Team Jumbo-Visma 2020 met 27 renners angstaanjagend sterk, op alle fronten IDL-producties

Team Jumbo-Visma 2020 met 27 renners angstaanjagend sterk, op alle fronten

Door Bram van der Ploeg 01 november 2019 | 08:00


Met de komst van Christoph Pfingsten heeft Team Jumbo-Visma zijn ploeg voor 2020 rond, zo meldt het woensdagmiddag. Reden genoeg voor In de Leiderstrui om de ploeg onder de loep te nemen. Hoe sterk is het Nederlandse team?

Transfers Jumbo-Visma: Vier in, drie uit

Uiteraard ging het de afgelopen maanden vooral over de transfer van Tom Dumoulin, maar Jumbo-Visma haalde meer renners dan alleen de Giro-winnaar uit 2017. De Nederlandse formatie kan in 2020 ook rekenen op Tobias Foss, die dit jaar de Tour de l'Avenir won. Ook de jonge Chris Harper tekende. Met de ervaren hardrijder Pfingsten komt het totaal aantal inkomende renners op vier.

Ten opzichte van 2019 staan er ook vier renners minder op de loonlijst, al besloot Daan Olivier eerder dit jaar al dat hij door aanhoudend blessureleed stopt met wielrennen. Verder nam Jumbo-Visma afscheid van jonge allrounders Floris De Tier en Neilson Powless. Danny van Poppel besloot zijn rol in de schaduw van Dylan Groenewegen te verruilen voor een plek in de spotlights bij Wanty-Groupe Gobert.

Nog meer kopmannen en enorme lading luxe-knechten

Wat blijft er onder de streep over? Allereerst een op papier nóg sterkere ploeg in de grote rondes. Met de komst van Dumoulin heeft de formatie nu iets te kiezen uit zelfs vier kopmannen. De vraag is wel of George Bennett nog wat ruimte krijgt, nu Jumbo-Visma naast Dumoulin ook kan kiezen uit Primoz Roglic en Steven Kruijswijk. Daarbij komt Laurens De Plus, die in de Tour indruk maakte als knecht van Kruijswijk. In eenzelfde rol deden Sepp Kuss en Robert Gesink hetzelfde in de Vuelta voor Roglic. En Antwan Tolhoek liet in 2018 reeds zien dat hij tot diep in de finale kan bijblijven, in de juiste vorm. Hij won dit jaar een rit in de Ronde van Zwitserland.

Naast deze sterke klimmers, kopmannen en meesterknechten kan Jumbo-Visma rekenen op hardrijders en alleskunners. Tony Martin hervond zichzelf in 2019 als diesel van het peloton en zal in eenzelfde rol ongetwijfeld van waarde zijn in het nieuwe jaar. Wout van Aert heeft het achterste van zijn tong nog niet laten zien, zo lijkt het. In de Tour de France konden we slechts twee weken zien waartoe de Belg in staat is. De grote vraag is wel: Hoe herstelt hij van de horrorcrash in de hekken?

All-in op Groenewegen en meer ruimte voor Teunissen?

Mocht Jumbo-Visma in één of twee grote rondes volledig willen mikken op een klassementsploeg, dan kan dat dus. Maar het heeft ook nog steeds de snelste sprinter van het peloton aan boord. Groenewegen won de meeste wedstrijden in 2019 en zal ongetwijfeld hongerig zijn voor een nieuwe jaargang. De Giro, de Tour, de Vuelta? Feit is dat door het vertrek van Van Poppel nog één échte sprinter op papier staat. Jumbo-Visma gaat daarmee nu ook op papier all-in op Groenewegen.

Of schuift Mike Teunissen een plekje op in de pikorde? De winnaar van een Touretappe ontdekte zichzelf in 2019 als winnaar en dat gevoel zal niet snel wennen. In de lastigere klassiekers, of moeilijke sprintetappes in meerdaagse koersen kan Jumbo-Visma rekenen op Teunissen. Krijgt hij in sommige races nu zelfs een sprinttrein mee, zoals Van Poppel daar op kon rekenen? Het rijtje rappe en sterke mannen voor een trein zijn er genoeg. Groenewegen rekent naast Teunissen op Amund Grondahl-Jansen en Martin, dus zijn onder meer Timo Roosen en Jos van Emden 'vrij' voor Teunissens sprint?

Nederlanders en jong talent krijgen de kans

Tot slot heeft Jumbo-Visma nóg een categorie renners die kan winnen, knechten en beuken. We kunnen ze klassieke renners noemen, of rittenkapers, of avonturiers... Van Aert scharen we eigenlijk ook onder die categorie, maar Jumbo-Visma heeft ook sterke mannen zoals Koen Bouwman, Bert-Jan Lindeman, Lennard Hofstede, Taco van der Hoorn en Pascal Eenkhoorn onder contract. Mede door blessureleed kwam dat er in 2019 misschien niet altijd uit, maar van veel van hen hebben we al genoeg gezien om te weten dat ze in 2020 van dienst kunnen zijn in grote rondes, klassiekers en koersen van een week. 

Zoals inmiddels standaard wordt deze enorm kwalitatieve selectie aangevuld met jong talent. Jonas Vingegaard won in 2019 al voor de ploeg en Foss en Harper mogen nu hetzelfde proberen. Ze zullen ongetwijfeld niet voor de leeuwen worden gegooid, want Jumbo-Visma brengt zijn talenten rustig. De jonkies zullen veel kunnen opsteken van een versterkte kern voor grote rondes en van ervaren mannen die als wegkapiteins óók nog steeds aan boord zijn. Paul Martens, Maarten Wynants, Tom Leezer en nieuwkomer Pfingsten kennen het klappen van de zweep. (foto: Sirotti)

Selectie Team Jumbo-Visma 2020

Tom Dumoulin
Steven Kruijswijk
Primoz Roglic
George Bennett
Laurens De Plus

Antwan Tolhoek
Koen Bouwman
Sepp Kuss
Robert Gesink
Wout van Aert

Jonas Vingegaard
Tobias Foss
Bert-Jan Lindeman
Chris Harper
Lennard Hofstede

Dylan Groenewegen
Mike Teunissen
Amund Grondahl Jansen
Tony Martin
Pascal Eenkhoorn

Jos van Emden
Taco van der Hoorn
Tom Leezer
Timo Roosen
Maarten Wynants

Christoph Pfingsten
Paul Martens

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws