Alaphilippe sprint naar zege in Strade Bianche, Van Aert prolongeert derde plaats De Klassiekers
De Klassiekers

Alaphilippe sprint naar zege in Strade Bianche, Van Aert prolongeert derde plaats

Alaphilippe sprint naar zege in Strade Bianche, Van Aert prolongeert derde plaats

Julian Alaphilippe heeft Strade Bianche op zijn naam geschreven. In een sprint-a-deux versloeg hij Jakob Fuglsang op de Piazza del Campo. Wout van Aert werd knap derde, net als vorig jaar. Alaphilippe is de eerste Fransman die Strade Bianche weet te winnen.

Het begin was furieus en het duurde ook even voor er een kopgroep was. Die was er na 30 kilometer koers: Alexandre Geniez, Nico Denz, Diego Rosa en Leo Vincent kregen een paar minuten. Naarmate de wedstrijd vorderde moesten Vincent en Denz lossen. Geniez kreeg een lekke band. Met 65 kilometer te gaan was Rosa solo over.

Op 50 kilometer van de streep ontplofte het peloton, werd er al wat aangevallen en bleef een klein groepje favorieten over, waaronder Wellens, Benoot, Van Aert, Alaphilippe, Stybar, Fuglsang, Van Avermaet, Lampaert en Lutsenko. Het draaide daar goed en ze raapten Rosa op 36 kilometer van de streep op.

Fuglsang opent de aanval

Zestien renners bleven over in de finale, nadat Schachmann en Kuznetsov de oversteek maakten uit een achtervolgende groep. Deceuninck-Quick-Step was met drie man opnieuw in de meerderheid en de ploeg reed dan ook op kop. Op de negende strook ging Fuglsang in de aanval en kreeg Van Aert en Alaphilippe mee met nog 23 kilometer te koersen.

Daarachter werd ook de aanval geopend en moesten wat renners lossen, in aantocht naar de tiende strook. Op die voorlaatste strook was het Fuglsang die vol doortrok. Dat eiste zijn tol bij Van Aert, die definitief moest lossen. Alaphilippe en Fuglsang gingen samen door en breidden hun voorsprong langzaam maar zeker uit. Zeker ook omdat in het groepje daarachter het geloof eruit sijpelde.

Comeback Van Aert

Fuglsang probeerde op de laatste gravelstrook nog eens aan te vallen en had Alaphilippe even op de rekker, maar de Fransman brak niet. Ook op 6 kilometer van de meet probeerde de Astana-renner het opnieuw, maar Alaphilippe loste hij niet. Van Aert bleef ondertussen goed doortrappen en kwam door het pokerspel vooraan nog terug.

Alaphilippe de snelste

Van Aert trok door, maar op de Via Santa Caterina was het Fuglsang die versnelde. Alaphilippe kon mee, knalde erover en pakte een paar meter op Fuglsang in de laatste honderden meters. Daar had de Astana-renner niet meer van terug en Deceuninck-Quick-Step mocht opnieuw juichen. Achter Van Aert werd gesprint voor de overige plaatsen.

Uitslag Strade Bianche

1. Julian Alaphilippe
2. Jakob Fuglsang +0.02
3. Wout van Aert +0.27
4. Zdenek Stybar +1.00
5. Tiesj Benoot +1.00
6. Greg Van Avermaet +1.01
7. Alexey Lutsenko +1.04
8. Simon Clarke +1.08
9. Toms Skujins +1.12
10. Tim Wellens +1.21

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws