Negentienjarige Evenepoel verpulvert nu ook tegenstand in Clasica San Sebastian Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Negentienjarige Evenepoel verpulvert nu ook tegenstand in Clasica San Sebastian

Negentienjarige Evenepoel verpulvert nu ook tegenstand in Clasica San Sebastian

Remco Evenepoel heeft de Clasica San Sebastian gewonnen. Het Belgische fenomeen sprong op twintig kilometer van het einde weg met Toms Skujins. De twee bleven vooruit.

Al vroeg in de wedstrijd wist zich een kopgroep te vormen. Het waren Felix Grosschartner, Angel Madrazo, Koen Bouwman, Cyril Lemoine, Grega Bole, Fernando Barcelo, Josef Cerny en Markel Irizar die de vrijgeleide van het peloton kregen. Voor Irizar was dit een extra speciaal moment, aangezien de Bask hier voor eigen volk zijn afscheidswedstrijd rijdt.

De kopgroep werd inmiddels achtervolgd door een eenzame renner: Jon Irisarri van Caja Rural. Hij wist de oversteek naar de kop van de koers te maken, waardoor deze uit negen man ging ontstaan. Een heel grote voorsprong zou de groep nooit krijgen. Een kleine vijf minuten is het maximale aantal dat door de koersorganisatie vermeld is.

Einde verhaal Alaphilippe, ook kopgroep blijkt kansloos

Het grote nieuws in de beginuren van de koers was de opgave van Julian Alaphilippe. De winnaar van vorig jaar was ook in deze editie weer één van de topfavorieten, maar de Fransman was duidelijk nog niet voldoende hersteld van een slopende Tour de France. Ook Laurens De Plus en David de la Cruz zouden de finishlijn nooit te zien krijgen.

Inmiddels begon de voorsprong van de groep vooraan flink af te nemen. De slijtageslag van de mythische Jaizkibel zorgde ervoor dat de kopgroep uiteen spatte. Het was Barcelo die het langst weerstand bood aan de krachten van het peloton, waaruit de nodige grote namen moesten lossen. Onder meer Tourwinnaar Egan Bernal, Mikel Landa, Adam Yates en Ilnur Zakarin wisten op dit moment dat ze geen rol van betekenis zouden spelen in de eindfase.

Movistar luidt slotfase in

Met nog zo'n vijftig kilometer te gaan moest ook Barcelo zijn vlucht staken en konden de toeschouwers zich opmaken voor een nieuwe fase in de wedstrijd. Movistar toonde ballen en maakte flink tempo op de beklimmingen. Onder hun aanvoering werd het peloton uitgedund.

Evenepoel vecht zich terug vanuit achterhoede

Op 37 kilometer van het einde kwam Remco Evenepoel voor het eerst in beeld. Hij was om een onduidelijke reden achterop geraakt, maar liet het schip nog niet varen. Meer nog, de negentienjarige Belgische sensatie reed zonder veel moeite terug naar de favorietengroep en zat ook daarna niet stil.

Evenepoel reageerde met nog twintig kilometer te gaan namelijk op een aanval van Toms Skujins (Trek-Segafredo). Hij reed met een soepele tred weg bij de favorietengroep, met daarbij nog steeds Movistar die na het wegvallen van een leeggereden Landa enkel nog Andrey Amador in steun had voor Valverde. De Movistarploeg wist maar al te goed dat ze de jonge Belg geen ruimte mochten geven, maar Amador kreeg het gat niet dicht.

Al snel breidden Skujins en (vooral) Evenepoel de voorsprong uit tot dertig seconden. En ook dat was nog niet genoeg voor de Belg, die door bleef duwen. Ze zouden met een voorgift van wel veertig seonden naar de voet van de laatste beklimming rijden, de Murgil Tontorra. Die slotklim was 2,1 kilometer lang en ging aan tien procent omhoog.

Evenepoel laat Skujins verweesd achter voor one-man-show

Na het eerste deel van de klim ging de voorsprong van Evenepoel enkel nog de lucht in. Op 9,5 kilometer van het einde hadden hij en Skujins maar liefst vijfenveertig seconden voorsprong. Andrey Amador ging in het peloton ondertussen aan de kant, maar zelfs dat zorgde bij de favorieten nog niet meteen voor initiatief. Zou de jongste deelnemer van de wedstrijd de Spaanse klassieker op zijn naam schrijven?

In het peloton gebeurde op de klim relatief weinig. Valverde en Woods gingen halverwege toch aan en reden weg met een favorietengroepje van zes, maar het was tekenend dat de voorsprong van Evenepoel amper daalde. Skujins viel ondertussen weg vooraan, een kroniek van een aangekondigde dood. Hij zat al langer grimassen te trekken en kon het wiel van Evenepoel niet volgen.

Evenepoel kwam ondanks de speldenprik van Woods en Valverde met maar liefst 35 seconden voorsprong boven op de laatste klim. Skujins reed achter hem aan, op korte afstand gevolgd door Mas (ploeggenoot van Evenepoel), Woods, Hirschi, Mollema, Ciccone en Valverde.

Evenepoel verzwakt niet en wint als negentienjarige (!) eerste klassieker

Er stond Evenepoel enkel nog zeven kilometer in overwegend dalende lijn te wachten. In de afdaling werd Skujins ingerekend. Terwijl het tempo bij de favorieten stokte en een groepje kwam aansluiten, bleef de Belgische publiekslieveling doorstomen naar de streep. Hij zou niet meer teruggepakt worden en won met een voorsprong van maar liefst achtendertig seconden. Van Avermaet won de sprint voor plaats twee, de tweeëntwintigjarige neoprof Hirschi werd derde. Bauke Mollema eindigde voor de zesde keer op rij in de top zes. Hij werd vijfde en eerste Nederlander. Wout Poels beëindigde de race niet.

Jongste winnaar ooit

Evenepoel is de jongste renner op het palmares van de Clasica, hij volgt Niki Rüttimann op, die in 1984 bijna eenentwintig jaar oud was toen hij de wedstrijd op zijn naam schreef. Evenepoel is met zijn negentien tweeënhalf jaar jonger.

Uitslag Clasica San Sebastian

1. Remco Evenepoel
2. Greg Van Avermaet + 0.38
3. Marc Hirschi "
4. Gorka Izagirre "
5. Bauke Mollema "
6. Patrick Konrad "
7. Jelle Vanendert "
8. Enric Mas "
9. Michael Woods "
10. Alejandro Valverde "

(Foto: Deceuninck - Quick-Step)

Dit was Clasica San Sebastian 2019

Laadt de liveblog niet? Druk dan op F5!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws