UCI Track Champions League Mallorca: Lavreysen, Archiebald, Hinze en Strong maken indruk Baanwielrennen
Baanwielrennen

UCI Track Champions League Mallorca: Lavreysen, Archiebald, Hinze en Strong maken indruk

UCI Track Champions League Mallorca: Lavreysen, Archiebald, Hinze en Strong maken indruk

De allereerste dag van de UCI Track Champions League op Mallorca is zaterdagavond een groot succes geworden. Voor volle tribunes namen de beste baanwielrenners van dit moment het tegen elkaar op in vier disciplines. Op basis daarvan werden de eerste klassementen opgemaakt. In de Leiderstrui hield het de hele avond voor jullie bij.

Lavreysen maakt indruk met Sprintzege, tweede plaats bij Keirin

De avond begon met met de Sprint bij de mannen, hét onderdeel van de Nederlandse spurtbommen Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland. Beide maakten ze het waar in de eerste ronde, waarbij in groepjes van drie in plaats van duo's werd gestreden. Hoogland noteerde de snelste tijd, Lavreysen was net iets minder snel. In de halve finales werd Hoogland er echter verrassend opgelegd door de Rus Mikhail Yakovlev. Lavreysen won zijn halve finale met drie wel en mocht zich opmaken voor een finale tegen Yakovlev. Die finale was in een man-tegen-man totaal niet spannend. Lavreysen kwam van boven in de baan, knalde naar beneden en zag Yakovlev tevreden zijn met plek twee.

De rappe mannen van de baan namen het later op de avond tegen elkaar op in de Keirin. Opnieuw kwamen Lavreysen en Hoogland in actie en dit keer haalden ze allebei de finale, al was dat in het geval van Lavreysen nog op het nippertje. In de finale leek de wereldkampioen geslagen toen Hoogland de laatste ronde inging als koploper. Hij viel echter helemaal stil, waardoor Lavreysen nog over hem heen kon voor plek twee. Gewonnen werd er niet, dat deed de Duitser Stefan Botticher met een knappe sprint. Lavreysen is wel de leider in het Sprint klassement na Mallorca, voor Botticher en Hoogland.

Wild doet goed mee bij duuronderdelen, Corbin Strong heerst bij de mannen

Tussen de Sprint van de mannen en de Keirin van de vrouwen was het tijd voor de duuronderdelen bij de dames. Met de Scratch en Afvalkoers werden twee koersen gereden om punten te verdienen. Maggie Coles-Lyster uit Canada was veelvraat in de Scratch, door in een kopgroep weg te rijden en veruit de meeste punten te verzamelen. Kirsten Wild werd achtste en sprokkelde daarmee ook wat kostbare punten voor het klassement.

Het werd echter pas echt interessant toen de vrouwen een uurtje later terugkwamen voor de Afvalkoers. In 36 rondjes werd bij iedere bel gesprint en de laatste van de groep haakte af. Wild deed het lang alleraardigst en pokerde zichzelf naar de laatste twee. In die battle had ze echter niets meer over. De Britse Katie Archibald ging onbedreigd op voor de zege. Daarmee pakte ze ook de leiding in het klassement, voor Coles-Lyster, Olivija Baleisyte en Wild, die na één racedag vierde staat.

Bij de duuronderdelen voor de mannen stond er zaterdagavond geen maat op Corbin Strong uit Nieuw-Zeeland. Zijn naam zegt het al, maar Strong was in zowel de Scratch als de Afvalkoers de beste. Roy Eefting reed zich keurig in de middenmoot. Hij werd vierde in de Scratch en pakte de zevende plaats bij de Afvalkoers. Daardoor staat hij na Mallorca vijfde in het klassement Endurance. Strong staat logischerwijs een lichtjaar voor aan kop.

Braspennincx komt te kort tegen Hinze bij Sprint onderdelen 

Uiteraard werd er ook nog gesprint bij de vrouwen. Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen kwamen in de baan in de Sprint en Keirin en van hen kwam Braspennincx het sterkste voor de dag. Nadat beide vrouwen in de Keirin niet door hun eerste ronde heat kwamen (Braspennincx werd derde, Van Riessen zesde), kwam Braspennincx sterk terug bij de Sprint. Ze overtuigde in de eerste ronde, waarin ze won en zich plaatste voor de halve finales. In de Keirin werd Hinze al tweede, achter Kelsey Mitchell uit Canada.

In de halve finale kwam Braspennincx opnieuw twee anderen tegen en één van hen was de Duitse superster Emma Hinze uit Duitsland. De wereldkampioene bij de Keirin volgde Braspennincx gedwee toen die de Sprint al vroeg opende en ze maakte gehakt van haar concurrenten in de laatste bocht. Hinze ging naar de finale, waarin ze landgenote Lea Friedrich trof. Ook zij werd in de pan gehakt door Hinze, die zo de leiding pakte in het klassement.

Uitslagen UCI Track Champions League Mallorca 2021

Vrouwen Scratch
1. Maggie Coles-Lyster (Can)
2. Olivija Baleisyte (Lit)
3. Hanna Tserakh (WRu)

Vrouwen Keirin
1. Kelsey Mitchell (Can)
2. Emma Hinze (Dui)
3. Martha Bayona Pineda (Can)

Mannen Scratch
1. Corbin Strong (NZe)
2. Rhys Britton (GB)
3. Iuri Leitao (Por)

Mannen Sprint
1. Harrie Lavreysen (Ned)

2. Mikhail Iakovlev (Rus)

Vrouwen Sprint, eerste ronde

Vrouwen Afvalkoers
1. Katie Archiebald (GB)
2. Kirsten Wild (Ned)
3. Anita Yvonne Stenberg (Noo)

Mannen Afvalkoers
1. Corbin Strong (NZe)
2. Gavin Hoover (USA)
3. Sebastian Mora (Spa)

Mannen Keirin
1. Stefan Botticher (Dui)
2. Harrie Lavreysen (Ned)
3. Jeffrey Hoogland (Ned)

Vrouwen Sprint
1. Emma Hinze (Dui)
2. Lea Friedrich (Dui)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws