Het turbulente wielerjaar van nummer 1 Roglic in zes delen IDL-producties
IDL-producties

Het turbulente wielerjaar van nummer 1 Roglic in zes delen

Het turbulente wielerjaar van nummer 1 Roglic in zes delen

Primoz Roglic sluit net als in 2019 het wielerjaar 2020 af als de nummer één van de UCI World Ranking. Het was een veelbewogen seizoen voor de Sloveen, met verschillende hoogte- en dieptepunten. In de Leiderstrui deelt het op in zes delen

Alles stond dit jaar bij Roglic in het teken van het winnen van de Tour de France. Van de drie kopmannen bij Jumbo-Visma leek hij op voorhand de sterkste troef, gezien zijn derde plek en eindwinst in respectievelijk de Giro d’Italia en de Vuelta a España van 2019. Voor de Sloveen verliep de voorbereiding op rolletjes, wat werd bevestigd in zijn eerste voorbereidingskoersen.

1. Roglic werpt zich op tot topfavoriet Tour, maar kent tegenslag

Roglic speelde namelijk met de pedalen. Het begon gelijk met de Tour de l’Ain. Waar hij in de eerste etappe de winst ondanks een imponerende finale nipt misliep, sloeg hij de twee dagen ongenadig toe. Met de steun van zijn imponerende ploeggenoten, later door Richie Porte betiteld als ‘killer wasps’, won hij twee bergetappes. Het leek hem amper moeite te kosten. Egan Bernal, toen nog gezien als Roglic zijn grootste tegenstander, probeerde hem nog wel uit zijn evenwicht te brengen met wat speldenprikjes, de angel van de kopman van de ‘killer wasps’ bleek echter veel imposanter.

Het turbulente wielerjaar van nummer 1 Roglic in zes delen

Daarna leek het alleen maar mooier te worden voor Roglic in het Critérium du Dauphiné. Wederom waren het Jumbo-Visma met Roglic als kopman die de toon zetten. Op de eerste aankomst bergop demonstreerde de Sloveen weer de fantastische vorm waarin hij verkeerde door met een fabuleuze acceleratie de tegenstand te degraderen en de etappe te winnen. Een nieuwe eindzege leek in de maak, totdat een lullige valpartij, tijdens een gevaarlijke afdaling, in etappe vier alles veranderde. Roglic finishte de etappe nog knap zonder tijdsverlies, maar een dag later werd met het oog op de Tour besloten om de Dauphiné te verlaten.

2. Roglic en ploeg domineren Tour de France

De valpartij bleek een flinke impact te hebben en er was zelfs speculatie over het mogelijke niet starten in de Tour. Hij stond er echter wel in Nice en hoe. In de glibber- en glijetappe rondom de Franse stad toonde Roglic zich gelijk een leider door Astana tot de orde te roepen, dat zich in eerste instantie niet wilde neerleggen bij een tijdelijke neutralisatie van de etappe.

Het turbulente wielerjaar van nummer 1 Roglic in zes delen

Roglic leek dus prima in orde en hij nam de resterende vraagtekens weg door met zijn kenmerkende explosiviteit de lastige aankomst bergop in Orcières-Merlette te winnen. Het zag er goed uit en ook in het Pyreneeëntweeluik leek alles prima te gaan. Roglic was sterk en pareerde aanvallen makkelijk. Hij ‘liet’ echter één renner gaan, Tadej Pogacar, die door een waaieretappe op al wat ruimere achterstand stond. Een keuze waar Roglic achteraf misschien spijt van zal hebben. Toen was er echter nog geen probleem. Het werd zelfs alleen maar mooier toen Roglic een dag later het geel bemachtigde.

Roglic bewijst zijn favorietenrol in de Tour met een overtuigende zege in Orcières-Merlette

Daarna leek het één grote triomftocht van Roglic en Jumbo-Visma naar Parijs, maar het onheil lonkte al. Pogacar ontpopte zich namelijk tot de grote tegenstander van Roglic en hoewel de tweede bergop vaak toch een streepje voor had, was dat op de Grand Colombier anders. Daar won Pogacar tegen de verwachting in de sprint om de etappe voor Roglic. Desondanks was er nog geen reden voor paniek, want in de bergetappes van de laatste week breidde de kopman van Jumbo-Visma zijn voorsprong weer uit naar een kleine minuut.

3. Onwerkelijke tijdrit doet droom Roglic uiteenspatten 

Een 36,2 kilometerlange tijdrit met aankomst op de steile La Planche de Belles Filles was het laatste obstakel dat Roglic moest overwinnen, voordat hij aan de champagne-etappe naar Parijs zou kunnen beginnen. De tijdrit leek een kolfje naar zijn hand. Dat bleek echter een ultieme misvatting te zijn, want Pogacar draaide met een waanzinnige tijdrit zijn achterstand van 57 seconden om naar een voorsprong van 59 seconden.

Het turbulente wielerjaar van nummer 1 Roglic in zes delen

Als wielerfans- en volgers stonden we dagen later nog steeds onze ogen uit te wrijven. Voor de nagenoeg zegezekere Roglic was het een mentale dreun van jewelste. Hoewel Pogacar in de tijdrit boven zichzelf uitstak, kan ook gezegd worden dat de tijdrit van Roglic ondermaats was. Waar het aan lag? Stress werd veel als oorzaak genoemd, maar mogelijk had zijn valpartij in de Dauphiné toch meer sporen achtergelaten dan vooraf ingeschat. Onder andere Wout van Aert en Merijn Zeeman gaven al aan dat de impact groot was.

Het turbulente wielerjaar van nummer 1 Roglic in zes delen

4. Roglic doelwit na WK-oproer 

Waar menig renner even een paar weken bij de pakken zou neerzitten na het verliezen van de Tour de France op de voorlaatste dag, deed Roglic dat allesbehalve. Hij raapte zichzelf bij elkaar en stond een week later alweer aan het vertrek van het WK in Imola. De Sloveen leverde, gezien alle inspanningen, met een zesde plek op een zwaar parcours een meer dan prima prestatie, maar kreeg weer het nodige te verwerken.

Hij had volgens een deel van de Vlaamse volgers namelijk té weinig gedaan om ploeggenoot Van Aert te helpen om de ontsnapte Julian Alaphilppe terug te halen, zodat de Belg nog voor de regenboogtrui kon sprinten. Het leverde Roglic een stormvloed aan kritiek op vanuit het op dat moment niet geheel objectieve België. Van Aerts suste de ophef al snel door te verklaren dat Roglic simpelweg aan zijn limiet zat, wat na een loodzware koers kort na de Tour niet meer dan logisch was.

Het turbulente wielerjaar van nummer 1 Roglic in zes delen

5. Roglic leert Alaphilippe een lesje in La Doyenne

Roglic bleef echter ijskoud onder alle ophef en ging rustig verder met zijn volgende doel, Luik-Bastenaken-Luik. Daar ontvouwde zich een bijna identiek scenario als in de Tour. Al speelde Alaphilippe in de Waalse klassieker de rol van Roglic en Roglic zelf de rol van Pogacar.

Alaphilippe was zijn overwinning in Luik al lang en breed aan het vieren, toen Roglic met een uiterste jump zijn wiel op de streep nog net voorbij die van de Fransman drukte. Mooier kan je het niet bedenken. Nog geen Tour, maar wel een eerste monument op het palmares. Menig renner zou er een moord voor doen.

Roglic verrast Alaphilippe met ultieme jump en wint Luik-Bastenaken-Luik

6. Roglic spoelt Tour-teleurstelling grotendeels weg met Vuelta-winst

Voor Roglic was een monument echter nog niet voldoende reden om het jaar met voldoening af te sluiten. Het verdedigen van zijn titel in de Vuelta a España kon het namelijk nog een stuk mooier maken. Roglic vertrok gelijk als een raket met winst in de eerste etappe en deed er de dagen daarna nog twee tweede plekken voorbij. Het verliep allemaal weer crescendo, de benen waren goed en de ploeg weer top. Wat kon er in vredesnaam misgaan?

Het turbulente wielerjaar van nummer 1 Roglic in zes delen

Er is echter altijd wel wat dat mis kan gaan en het komt vaak in verassende vormen. Zo bracht iets simpels als een regenjasje Roglic in de problemen. In de gutsende regen tijdens de etappe naar Formigal worstelde Roglic met het aantrekken van zijn regenjack, waardoor hij de aansluiting met het peloton verloor. Tel daarbij op dat uiteraard Movistar vervolgens alle registers opentrok en je hebt als Roglic zijnde een probleem. Na het opofferen van bijna de hele ploeg sloot Roglic weer aan, maar door de inspanningen verloor Roglic wel tijd en de rode trui aan Richard Carapaz.

Het turbulente wielerjaar van nummer 1 Roglic in zes delen

De twee begonnen daarna aan een felle tweestrijd, die Roglic met etappezeges naar Moncalvillo en Suances weer in zijn voordeel leek te doen kantelen, maar toen was daar de Angliru, het monster van Asturië . De Sloveen kraakte, maar brak, mede dankzij superknecht Sepp Kuss, niet. Toch moest hij de rode trui weer laten aan Carapaz. Wederom was een tijdrit met aankomst bergop een doorslaggevende etappe voor de eindwinst. Roglic werd echter niet verlamd door het trauma van de Tour en stond na afloop met de rode trui op de Mirador de Ézaro te pronken.

Het turbulente wielerjaar van nummer 1 Roglic in zes delen

Roglic was er echter nog niet, want in tegenstelling tot de Tour volgde er na de tijdrit nog een ultieme bergetappe naar La Covatilla. Met een voorsprong was de Sloveen nog allesbehalve zeker en Carapaz rook bloed. Hij wist dat de benen van Roglic bergop niet meer top waren en plaatste een knallende demarrage in de laatste kilometers van de etappe.

Het turbulente wielerjaar van nummer 1 Roglic in zes delen

Roglic moest het antwoord schuldig blijven op de aanval van Carapaz, maar kon in eerste instantie, mede door hulp van zijn terugvallende ploeggenoot Lennard Hofstede en een enigszins vreemde actie van Movistar, de schade beperken. Richting de finish was het echter Roglic zelf die alle twijfel de wereld uithielp, door met een uiterste versnelling ruimschoots binnen de marge met Carapaz te finishen. Met die veerkracht sloot hij zijn seizoen met een hoogtepunt af en spoelde hij de grote teleurstelling van de Tour grotendeels weg.

Het turbulente wielerjaar van nummer 1 Roglic in zes delen

(Foto’s: Sirotti)

Wilbert van der Velde (w.vandervelde@indeleiderstrui.nl)

2 claps
2 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws