Onwetenschappelijk onderzoek: gemiddelde leeftijd overleden renners is 80 Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Onwetenschappelijk onderzoek: gemiddelde leeftijd overleden renners is 80

Onwetenschappelijk onderzoek: gemiddelde leeftijd overleden renners is 80

Journalist John Kroon deed op geheel onwetenschappelijke wijze onderzoek naar hoe oud wielrenners worden. Renners die op het hoogste niveau hun sport bedreven. Hij raadpleegde de eeuwige wereldranglijst van Procyclingstats met de beste honderd renners. Wat bleek? Wielrenners worden best oud.

Kroon beschrijft op De Muur zijn uitkomsten. De proyclinglijst wordt vermoedelijk voorgoed aangevoerd door de 74-jarige Eddy Merckx, gevolgd door de 68-jarige Francesco Moser en de 64-jarige Sean Kelly. ‘Terzijde: de hoogst genoteerde Nederlander, op een vijftiende plaats, is de 73-jarige Joop Zoetemelk. Oudste Nederlander in de top 100 is de 80-jarige Jan Janssen op een 62ste plaats.’ Je komt in die top 100 gelukkig nog levende krasse knarren tegen als Rik Van Looy (86) en André Darrigade (91). En trouwens ook een snotneus als Alejandro Valverde (40), de hoogst genoteerde nog actieve renner op deze prachtige lijst; hij staat zevende. Omdat hij wellicht nooit stopt, kan hij nog stijgen.'

De eeuwige Top100 van Kroon zelf telt 23 renners die niet meer leven. ‘Het klinkt wellicht wat cru, maar de beste dode wielrenner is Jacques Anquetil; hij staat zesde. Deze 23 overleden toprenners haalden een gemiddelde leeftijd van 71,3 jaar. Inderdaad niet oud. Een paar andere opvallende waarnemingen. Landgenoten/rivalen hebben de gewoonte om de vroege dood van de één te compenseren door een late dood van de ander: Fausti Coppi (40) en Gino Bartali (85); Anquetil (53) en Poulidor (83); Koblet (39) en Kübler (97).

Coppi (40), Anquetil (53), Fignon (50) en Knetemann (53) gingen helaas zo jong dood aan vervelende ziektes dat ze de gemiddelde leeftijd onevenredig omlaag duwen, zag Kroon. ‘Gecorrigeerd voor deze te vroeg gestorven coureurs blijkt de gemiddelde leeftijd van overleden topwielrenners op 80,35 jaar uit te komen. Dat is zo slecht nog niet.’ (foto: Sirotti).

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws