Like ons!
Alaphilippe wint na Strade Bianche ook met overmacht in sprint Milaan-Sanremo

De Klassiekers

Alaphilippe wint na Strade Bianche ook met overmacht in sprint Milaan-Sanremo

Julian Alaphilippe heeft Milaan-Sanremo gewonnen. Na een lange, rustige aanloop ontplofte het op de Poggio, alvorens het in de afdaling aanvallen geblazen was. Alaphilippe won vervolgens een sprint uit een prachtige elite-groep.

De meeste renners hadden de slaapjes nog in de ooghoeken, maar om 10.10 uur werd het peloton toch echt losgelaten voor 291 kilometer. Na een aanvallende beginfase waren er tien renners die wel zin hadden in een lange vlucht. Fausto Masnada (Androni), Mirco Maestri en Alessandro Tonelli (Bardiani), Guy Sagiv (Israel Cycling Academy), Luca Raggio en Sebastian Schonberger (Neri Sottoli), Jonas Henttala, Andrea Peron, Charles Planet en Umberto Poli (Novo Nordisk) sloegen de handen ineen.

De kopgroep kreeg snel tien minuten voorsprong, alvorens het peloton een beetje in gang schoot. De sprintersploegen Deceuninck-Quick-Step, Lotto Soudal en BORA-hansgrohe hielden de hele dag de controle. Het gat bleef lang acht minuten, maar naarmate de laatste honderd kilometers naderden was deze voorsprong van de kopgroep nog 5:40 minuten. Onderweg op de Turchino, een lange, maar niet steile klim, bleef het bij elkaar.

Masnada gaat, peloton geeft gas

In de laatste vijftig kilometer begon de finale echt. Van de drie Capi (de Capo Mele, de Capo Cervo en de Capo Berta) was de laatste reden voor Schönberger om aan te gaan. Hij kreeg het deksel op de neus en werd voorbij gereden door Masnada. De Italiaan van Androni reed solo richting de Cipressa, maar zijn voorsprong was verwaarloosbaar. Het peloton gaf gas en alle kopmannen wilden in de aanloop naar de voorlaatste klim al vooraan zitten.

Op de Cipressa lag het tempo hoog, maar aangevallen werd er niet. Nadat Masnada werd ingerekend, nam alleen Astana het heft in handen om het tempo hoog te houden. Sommigen moesten lossen, maar het grootste gedeelte bleef eraan hangen. Ook Dylan Groenewegen vocht achteraan het peloton. In de afdaling van de Cipressa was het Niccolo Bonifazio die namens Direct Energie iets probeerde, maar de voet van de Poggio haalde hij niet.

Viviani lost, elite-groep komt los

Terwijl Elia Viviani met Groenewegen achteraan zat, werd vooraan Alaphilippe afgezet door Yves Lampaert en Zdenek Stybar. Het was echter Alberto Bettiol die als eerst ging. Hij mocht heel even, alvorens Alaphilippe ervoor ging. Ook Oliver Naesen, Michal Kwiatkowski, Wout van Aert, Matteo Trentin, Peter Sagan en Alejandro Valverde schoten mee. Samengewerkt werd er niet, waardoor uit de achtergrond Tom Dumoulin kon terugkeren. Daar tien seconden achter zat een klein groepje. Voor John Degenkolb was het over na materiaalpech.

In de laatste kilometers probeerden onder meer Naesen en Trentin om weg te rijden, maar het was Matej Mohoric die een serieuze klap gaf. Een sprint met zo'n tien renners moest de beslissing brengen. Alaphilippe koos in die sprint het juiste wiel en won met overmacht van Naesen en verder onder meer Van Aert. Dumoulin was leeg en werd elfde van de elf vooraan.

Uitslag Milaan-Sanremo 2019

1. Julian Alaphilippe
2. Oliver Naesen ''
3. Michal Kwiatkowski
4. Peter Sagan
5. Matej Mohoric
6. Wout van Aert
7. Alejandro Valverde
8. Vincenzo Nibali
9. Simon Clarke
10. Matteo Trentin
11. Tom Dumoulin

Let op, het kan enkele seconden duren voor het liveblog geladen is!

Lees het liveblog van Milaan-Sanremo terug: 

 

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven