In de Leiderstrui
Search

We gaan klimmen, voor het eerst echt serieus klimmen. De klim van de Montoso zal deze dag tekenen, al biedt de rit ook in het begin en op het einde genoeg ingrediënten om spectaculair te worden.

We fietsen van Cuneo naar Pinerolo. Met slechts 150 kilometer is het een korte rit en dat is met een col van eerste categorie richting de finale alleen maar mooi. De Montoso is bijna negen kilometer lang en stijgt aan een gemiddelde van 9,4 procent. In het midden en bovenaan loopt de weg zelfs over de elf en twaalf procent heen.

De Montoso is de tweede klim van de dag, nadat na negentien kilometer al de top van de Colletta di Rossana wordt bereikt. Dit is een klim van vierde categorie. Na een heuvelachtige aanloop naar de Montoso, met onder meer de Pinerolo-muur met stukken van twintig procent, is het klimmen geblazen. Na de top volgt een lange afdaling, alvorens er nog twintig kilometer te fietsen is.

De klassementsrenners met lef kunnen hier dus tijdwinst pakken, aangezien de finale na de Montoso te overzien is. In de finale komen de renners nog wel de San Maurizio tegen; een steile en korte puist op klinkers. Daarna is het nog twee kilometer naar beneden.

De etappe kent twee tussensprints, aan de meet zijn tien, zes en vier bonificatieseconden te verdienen.