Braspennincx uitgeschakeld in kwartfinale sprint, Nederland komt tekort in koppelkoers mannen Baanwielrennen
Baanwielrennen

Braspennincx uitgeschakeld in kwartfinale sprint, Nederland komt tekort in koppelkoers mannen

Braspennincx uitgeschakeld in kwartfinale sprint, Nederland komt tekort in koppelkoers mannen

De voorlaatste dag van het olympische baantoernooi stond voornamelijk in het teken van de Madison, oftewel koppelkoers, bij de mannen. Nederland greep naast de medailles in deze door Denemarken gewonnen wedstrijd. Harrie Lavreysen is door in de Keirin, waar Matthijs Büchli jammerlijk werd uitgeschakeld.

Sprint vrouwen: Braspennincx uitgeschakeld in kwartfinale

In haar 1/16 finale kwam Shanne Braspennincx tegenover de Oekraïense Olena Starikova te staan, die haar uit de tent probeerde te lokken met enkele manoeuvres. Braspennincx liet zichzelf echter niet uit het veld slaan en denderde in de laatste rechte lijn over de vrouw uit het voormalige Oostblok heen.

In de kwartfinale trof Braspennincx topfavoriete Emma Hinze, die haar in de eerste heat te snel af was. De Duitse was tactisch te sterkere en gebruikte de hoogte van de baan goed om met Braspennincx af te rekenen. Ook in de twee heat bleek Hinze de betere, waardoor Braspennincx in de kwartfinale haar kans op goud in het sprinttoernooi zag verdwijnen.

Keirin mannen: Büchli eruit, Lavreysen simpel door via herkansing

In de eerste ronde van de keirin bij de mannen kwamen Matthijs Büchli en Harrie Lavreysen in actie. Büchli mocht als eerste ten toneel verschijnen, maar zijn heat werd opgeschrikt door een valpartij van een Kazach en een Maleisiër, waardoor er een herstart volgde. Daarin was er nog een crash te betreuren, gelukkig zonder erg. Büchli reed soeverein naar de tweede plek in zijn heat. Nadien kwam er echter slecht nieuws voor Büchli, hij werd door twee gele kaarten (gevaarlijk rijgedrag) teruggezet naar de herkansingen.

Harrie Lavreysen beschikte in zijn eerste ronde niet over de kracht en het tactisch vernuft waarover hij de afgelopen dagen leek te beschikken. De Brabander werd vijfde in zijn heat, wat betekent dat hij wordt doorverwezen naar de herkansingsronde later deze ochtend om een plekje in de volgende ronde te bemachtigen.

Bij de herkansingen was het afgelopen met de onfortuinlijke Büchli, die bij de derde van zijn drie races helemaal stuk zat en op het einde kracht tekort kwam. Lavreysen deed het een stuk beter: de tweevoudig olympisch kampioen was superieur in zijn herkansing en ging alsnog met speels gemak naar de kwartfinale.

Koppelkoers mannen: Nederland komt tekort 

Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik begonnen om 09.55 uur aan de finale bij de koppelkoers van de mannen. Al vanaf het begin werd het een tactische race, waarin renners als Elia Viviani en Roger Kluge alles deden om een ronde voorsprong te grijpen. Voor Nederland werd het een race van 'net niet': ze zaten er constant bij, maar het verschil maken bleek lastig.

Het gros van de wedstrijd reed Nederland op de vierde plek, met Frankrijk, Groot-Brittannië en Denemarken ervoor. Op het eind kwam onze landgenoten echter duidelijk kracht tekort, terwijl sommige van de concurrerende landen juist nog een extra vaatje energie vonden. Denemarken won, met een imposante Michael Mørkøv als stuurman. Nederland werd uiteindelijk zesde.

🥇️ Denemarken
🥈️ Groot-Brittannië
🥉 Frankrijk


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws