Van der Poel eert opa op uitvaart: 'Je bent mijn grootste kampioen. Dag, papy' Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Van der Poel eert opa op uitvaart: 'Je bent mijn grootste kampioen. Dag, papy'

Van der Poel eert opa op uitvaart: 'Je bent mijn grootste kampioen. Dag, papy'

Raymond Poulidor was altijd een geliefd renner en mens in het peloton, maar ook buiten het peloton en zelfs buiten de wielerwereld. Poupou is wereldwijd geliefd en dat blijkt ook bij de uitvaart van de ‘Eeuwige Tweede’.

Er zullen namelijk veel prominenten aanwezig zijn bij de crematie van Poulidor. Vooral de Franse wielerlegendes zullen aanwezig zijn in Saint Leonard-de-Noblat, waar de plechtigheid plaatsvind. Tourwinnaars Bernard Hinault, Bernard Thevenet en Lucien Aimar zijn aanwezig, net als 22-voudig Touretappewinnaar André Darrigade.

Ook Tour-directeur Christian Prudhomme en diens voorloper Jean-Marie Leblanc zijn aanwezig, net als FDJ-ploegleider Marc Madiot. Maar Poupou’s legende gaat verder dan wielrennen. Mogelijk zijn voormalig Frans presidenten Francoise Hollande en Nicolas Sarkozy er ook bij. En het is waarschijnlijk slechts een greep uit de aanwezige prominenten.

De liefde voor Poulidor blijkt echter ook uit de grote aanwezigheid van het publiek. Uren, op het moment van schrijven, voor de uitvaart in de kathedraal van Saint Leonard-de-Noblat, staat het publiek al rijendik te wachten om hun laatste eer aan Poulidor te bewijzen. Buiten kan de uitvaart op een groot scherm worden gevolgd.

De uitvaart van Poulidor is hier live te volgen

Lees verder onder de tweets!

Update - 19 november 2019 (09.54 uur)

De uitvaart van Raymond Poulidor is met een half uur uitgesteld, omdat er gewacht moet worden op Roxana Maracineanu, de minister van Sport.

Update - 19 november 2019 (10.11 uur)

De rouwstoet is bij de kathedraal aangekomen. Er wordt luid geapplaudisseerd. De klokken luiden. Adrie en Corinne van der Poel zijn erbij, ook Mathieu van der Poel met zijn vriendin is aangekomen, net als David. De kist wordt onder de klanken van accordeonspel de kerk binnengedragen.

Update - 19 november 2019 (10.25 uur)

Verschillende personen, waaronder enkele geestelijken, spreken de aanwezigen toe. Daniel Mangeas, oud-commentator en Tour-speaker, brengt een ode aan Poulidor. Ook wordt er een chanson gespeeld met accordeons. 'Het is jammer dat hij niet al de successen van zijn kleinzoon Mathieu van der Poel zal zien', zegt meervoudig Tourwinnaar Bernard Thevenet.

Update - 19 november 2019 (10.57 uur)

Corinne van der Poel, de moeder van Mathieu en David en dochter van Poulidor, leest zeer geëmotioneerd een korte tekst voor die Mathieu van der Poel voor zijn grootvader schreef. Onder meer: 'Je bent altijd zo trots om mijn grootvader te zijn, ik ben nog trotser om je kleinzoon te zijn. Je bent mijn grootste kampioen. Ik hou van je. Dag, papy.'

Daarna komt Tour-directeur Christian Prudhomme aan het woord. 'Raymond gaf me de liefde voor de Tour de France', zegt deze in een mooi eerbetoon. Na ook een toespraak van Luc Leblanc wordt onder meer de L'hymne à l'amour van Edith Piaf gespeeld en bewijzen de aanwezigen hun laatste eer aan Poupou.

Update - 19 november 2019 (12.20 uur)

De kist van Poulidor is de kerk uitgedragen en wordt naar zijn laatste bestemming gereden.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws