[Update] België houdt zijn hart vast: 'Rekening houden met afgelastingen' De Klassiekers
De Klassiekers

[Update] België houdt zijn hart vast: 'Rekening houden met afgelastingen'

[Update] België houdt zijn hart vast: 'Rekening houden met afgelastingen'

(5 maart 2020) Het coronavirus heeft na het Italiaanse voorjaar ook in het Belgische voorjaar toegeslagen. Er werd woensdagavond 4 maart door KW melding gemaakt van zeven besmettingen in Wevelgem. U weet wel, die finishplaats van Gent-Wevelgem.

De zeven besmette mensen waren op ski-vakantie in Noord-Italië, een achtste wacht nog op de uitslag. Ze zullen samen in quarantaine in één huis uitzieken. Niemand van hen heeft zware symptomen. In België wordt donderdag melding gemaakt van in totaal 23 besmettingen. De organisatoren van de Vlaamse voorjaarsklassiekers zijn echter langzaam nerveus aan het worden. Organisator Jacques Coussens van de E3 BinckBank Classic stelt in Het Laatste Nieuws dat er beter niet in Italië gekoerst kan worden, om zo de risico's voor het Vlaamse voorjaar niet te vergroten.

'Ik weet dat afgelasting van de ­Italiaanse koersen voor de ­organisator een ramp betekent, maar ik denk ook aan onze koers', aldus Coussens. 'De E3 vindt plaats in de week na Milaan-Sanremo. Op maandag verblijven de renners al in hotels bij ons. Wat als blijkt dat iemand in Italië is ­besmet, en het hele hotel in ­quarantaine gaat? Dan komen alle wedstrijden na Milaan-Sanremo in gevaar. Nu koersen in Italië is als mensen recht in de vuurhaard sturen terwijl het brandt. Dat is vragen om een corona­besmetting.'

Thomas Van den Spiegel, CEO van Flanders Classics, blijft rustig. Voor hen begint het voorjaar bij Gent-Wevelgem op 29 maart. 'De situatie verandert elke dag. Vandaag hebben we nog geen noodscenario. Maar we zijn het aan onszelf wel verplicht om daarmee rekening te houden. Gisteren was anders dan vandaag. Volgende week kan het weer helemaal anders zijn. Naar mijn aanvoelen wordt alles heel sereen behandeld. Een mogelijke afgelasting ligt niet in onze handen, dat is wel zeker.'

Update - 11 maart 2020 (12.05 uur): E3 discussieert over VIP-tent, zorgen bij Flanders Classics

België lijkt vooralsnog de corona-dans te ontlopen. Het Vlaamse voorjaar staat vooralsnog nog steeds op de kalender zoals gepland. De organisatie van de E3 BinckBank Classic (op 27 maart) kreeg al wel veel vragen via de telefoon of e-mail, maar laat in Het Nieuwsblad weten dat dat op dit moment niet nodig is. In de E3 is er alleen discussie over de grootte van de VIP-tenten. De bouw daarvan is daarom nog even uitgesteld.

Tegenover Het Laatste Nieuws laat Flanders Classics weten dat het wel degelijk rekening houdt met afgelastingen. CEO Tomas Van Den Spiegel is helder: 'Natuurlijk maken wij ons zorgen. We bereiden ons voor op een aantal scenario’s. Voor de evenementen zijn er nog geen richtlijnen vanuit de overheid. Daar zijn we op aan het wachten, we staan in nauw contact met de overheid. We hebben nu een tijdsbestek van enkele weken. Het is moeilijk in te schatten wat er zal gebeuren. Maar we kunnen niet anders dan rekening houden met afgelastingen. Economisch zou dat grote gevolgen hebben.' (foto: Deceuninck-Quick-Step/Getty Images 2019)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws