Dopingautoriteit ziet Jumbo-Visma liever afstand doen van ketonen Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Dopingautoriteit ziet Jumbo-Visma liever afstand doen van ketonen

Dopingautoriteit ziet Jumbo-Visma liever afstand doen van ketonen

De Nederlandse dopingautoriteit zou graag zien dat Team Jumbo-Visma stopt met het gebruik van ketonen. Het veelbesproken middel zit volgens voorzitter Herman Ram in een grijs gebied als het gaat om doping.

'Het is een legaal voedingsmiddel, maar tegelijkertijd is er te weinig bekend over de eventuele gevolgen voor de gezondheid. Dat maakt het een grijs gebied. Het staat dus niet op de dopinglijst, maar als wij vragen krijgen van sporters adviseren we ze om ketonen niet te gebruiken. Team Sunweb gebruikt ze om die reden ook niet. Dat Jumbo-Visma dat wel doet vind ik ongemakkelijk', aldus Ram in De Limburger.

Ketonen, die ook door het lichaam worden aangemaakt bij een bepaalde inspanning, zijn in dure flesjes te koop. Volgens voedingsexpert Asker Jeukendrup van Jumbo-Visma is er dan ook niets aan de hand. 'Juist omdat ketonen lichaamseigen zijn verwachten we niet dat er nadelige gevolgen voor de gezondheid op de lange termijn zullen zijn. Ik snap dat Ram vanuit zijn functie dit zegt, maar als je goed begrijpt hoe ketonen werken zijn die zorgen overbodig. Omdat er zo weinig onderzoek beschikbaar is, testen we ze zelf. We doen dus ons eigen onderzoek.'

Hoogleraar: 'Sporters doen iets tegennatuurlijks'

In een follow-up van De Limburger komt hoogleraar lichamelijke activiteit en metabole gezondheid Matthijs Hesselink aan het woord. Hij noemt ketonen 'niet verdacht', maar: 'Het is een feit dat er nog weinig onderzoek is gedaan naar de gevolgen op lange termijn. Het is bijvoorbeeld wel opmerkelijk dat ketonen door sporters gebruikt worden bovenop een gewoon dieet. Normaal gezien komen ketonen pas vrij in het lichaam als je niets meer eet. Dan schakelt je lichaam over op verbranding van ketonen. Sporters doen wat dat betreft iets tegennatuurlijks.' (foto: Sirotti 2019)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws