Astana Qazaqstan Team

Astana Qazaqstan Team is een wielerploeg die haar oorsprong vindt in Kazachstan. De ploeg komt uit op het hoogste niveau van de sport, de WorldTour. Vanaf 2022 gaat de ploeg door het leven met deze naam, waar het voorheen bekend stond als Astana Pro Team en Astana-Premier Tech. In de Leiderstrui houdt het nieuws rond de ploeg bij.

Astana Qazaqstan Team

Astana vol controverse rond Vinokourov en Armstrong

Astana maakte in 2007 haar intrede in het wielerpeloton als opvolger van de Liberty Seguros-ploeg. Die ploeg moest haar licentie afstaan vanwege verscheidene dopinggevallen, maar met de naamsverandering bleken deze problemen niet verholpen te zijn. Na enkele schandalen, onder meer met de huidige ploegbaas Vinokourov, is de ploeg echter nog altijd actief op het hoogste niveau van de wielrennerij. In die tijd wist men bij de Kazachse ploeg alle grote rondes te winnen.

De ploeg was in 2009 het decor van de comeback van Lance Armstrong, maar ook dat verliep niet geheel zonder controverse. Door financiële problemen ontstonden geruchten dat Armstrong de licentie van de ploeg zou overnemen, maar uiteindelijk richtte hij een nieuwe ploeg op. In de Tour de France van dat jaar werd hij aanvankelijk derde, maar naar aanleiding van zijn dopingbekentenis uiteindelijk geschrapt. Deze Tour de France zou later ook bekend komen te staan door de interne strijd met ploeggenoot Alberto Contador, die die editie van La Grande Boucle op zijn naam schreef.

Astana wint grote rondes en vindt tijdelijk nieuwe sponsor

Niet alleen Contador won voor Astana meerdere grote rondes in de afgelopen jaren. De Spanjaard was in het lichtblauw twee keer succesvol in de Tour en eenmaal in de Giro d'Italia. Vincenzo Nibali won op zijn beurt twee keer de Giro d'Italia en eenmaal de Tour de France. Vinokourov kon in 2015 juichen toen Fabio Aru de Vuelta a España won. Daar kwamen ook nog enkele monumenten bij. Zo won Jakob Fuglsang Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. 

Eind 2020 liet de Kazachse president weten dat de wielerploeg niet alleen meer gefinancierd zal worden met overheidsgeld. Als een gevolg daarvan startte de zoektocht naar een co-sponsor, die men wist te vinden in het Canadese Premier Tech. Vanaf de start van 2021 ging de ploeg met deze naam door het leven. Dat werd geen succes. Vinokourov en de bazen bij Premier Tech konden niet met elkaar door één deur. Toen Vino buiten de deur werd gezet, stak Kazachstan daar een stokje voor. Gevolg: Premier Tech nam na 2021 afscheid van Astana, dat op zijn beurt Vinokourov terug ploegbaas maakte. Vanaf 2022 heette de wielerploeg Astana Qazaqstan Team.

Selectie Astana Qazaqstan Team 2022

 1. Samuele Battistella
 2. Leonardo Basso
 3. Manuele Boaro
 4. Gleb Brussenskiy
 5. Valerio Conti
 6. Stefan De Bod
 7. David de la Cruz
 8. Joe Dombrowski
 9. Yevgeniy Fedorov
 10. Fabio Felline
 11. Michele Gazzoli
 12. Yevgeniy Gidich
 13. Dmitriy Gruzdev
 14. Sebastian Henao
 15. Miguel Ángel López
 16. Alexey Lutsenko
 17. Davide Martinelli
 18. Gianni Moscon
 19. Yuriy Natarov
 20. Antonio Nibali
 21. Vincenzo Nibali
 22. Nurburgen Nurlykhassym
 23. Vadim Pronskiy
 24. Alexandr Riabushenko
 25. Javier Romo
 26. Harold Tejada
 27. Simone Velasco
 28. Artyom Zakharov
 29. Andrey Zeits

Officiële ploegsite Astana Qazaqstan Team

Astana Qazaqstan Team Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties