IDL Leestip | Het toegankelijke verhaal van wieler- en oorlogsheld Bartali IDL-producties
IDL-producties

IDL Leestip | Het toegankelijke verhaal van wieler- en oorlogsheld Bartali

IDL Leestip | Het toegankelijke verhaal van wieler- en oorlogsheld Bartali

Geen sport leent zich zo goed voor het opschrijven van mooie verhalen als het wielrennen. Van heroïsche zegetochten tot ongenadig hard afzien: alles komt voorbij in het peloton. Nu het lang wachten is tot de volgende wielerkoers aanbreekt, neemt de IDL Leestip je mee naar enkele van die bijzondere verhalen.

In de week dat de doden en de bevrijding worden herdacht, is het toepasselijk u mee te nemen naar de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Gino Bartali was een van de grootste wielrenners van dat moment, maar zijn carrière werd bruut onderbroken door de oorlog. In Italië was met Benito Mussolini een fascist aan de macht die niet tegengesproken wenste te worden.

Bartali werd benaderd door het verzet, en met behulp van zijn fiets en zijn bekende kop kon hij vele Joodse onderduikers van nieuwe paspoorten voorzien. Op deze manier redde hij levens van mensen die hij niet kende. Voor én na de oorlog liet hij ook nog eens 'heldendaden' zien op de fiets, door twee keer de Tour en drie keer de Giro te winnen.

Het verhaal van de in 2000 helaas overleden Italiaan is door Amalia Hoffman zeer toegankelijk in een prentenboek, 'De dappere wielrenner', samengevat, met schitterende tekeningen van Chiara Fedele. De vertaling van Gerhard Rijksen is nu ook in Nederland te koop, zodat ook de Nederlandse kinderen kunnen lezen over deze man, wiens lijfspreuk 'goede wijn behoeft geen krans' had kunnen zijn. (Foto: Sirotti)

Het boek 'De dappere wielrenner' ligt nu voor vijftien euro bij uw plaatselijke boekhandel!

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws