Sivakov wint Ronde van Polen, Mohoric indrukwekkend naar winst in slotrit Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Sivakov wint Ronde van Polen, Mohoric indrukwekkend naar winst in slotrit

Sivakov wint Ronde van Polen, Mohoric indrukwekkend naar winst in slotrit

Matej Mohoric heeft op indrukwekkende wijze de zevende etappe in de Ronde van Polen gewonnen. In een zware slotrit was hij na een lange solo á la Thomas De Gendt de sterkste voor een groep achtervolgers. Het eindklassement ging naar Pavel Sivakov, die de opgebrande Jonas Vingegaard op de slotdag uit de leiderstrui reed.

Twee rondes met twee beklimmingen van eerste categorie vormden het grootste gedeelte van de rit. Tijdens de eerste ronde vormde zich een kopgroep van veertien renners. Mohoric, Michal Golas, Simone Pettili, Carlos Betancur, Clement Chevrier, Tomasz Marczynski, Simon Geschke, Serge Pauwels, Mathias Le Tournier, Ivan Rovny, Merhawi Kudus, Carl Fredrik Hagen, Jose Rojas en Tsgabu Grmay hadden na vijftig kilometer koers dik drie minuten te pakken.

Mohoric gaat solo, Jumbo-Visma controleert

Met Team Jumbo-Visma op kop van het peloton voor klassementsleider Jonas Vingegaard slonk de voorsprong van de veertien koplopers langzaam. Op de gruwelijk steile stroken van de beklimmingen stonden er echter ook voldoende renners bijna geparkeerd. De voorsprong van de kopgroep was op 65 kilometer van het einde nog iets meer dan twee minuten.

Mohoric was de man die als eerste ging bij de leiders. De Sloveen hield zichzelf niet in in een afdaling en pakte snel een minuut op de dertien andere vluchters. Op vijftig kilometer van het einde had Mohoric 46 seconden op de achtervolgers. Het peloton volgde daar op 1.40 minuten van de leider. Op de laatste klim van de tweede ronde (en de vierde van de dag) spatte de groep van dertien achtervolgers vervolgens uit elkaar.

Formolo actief in peloton, Vingegaard weg

Terwijl Mohoric dapper vooraan bleef, kwam het peloton terug op de overige renners uit de vroege vlucht. Zodoende kon een uitgedund peloton jagen op de eenzame leider in de heuvelachtige finale. Op 26 kilometer van de meet was Davide Formolo de eerste die van het klassementsrenners een stootje uitdeelde, maar de Italiaan kwam nog niet weg. Mohoric had op 25 kilometer van het einde een klein minuutje voorsprong. Op dat moment leek dat niet genoeg.

Op de top van de laatste gecategoriseerde klim verdedigde Mohoric zelfs nog een halve minuut en achter hem bleef Formolo plaagstoten uitdelen. Omdat er echter ook naar elkaar werd gekeken, kon Gianluca Brambilla er daar tussenuit glippen. Het peloton dunde achter de Italiaan snel uit, wederom door toedoen van Formolo. De Italiaans kampioen kon het verschil in de klim niet maken, dus gaf hij in de afdaling gas. Vingegaard was ver voor dat punt al gelost en kon fluiten naar de eindzege.

Mohoric daalt als een grote, klassement pas laat beslist

In de glooiende kilometers richting de ongecategoriseerde slotklim was het even aanval na aanval in het peloton, maar INEOS verdedigde vaak. Met Sivakov hadden ze plots de beste klassementsman aan boord, dus konden ze verdedigen. Brambilla kreeg daarvoor uiteindelijk gezelschap van Pawel Poljanski, Neilson Powless en Grmay, die ook al in de vroege vlucht zat. De vier achtervolgers werkten niet geweldig samen, waardoor Mohoric bij het ingaan van de laatste tien kilometer weer vijftig seconden speling had. Het peloton maakte plots helemaal geen haast meer voor de dagzege. Ideaal voor INEOS, dat zo de bonificatieseconden aan de meet zag verdwijnen.

Op zijn Thomas De Gendts hield Mohoric zijn voorsprong tot de meet razend knap vast, waardoor hij mocht juichen. Daar achter was de strijd tot aan de finish spannend. Miguel Angel Lopez en Reto Hollenstein waren in de achtervolging op de eerste achtervolgers, daar achter zat het peloton met mannen van het klassement. Sergio Higuita probeerde het, Ion Izagirre probeerde het, maar niemand kwam meer uit de greep van INEOS en Sivakov, die daarmee de eindwinst opeiste. (foto: Sirotti)

Uitslag etappe 7 Ronde van Polen

1. Matej Mohoric
2. Neilson Powless +0.53
3. Gianluca Brambilla +1.06
4. Tsgabu Grmay +1.19
5. Pawel Poljanski +1.32
6. Dani Navarro +1.57
7. Kilian Frankiny ''
8. Pierre Latour +2.15
9. Sergio Higuita ''
10. Diego Ulissi ''

Eindklassement Ronde van Polen 2019

1. Pavel Sivakov
2. Jai Hindley +0.02
3. Diego Ulissi +0.12
4. Sergio Higuita +0.14
5. Tao Geoghegan Hart ''
6. Pierre Latour +0.15
7. Davide Formolo +0.16
8. Chris Hamilton ''
9. Rafal Majka ''
10. James Knox ''

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws