Gespot op Strava: Contador is misschien gestopt, maar schittert nog als een grote IDL-producties

Gespot op Strava: Contador is misschien gestopt, maar schittert nog als een grote

Door Bram van der Ploeg 18 augustus 2019 | 09:45


Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: het leven na de koers van Alberto Contador.

De epische ritzege op de Angliru, in de Vuelta van 2017, was zijn laatste kunststukje. Contador zwaaide toen op 34-jarige leeftijd af. Het was mooi geweest. Twee keer de Giro (hijzelf zegt drie keer), twee keer de Tour (hijzelf zegt drie keer) en drie keer de Vuelta; het is slechts een kleine greep uit zijn geweldige palmares. Maar wat doet hij vandaag de dag? In tegenstelling tot veel oud-renners gaat El Pistolero nog steeds als een razende tekeer.

Contador in de media met Strava-prestaties

Het is haast jammer dat Contador het fenomeen Strava pas halverwege 2018 ontdekte. De eerste maanden na zijn carrière fietste hij anoniem rond, sindsdien kunnen we zijn prestaties meer en meer op de voet volgen. In 2018 uploadde hij 4.950 kilometers op Strava, in een half jaartje. Dit jaar zit hij so far al op 7.006 kilometer. Dansend op de pedalen klimt hij nog steeds het liefst, getuige zijn 76.724 hoogtemeters in 2019.

Ook de media merkten de activiteiten van Contador op. Want hij mag dan 212 kilometer gemiddeld per week fietsen; zijn ritjes zijn doorgaans wel van hoge kwaliteit. Dat begon al toen hij wat actiever werd op Strava in 2018. Op de Col de Portet waren vorig jaar, op 25 juli 2018 in de ultrakorte Touretappe van 65 kilometer, slechts vijf Tourrenners op Strava sneller dan Contador er de ochtend voor die etappe was. De Spanjaard trapte gemiddeld 316 watt weg op de klim van 16,19 kilometer. Met 55:41 minuten was hij binnen het uur boven. Steven Kruijswijk was in de rit krap vijf minuten sneller in volle koersmodus op de slotklim.


De Col de Portet; Contador tot vandaag nog steeds met de zevende Strava-tijd aller tijden.

Contador rijdt KOM's voor zijn plezier

Contador kan zichzelf gewoon niet zo goed bedwingen, stelt hij dit jaar op 14 mei. De Spanjaard ging naar eigen zeggen voor een rustig ritje op zijn nieuwe fiets, maar: 'Dan word je warm en race je de Bola del Mundo op. Sorry, het is heel moeilijk om te veranderen', schreef hij met een knipoog bij zijn rit. De Bola del Mundo van 3,29 kilometer aan twaalf procent gemiddeld heeft sinds die 14e mei een nieuwe houder van de KOM: Alberto Contador. 

Contador beklom de steile klim in 14,54 minuten, met een gemiddelde van 400 watt. Hij was met die tijd dik anderhalve minuut sneller dan het oude record. Velen beten in de weken daarna hun tanden stuk op de korte puist, want Contador verslaan was plots een populaire doelstelling. Pas in augustus was het ene Dario Gadeo die erin slaagde om vijf seconden sneller te klimmen. Dus Contador; werk aan de winkel!


Even door de vertaler: KOMmetje, voor de lol...

312 kilometer op Mallorca en 7.224 (!) hoogtemeters in de regen

Een KOM op onder meer de Subida Morcuera en een rit van 309,82 kilometer op Mallorca, het kan allemaal in het leven van Contador. Op 27 april deed hij mee aan de Mallorca 312, en die legde hij af in 9 uur, 14 minuten en 3 seconden. Een gemiddelde van 33,6 kilometer per uur over 4.969 hoogtemeters; doe het maar na. Gemiddeld trapte hij die dag 250 watt weg. 

En dan nemen we jullie ten slotte nog even mee naar 10 augustus 2019, de dag dat Contador besloot om over een afstand van 216,95 kilometer 7.224 hoogtemeters (!) te maken. In de zogenaamde Tour de Stations reed hij in de kou en regen 23,4 kilometer per uur gemiddeld over acht cols. Naar eigen zeggen reed Contador nog nooit zoveel hoogtemeters op een dag, vertelt hij trots bij zijn post. Hij werd achtste overall van in totaal 2.000 deelnemers.

Contadors Strava-account is simpelweg te leuk om niet door te scrollen. We durven het wel aan dat hij in een bergetappe bij de profs nog prima mee zou kunnen. Pieken van dik 1.200 watt bergop, 80 tot 100 kilometer per uur in de afdalingen en persoonlijke records en KOM's die bijna wekelijks worden aangescherpt of verbroken. Contador is misschien een gestopte oud-renner die commentaar geeft bij Eurosport; op Strava is hij op sommige dagen nog steeds de veelvraat van weleer.

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws