterman, Oscar Riesebeek, Lionel Taminiaux, Julien Morice, Tobias Morch Kongstad, Damien Gaudin, Jordy Bouts, Alex Mengoulas, Niklas Märkl en Tim Naberman wisten zich los te maken van het peloton. In de grote groep achter hen viel het tempo echter niet stil. Het leidde tot een lange finale met de nodige kasseistroken en aanvalspogingen.

Vooraan was het de Nederlander Mengoulas die als eerste moest lossen op één van de vele kasseistroken. Niet alleen in de kopgroep maar ook in het peloton stond de deur open. De vele kasseistroken eisten duidelijk hun tol bij de renners. In het peloton kwam één van de favorieten, de sprinter Timothy Dupont ten val. Hij kon zijn weg echter vervolgen. Ondertussen was de voorsprong van de vluchters als sneeuw voor de zon gesmolten en ze werden dan ook al ingelopen met ongeveer nog honderd kilometer te gaan. 

Slijtageslag in peloton, niemand geraakt écht weg

Hoewel het nog ver naar de finish was, bestond de peloton door het zware parcours nog maar uit dertig renners. De winnaar van vorig jaar, Aimé De Gendt was zelfs al gelost. Éen van de dertig renners die er nog wel bij zat, was Jan-Willem van Schip, het met kasseistroken bezaaide parcours was op zijn lijf geschreven. Met nog zestig kilometer voor de boeg, wist een groep van vijf renners een kloof te slaan. De namen waren: Bert-Jan Lindeman, Danny van Poppel, Emils Liepins, Gianni Vermeersch en Tim van Dijke.

De ontsnappers pakten een voorsprong van 32 seconden op het stevig uitgedunde peloton, waar Lotto Soudal de slag had gemist en dus in de achtervolging moest. Vooraan was veldrijder Gianni Vermeersch volledig in zijn sas met alle grind- en kasseistroken en trok zo hard door dat hij zijn medevluchters uit de wielen reed. Opvallend genoeg liet hij zich echter terugzakken. Mogelijk werd hij door zijn ploegleider teruggefloten omdat het nog te vroeg was om solo te gaan. 

Drie renners voeren definitieve forcing

Het was voor de koplopers echter gedaan, want het peloton maakte weer de aansluiting. De wedstrijd was een ware afvallingskoers, want met nog dertig kilometer naar de streep bestond het peloton uit maar 25 mannen en moesten er maar liefst nog twaalf stroken worden aangedaan. De volgende aanval kwam van Planckaert, Dewulf en Vermeersch. De drie sloegen een gat van 25 seconden op de eerste achtervolgende groep, dat allang geen peloton meer genoemd kon worden.

Enkele renners, waaronder Lindeman, probeerden nog de oversteek te maken, maar met alle vermoeienissen in de benen bleek dat een onmogelijke opgave. Planckaert, Dewulf en Vermeersch liepen razendsnel uit tot een voorsprong van een minuut. Bij de achtervolgers voelde niemand zich meer geroepen om te achtervolgen. De drie vooraan, die nog zestien kilometer moesten afleggen, mochten het uitmaken.

De koplopers waren aan elkaar gewaagd. Op de onverharde stroken ontstonden geen verschillen tussen de drie renners. Met minder dan tien kilometer te gaan was het spel voor de overwinning begonnen. Van de achtervolgende groep hadden ze niks meer te vrezen, want die reed al op een achterstand van twee minuten. Ook op de slotstroken probeerde geen van de koplopers de anderen te lossen.

Het werd een sprint. Alledrie de renners kennen een goede sprint, dus er was op voorhand geen uitgesproken favoriet. Planckaert had de koppositie, maar Dewulf nam over. Vermeersch zat in het laatste wiel. De drie mannen stonden nagenoeg helemaal stil. Planckaert ging als eerste, maar het was meer een schijnmanoeuvre. Toen ging Vermeersch als eerste en hij hield het tot het eind en won!

Uitslag Antwerp Port Epic / Sels Trophy 2020

1. Gianni Vermeersch
2. Stan Dewulf ''
3. Baptiste Planckaert ''
4. Alexander Krieger + 0.50
5. Jordi Meeus ''
6. Bram Welten ''
7. Amaury Capiot ''
8. Jelle Wallays ''
9. Rick Pluimers ''
10. Xandro Meurisse ''

(Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws