Jakobsen wint Nokere Koerse met machtige sprint na grote Van Aert-show op de kasseien Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Jakobsen wint Nokere Koerse met machtige sprint na grote Van Aert-show op de kasseien

Jakobsen wint Nokere Koerse met machtige sprint na grote Van Aert-show op de kasseien

Fabio Jakobsen heeft donderdagmiddag de Nokere Koerse gewonnen, zijn eerste profzege. De jonge Nederlander van Quick-Step Floors was veruit de snelste in een sprint met een flink uitgedund peloton. Wout van Aert maakte de wedstrijd met diverse demarrages op de steentjes.

Over een parcours met 22 kasseienstroken en veel hoogtemeters waren er acht renners die een groot gat kregen van het peloton. Martijn Budding, Conor Dunne, Yannick Martinez, Ivo Oliveira, Rob Ruijgh, Simon Seller, Timothy Stevens en Daniel Turek reden op een gegeven moment maar liefst tien minuten voor het pak uit. Op iets minder dan negentig kilometer van de meet zakte deze voorsprong naar een kleine zeven minuten, nog eens tien kilometer later daalde het richting de vijf minuten.

Met de ploeg van Wout van Aert als één van de belangrijkste gangmakers in het peloton stonden er nog 4.30 minuten op de klok toen de renners de finalelus voor het eerst aflegden. Die lus van 29 kilometer moest twee keer worden afgelegd, met veel klimwerk en kasseien. Het zorgde ook meteen voor een crash in het peloton, dat om die reden tijdelijk in twee delen splitste.

Toen alles weer bij elkaar was, besloot Van Aert op de eerste strook kasseien op de pedalen te gaan staan. Hij trok hard door en kreeg enkele renners met zich mee. Het gat met de kop daalde, maar het tempo bleef vooral hoog. Onder meer Nathan Van Hooydonck, Loïc Vliegen, Florian Senechal, Pieter Serry en dus Van Aert draaiden goed rond, al werd het gat met het peloton niet groter dan een half minuutje.

Op twintig kilometer van de finish, in de laatste ronde van de koers, kwamen de negen achtervolgers bij de koplopers, die toen nog met zeven waren. Conor Dunne was er namelijk tussenuit geknepen en hij reed snel 25 seconden op de eerste groep bij elkaar. Het peloton gaf ook zeker niet op en volgde op een half minuutje van Van Aert en consorten.

Datzelfde peloton, met onder meer Team Sky op kop, kwam vlak voor het opdraaien van de kasseien terug bij de achtervolgers, Dunne hield niet veel meer over. Ook hij haalde de laatste kasseienstroken niet, dus was iedereen op tien kilometer van de meet bij elkaar. Moreno Hofland kon een goede klassering door materiaalpech toen al op zijn buik schrijven.

Het peloton ging vol gas en dus moest onder meer Kristoffer Halvorsen passen, al voor de tweede kasseienstrook. Opnieuw was het Van Aert die met een tempoversnelling het pak liet breken, maar in tegenstelling tot de eerste omloop kon hij nu worden teruggehaald. De sprintersploegen hadden zodoende hun zin, want met een uitgedund peloton werd er gang gezet naar de finish. Van Aert probeerde nóg een keer om weg te springen, maar de renners van de WorldTour-ploegen hadden de handen toen al meer aan de oren dan op het stuur. Een sprint was onvermijdelijk.

Van Aert zette zich op kop, dit keer om sprinter Sean de Bie zo goed mogelijk af te zetten. Niet meer dan dertig renners gingen de laatste kilometer in en Jakobsen had totaal geen moeite om zich op kop te zetten en met enkele lengtes voorsprong de handen in de lucht te steken.

Uitslag:
1. Fabio Jakobsen
2. Amaury Capiot
3. Hugo Hofstetter
4. Roy Jans
5. Andrew Fenn
6. Baptiste Planckaert
7. Zakkari Dempster
8. Sean De Bie
9. Maxime Vantomme
10. Kamil Gradek

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws