Wetenschappelijk onderzoek: 'Ketonen leveren geen enkel voordeel op' Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Wetenschappelijk onderzoek: 'Ketonen leveren geen enkel voordeel op'

Wetenschappelijk onderzoek: 'Ketonen leveren geen enkel voordeel op'

Ketonen zijn een discussiepunt in het huidige wielrennen. Sommigen willen het op de dopinglijst, anderen zweren bij het nut ervan. In een stuk voor Cyclingopinions haalt Jurgen Van Teeffelen recent onderzoek aan dat geen nut ziet in ketonengebruik.

Het onderzoek van Chiel Poffé en anderen, gepubliceerd in het Journal of Applied Physiology, volgde twaalf goedgetrainde mannelijke wielrenners en triatleten. Een stevig onderzoek met een placebo als controle moest uitwijzen of de sporters betere waardes zouden halen in hun testen. Het resultaat: niks. De sporters deden niet langer met hun voeding, en reden ook niet harder.

Er waren wel wat effecten. In de vragenlijsten achteraf moesten de mannen invullen hoe veel honger ze hadden. De mannen die het ketonendrankje achter de kiezen hadden, gaven aan dat ze minder honger hadden dan de mannen die een drankje wat daar heel erg op leek, maar dan zónder ketonen, in hun maag hadden. Kortom, de discussie zal nog blijven, maar de werking van ketonen is nog altijd verre van zeker. (Foto: Sirotti)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws