Column: Ik wil helemaal niet weten welke wielrenner doping gebruikt IDL-producties
IDL-producties

Column: Ik wil helemaal niet weten welke wielrenner doping gebruikt

Column: Ik wil helemaal niet weten welke wielrenner doping gebruikt

JA, Lance Armstrong heeft doping gebruikt. JA, Michael Boogerd heeft doping gebruikt. JA, Michael Rasmussen heeft doping gebruikt. JA, Thomas Dekker heeft doping gebruikt. Ik kan zo waarschijnlijk nog wel eventjes doorgaan. Het is een lijst met namen die ik mijn hele jeugd aangemoedigd heb. Als ik de Thijs Zonnevelden van deze wereld moet geloven, zou dat absoluut niet meer mogen. Het zijn tenslotte klootzakken van de hoogste plank. Valsspelers! Ik wil dit helemaal niet weten eigenlijk…

Ik ben geboren in 1994 en dus opgegroeid in het ‘Armstrongtijdperk’. Mijn eerste herinneringen van het wielrennen komen uit de Tour de France van 2002. Ja, de Tour met die overwinning van Boogerd op La Plagne. Ik was nog een klein kind en in al mijn enthousiasme kwam het nooit in mij naar boven dat ik valsspelers aan het aanmoedigen was. Op dat moment was mijn onwetendheid nog volledig oprecht. Ik wist het gewoon niet.

Vlak voor de Tour de France van 2006 kwam Operación Puerto aan het licht. De zaak-Fuentes. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Geen Ivan Basso, geen Jan Ullrich, geen Alejandro Valverde in de Ronde van Frankrijk van 2006. Opnieuw zou ik nog veel langer kunnen doorgaan met deze opsomming. Mijn eerste reactie na het lezen van dit nieuws was duidelijk. ‘Nu kan Rabobank weleens de Tour de France gaan winnen, toch?’. Wist ik veel dat er bij ‘onze ploeg’ ook valsspelers rondreden. Dat wist ik gewoon niet. Dat neem ik mezelf niet kwalijk.

‘Lance Armstrong, mijn held, die heeft nooit doping gebruikt!’

Laat er geen twijfel over bestaan. Lance Armstrong was mijn idool. Filmpjes en compilaties over hem gaven me de motivatie die geen enkele trainer of leraar mij ooit kon geven. In menig discussie verdedigde ik mijn held. ‘Als je kanker hebt gehad, dan ga je toch geen risico’s nemen met je gezondheid om een wedstrijd te winnen? Nee, hij heeft geen doping gebruikt.’ Verder dan dit argument kwam ik vaak niet. Immers, een negatieve dopingtest betekende niet veel meer.

Na 2007 kwam bij mij het pijnlijke en harde besef. Diep van binnen wist ik wel dat Armstrong doping gebruikt moest hebben. Toch wilde ik het gewoon niet écht weten. Mijn held moest mijn held blijven. Ik wilde mij niet schamen, omdat ik valsspelende sporters steunde. Dat bepaal ik toch zelf wel? Ik hoopte zelfs dat Armstrong de Tour van 2009 óf 2010 ging winnen. Tenslotte, waarschijnlijk gebruikte iedere wielrenner, dan is het ook geen valsspelen meer… Ik besloot mijn kop in het zand te steken. Ik koos ervoor onwetend te zijn. Dat neem ik mezelf niet kwalijk.

‘Tour 2017 onder de loep: bloedstalen worden opnieuw getest'

Een aantal jaren verder leven we in een schijnbare schonere wielerwereld. Echter, een aantal dagen geleden kwam in het nieuws dat de dopingcontroles van de Tour de France 2017 opnieuw uitgevoerd worden. Er is wellicht een kans dat een deel van de renners die ik nu steun, opnieuw valsspeler blijkt te zijn. Om eerlijk te zijn, wil ik het eigenlijk helemaal niet weten. Ik wil niet weten wie een valsspeler is. De UCI mag doen wat nodig is na die nieuwe testen, maar val mij er in ieder geval niet mee lastig. Ik kies er heel bewust voor om onwetend te blijven. Dat neem ik mezelf niet kwalijk.

In een wereld waar op dit moment zoveel aan de hand is, kun je er simpelweg niet voor kiezen om onwetend te blijven. Dat zou schadelijk zijn voor andere mensen, dieren en het klimaat. Wielrennen is voor mij de wereld om gewoon te geloven wat ik zie. Voor mij is deze wielerwereld heel belangrijk, maar uiteindelijk is het slechts een kleine bijzaak in de échte wereld. Ik zou iedereen kunnen aanraden om een andere wereld als bijzaak te nemen. Onwetendheid zorgt soms echt voor geluk. Al ben ik nu wel erg hypocriet om mensen te vertellen wanneer ze wel en niet onwetend mogen blijven. Dat neem ik mezelf wel kwalijk. (Foto: Sirotti, 2009)

Wesley van Bavel

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws