Parcours Giro d'Italia 2020: Alle profielen met drie tijdritten en loeizwaar slot Giro d'Italia

Parcours Giro d'Italia 2020: Alle profielen met drie tijdritten en loeizwaar slot

Door Bram van der Ploeg 25 oktober 2019 | 07:45


Het parcours voor de 103e Giro d'Italia is donderdag gepresenteerd. De organisatie kiest in 2020 voor een start van drie dagen in Hongarije en een finish in Milaan. De ronde wordt verreden van 9 tot en met 31 mei en belooft voor alle soorten renners een mooi en loodzwaar spektakel te worden.

In totaal moeten de renners 3.579,8 kilometer bedwingen in de Giro van 2020. Dat is ruim honderd kilometer meer dan in de Tour de France (3.470 kilometer), terwijl er ook nog eens twee rijdritten meer worden verreden in de Giro. De gemiddelde lengte van 170 kilometer per etappe is dus flink. Er worden maar liefst tien ritten van 200 of meer kilometer verreden. Etappe 19 wordt gruwelijk, met een lengte van 251 (!) kilometer.

Twee van de drie tijdritten vinden plaats op de eerste en de laatste dag. Daarnaast ligt er een race tegen de klok klaar van dik 33 kilometer in etappe 14. We tellen vijf etappes van vier sterren en drie ritten krijgen zelfs vijf van de vijf sterren qua moeilijkheidsgraad. Het klapstuk wordt de voorlaatste etappe naar Sestrière. In deze lange bergrit van 200 kilometer kan alles nog op zijn kop gaan.

Het zwaartepunt ligt duidelijk in de laatste week. Naast een vlakke rit van 251 kilometer en de aankomst in Sestrière zien we in etappe 17 en 18 twee aankomsten bergop. Op de zeventiende finishen we in Madonna di Campiglio en een dag later staat aankomst op de mythische Stelvio op het programma. Renners kunnen bovendien niet in de ronde groeien. Klassementsrenners krijgen in de eerste week naast een tijdrit ook een aankomst op de Etna voor de kiezen. 

Etappe 1 Giro d'Italia 2020, 9 mei: Boedapest - Boedapest (ITT 8,6 km)

Op de eerste dag in Hongarije krijgen de renners meteen een lastige tijdrit voor de kiezen. De race tegen de klok is niet lang, maar eindigt wel pittig met een beklimming. De klassementsrenners moeten dus meteen bij de pinken zijn om hier geen tijd te verliezen, net als op de openingsdag in 2019.

Etappe 2 Giro d'Italia 2020, 10 mei: Boedapest - Gyor (195 km)

In de tweede etappe mogen de sprinters in principe aan de bak. De rit krijgt van de organisatie één ster, dus de moeilijkheidsgraad is niet hoog. De camera's zullen wel hun best moeten doen, want Hongarije zal ongetwijfeld flink betaald hebben om het land op de kaart te zetten.

Etappe 3 Giro d'Italia 2020, 11 mei: Szekesfehevar – Nagykanizsa (204 km)

Op de derde en laatste dag in Hongarije trekt de Giro van mooi galgje-woord naar mooi scrabble-woord. Buiten dat zullen vooral de sprinters hier blij zijn, met opnieuw een vlakke rit en dito aankomst. Voor de klassementsrenners is het een kwestie van geen schade oplopen en meteen twee ritten van tegen de 200 kilometer verteren.

Etappe 4 Giro d'Italia 2020, 12 mei: Monreale - Agrigento (136 km)

Geen rustdag, maar direct een etappe na de grote verhuizing naar Italië. De renners zullen daarom blij zijn dat ze een relatief korte etappe voor de boeg hebben. Toch zullen ze moeten oppassen, want richting het einde staat een venijnige klim op het programma. Wie niet bij de les is, kan hier al gauw nieuw tijdsverlies oplopen.

Etappe 5 Giro d'Italia 2020, 13 mei: Enna - Etna (150 km)

Klimmen geblazen in de vijfde etappe. Niets minder dan de beklimming naar de Etna staat hier op het programma. De etappe wordt opgedragen aan de helaas overleden Michele Scarponi. In 2018 zat de klim ook al in het Giro-parcours. Het was de Colombiaan Esteban Chaves die er toen met de bloemen vandoor ging.

Etappe 6 Giro d'Italia 2020, 14 mei: Catania - Villafranca Tirrena (138 km)

Een wat atypische rit op dag zes van de Giro. Het profiel van de dag is vrijwel volledig vlak, maar kent in het midden een flinke berg. De vraag is hoe de renners deze zullen gaan gebruiken: baart het een muis of gaan we er vuurwerk zien? Met de vlakke slotkilometers zou het zomaar kunnen zijn dat er hier een verrassende winnaar opgeschreven kan worden.

Etappe 7 Giro d'Italia 2020, 15 mei: Mileto – Camigliatello Silano (223 km)

Nog maar eens een een verraderlijke etappe. In de finale van de rit staat een lastige klim naar Montescurro gepland, maar het middenrif van de etappe mag zeker niet onderschat worden. Vrijwel de hele dag gaat het op en af, wat de nodige verzuring in de benen zal opleveren. Ook de lengte van de etappe van maar liefst 223 kilometer gaat de renners flink pijn doen.

Etappe 8 Giro d'Italia 2020, 16 mei: Castrovillari - Brindisi (216 km)

Even wat rust voor de renners zo op het eerste gezicht. Geen zware bergen zal de aanwezige sprinters goed doen. Met 216 kilometer zal het echter wel opnieuw een lange dag op de fiets worden. De kansen voor de rappe mannen zijn tot nu toe schaars, dus het kan vrijwel niet anders dan dat hier een sprinter met de zege aan de haal gaat.

Etappe 9 Giro d'Italia 2020, 17 mei: Giovinazzo – Vieste (198 km)

De laatste etappe voor de eerste rustdag. Na een heftige openingsweek kunnen de sprinters hier opnieuw hun slag slaan. Het parcours kent weliswaar meer hoogtemeters dan een dag eerder, maar ook deze kans zullen de mannen van het vlakke niet door hun neus laten boren.

Etappe 10 Giro d'Italia 2020, 19 mei:  San Salvo – Tortoreto Lido (212 km)

Iedereen weer bijgekomen? Niet? Mooi, dan plannen we een rit van 212 kilometer. Onderweg zullen de renners weer even terug hun ritme mogen vinden, maar daarna is het oppassen geblazen. De slotfase van de etappe ligt namelijk bezaaid met kleine, venijnige klimmetjes. De opeenvolging van hellingen schreeuwt bijna om aanvallen. Wie durft?

Etappe 11 Giro d'Italia 2020, 20 mei: Porto Sant Elpidio - Rimini (181 km)

En we gaan weer sprinten. De etappe richting Rimini zal voor weinig renners een probleem opleveren, want de hellingen in het parcours zijn niet van kwade wil. De renners mogen nu nog even genieten van deze vlakke rit, want het is slechts stilte voor de storm.

Etappe 12 Giro d'Italia 2020, 21 mei: Cesenatico – Cesenatico (205 km)

Ga er op 21 mei maar eens goed voor zitten, want niemand kan voorspellen wat deze rit te bieden heeft. De opeenvolging van beklimmingen gaat zeker zijn tol eisen, maar het is de vraag of de klassementsrenners zich hier al durven te tonen. Aan het aantal hoogtemeters zal het niet liggen, maar zijn de klimmen zwaar genoeg?

Etappe 13 Giro d'Italia 2020, 22 mei: Cervia – Monselice (190 km)

Een vlakke etappe zonder al te veel hindernissen is het menu van de dag. Sprinters zullen deze dag zeker aangekruist hebben in hun agenda, want hierna volgt een bruut vervolg van de Giro d'Italia.

Etappe 14 Giro d'Italia 2020, 23 mei: Conegliano – Valdobbiadene (ITT 33,7 km)

Daar hebben we de langverwachte tijdrit dan eindelijk. 33,7 kilometers tegen de klok, man tegen man. De Giro lijkt hiermee precies aan de vraag te voldoen die de Tour voor volgend jaar openliet. Mannen met een goede tijdrit in de benen zullen smullen van deze etappe.

Etappe 15 Giro d'Italia 2020, 24 mei: Rivolto – Piancavallo (183 km)

En als de schade in de tijdrit nog niet groot genoeg was, dan gooit de etappe daarna de boel nog wel even een keer flink op zijn kop. Onderweg staan er namelijk vier beklimmingen gepland, met aankomst bovenop de klim naar Piancavallo. Geen klassementsman kan zich meer verstoppen en de Giro zal hier definitief losbranden.

Etappe 16 Giro d'Italia 2020, 26 mei: Udine – San Daniele del Friuli (228 km)

In de zestiende etappe krijgen we wederom een heuvelachtige etappe, maar dit keer eindigt de rit op een lokaal parcours. In en rond Monselice krijgen de renners drie keer de Monte di Ragogna voor de kiezen. Deze scherprechter zou eventueel voor wat opschudding in het peloton kunnen zorgen.

Etappe 17 Giro d'Italia 2020, 27 mei: Bassano del Grappa – Madonna Di Campiglio (202 km)

Het scenario van deze etappe zal afhangen van wie er op dat moment in de roze leiderstrui rijdt. Veel kan er namelijk nog gebeuren in deze rit, maar durven de uitdagers all-in te spelen met het oog op wat er nog komen gaat? Zeker is dat de televisie aan moet tijdens deze etappe, want alles kan gebeuren met een vietal beklimmingen.

Etappe 18 Giro d'Italia 2020, 28 mei: Pinzolo – Laghi di Cancano (209 km)

Niks opwarmen, want er mag direct begonnen worden met klimmen in etappe 18. Een helletocht volgt, want er staan nog drie klimmen daarna te wachten. De finale leidt naar de Stelvio, die met verve de titel van 'loeizware slotweek' extra glans geeft. Wie durft er, maar bovenal: wie kan er nog?

Etappe 19 Giro d'Italia 2020, 29 mei: Morbegno – Asti (251 km)

Even wat anders dan in de 19e etappe. Als organisator wil je alle aanwezige sprinters natuurlijk niet vroegtijdig naar huis laten gaan. Geef ze iets leuks om naar uit te kijken, nadat je ze eerst een aantal monsterbeklimmingen over laat gaan. De lengte van de etappe liegt er echter niet om: maar liefst 251 kilometer zo op het einde van een toch al vermoeiende Giro.

Etappe 20 Giro d'Italia 2020, 30 mei: Alba – Sestriere (200 km)

Wie heeft ooit beweerd dat wielrennen leuk is? Het kijken naar het profiel van de twintigste etappe doet al bijna pijn aan de ogen. Eerst staat een gigantisch lange klim richting de top van de Colle dell'Agnello gepland, waarna er nog eens vier verschrikkingen opdoemen op het parcours. De klim naar Sestriere moet alle alarmbellen laten afgaan in het peloton.

Etappe 21 Giro d'Italia 2020, 31 mei: Cernusco di Naviglio – Milaan (ITT 16,5 km)

Een laatste krachtuitspatting op de laatste dag. Geen parade langs feestvierende fans met een glaasje Italiaanse wijn of champagne, maar een ultieme laatste kans om de eindzege in de Giro d'Italia binnen te slepen. Het parcours is biljartvlak, geschikt voor tempobeulen dus. Met de vermoeidheid in de benen heeft dit alle facetten voor een spetterend slotstuk van deze grote ronde.

(foto: Sirotti / etappeprofielen: La Flamme Rouge)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws