Breukink: 'Na overlijden Casartelli droegen veel meer renners een helm' Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Breukink: 'Na overlijden Casartelli droegen veel meer renners een helm'

Breukink: 'Na overlijden Casartelli droegen veel meer renners een helm'

Volgens Erik Breukink was het overlijden van Fabio Casartelli, zaterdag 25 jaar geleden, een belangrijk keerpunt aangaande de veiligheid in de wielersport. ‘Als je nu terugkijkt, dan lijkt het heel gek', vertelt hij over de jaren negentig, waarin renners nog veelal zonder helm reden.

In gesprek met NU Sport gaat Breukink dieper in op het noodlottige overlijden van Casartelli, die zwaar ten val kwam in de afdaling van de Col de Portet d'Aspet. ‘Het moment staat me nog helder voor de geest. Het was voor mij direct duidelijk dat het heel ernstig was. Casartelli lag in een flinke plas bloed.’ Na de finish kreeg de ex-renner het slechte nieuws. ‘Ik werd er stil van. Je weet gewoon niet wat je moet zeggen en staat aan de grond genageld.’

Breukink: 'Helm zat gewoon niet prettig in de hitte'

Na het overlijden van de Italiaan wilde de UCI een helmplicht invoeren (geldt sinds 2003, red.), maar dat leidde in eerste instantie tot veel weerstand in het peloton. ‘Wielrenners hebben toen zelfs gestaakt’, zegt Breukink. Enig begrip kan hij daar wel voor opbrengen. ‘Die dingen waren vroeger enorm zwaar en het zat gewoon niet prettig in de hitte.’ Desondanks bracht het overlijden van Casartelli wel een mentaliteitsverandering tot stand. ‘Daarna droegen veel renners bijna altijd een helm. Alleen in de bergen gebeurde dat vaak niet’, aldus Breukink. (Foto: Sirotti)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws