IDL Neo | Wie is Georg Zimmermann, de nummer 21 van de Vuelta? IDL-producties
IDL-producties

IDL Neo | Wie is Georg Zimmermann, de nummer 21 van de Vuelta?

IDL Neo | Wie is Georg Zimmermann, de nummer 21 van de Vuelta?

Zoals elk jaar gaan er ook in 2020 nieuwe talenten, jong of als laatbloeier, de overstap naar de top van het wielrennen wagen. Sommigen zullen slagen en eeuwige wielerglorie vergaren, anderen zullen misschien ambities bij moeten stellen en zich in een dienende rol moeten plaatsen en een paar zijn na een jaar al weer weg. In de Leiderstrui brengt om de twee weken een nieuw gezicht in beeld en gaat dieper in op de resultaten, kenmerken en verwachtingen van de renner. Vandaag: Georg Zimmermann van CCC Team.

Profiel:

Naam: Georg Zimmermann
Nationaliteit: Duits
Leeftijd:  23 (11-10-1997)
Specialiteit Heuvelachtige koersen / klimmen
Ploeg:  CCC Team (Circus-Wanty Gobert 2021)
Vorige ploeg:  Tirol KTM Cycling Team
Belangrijkste resultaten: Tweede etappe 3 Etoile de Bessèges 2020, vijfde GC Tour de l'Avenir 2019, winst Trofeo Piva en Coppa della Pace- Trofeo F.lli Anelli 2019


Wanneer u als wielerfan de uitslagen van de Vuelta wat verder doorscrolt dan de top-20, dan was u mogelijk de naam van Zimmermann opgevallen. Hij geeft namelijk elke etappe alles, wat al resulteerde in dertien etappes bij de eerste veertig renners. Lukt het Zimmermann niet om mee te zitten in de vlucht, dan haakt hij zijn wagonnetje wel zolang mogelijk aan bij de klassementsrenners. Het verklaart zijn 21ste plek in het tussenklassement. Kortom, een goede gelegenheid om deze 23-jarige Duitser in de IDL Neo door te nemen.

IDL Neo | Wie is Georg Zimmermann, de nummer 21 van de Vuelta?

Zimmermann beschikt over zowel punch- als klimkwaliteiten

Met een 21ste plek in het tussenklassement van de Vuelta is het duidelijk dat de Duitser goed kan klimmen, maar een pure klimmer is hij niet. ‘Ik ben een klimmer met een snelle finish’, vertelt Zimmermann in een interview met U23 Cycling zone. Hij heeft dus zowel klim- als punchkwaliteiten, waar vooralsnog lastig uit op te maken valt in welke discipline hij beter is.

Met een goede punch kom je als renner al snel bovendrijven in heuvelachtig eendagskoersen en dat soort koersen heeft Zimmermann nou juist bij de beloften gewonnen. In 2019 sloeg hij toe in zowel de Trofeo Piva als de Coppa della Pace - Trofeo F.lli Anelli. Ook in de Giro U23 schudde hij explosieve acceleraties uit zijn benen met een tweede plek op een hellende aankomst, waar hij een direct duel met supertalent Ethan Hayter verloor. Later in de etappekoers leek hij op weg naar de ritzege en roze trui in een Strade Bianche-etappe, maar door een mechanisch defect zag hij die kans in rook opgaan.

Zimmermann zelfkritisch: ‘Had mij gewoon slecht voorbereid’

Het was een bittere teleurstelling voor Zimmermann, maar hij stak de hand in eigen boezem. ‘Wanneer je wedstrijden rijdt op gravel zijn mechanische defecten, in mijn optiek, geen kwestie van pech. Je moet op het juiste moment schakelen en altijd de juiste lijn aanhouden. Er was een klim en het was mijn fout dat ik niet schakelde voor de klim. Deze dingen gebeuren ook in de klassiekers. Je moet goed zijn in het vermijden van defecten en de juiste banden kiezen. Ik had mij gewoon slecht voorbereid.’

Nu de puncher-kant van Zimmermann is besproken gaan we verder met de klimmer Zimmermann. Hij gaf voor het eerst echt blijk van het talent om omhoog te fietsen in de Tour de l’Avenir van 2018 waar hij zestiende werd. Al valt de kanttekening te maken, dat goede punchers met veel inhoud erg ver in het klassement van de Tour de l’Avenir kunnen komen. De prestatie van Zimmermann in de Franse ronde een jaar later gaf dan ook wat meer aanknopingspunten. Toen behoorde hij zeker in de laatste bergritten tot de beste klimmers. Zo werd Zimmermann in de etappe met finish in Tignes knap derde vlak achter eindwinnaar Tobias Foss, om de dag daarna dat te bevestigen door als derde klassementsrenner te finishen.

Veelzijdige Zimmermann wil zich breed ontwikkelen: ‘Wil dat niet verliezen’

Met die prestaties plaatste Zimmermann zich op een meer dan verdienstelijke vijfde plek in het eindklassement van de meest prestigieuze rittenkoers voor beloften. ‘Het was tot nu het grootste succes uit mijn carrière’, vertelt hij daarover. De vijfde plek was echter niet relevant voor zijn overstap naar de profs, want zijn contract bij CCC was al getekend. Bij zijn nieuwe ploeg was Zimmermann aan het begin van dit seizoen voornemens om zich nog niet te specialiseren als renner, maar om zoveel mogelijk de verschillende koersen in het profwielrennen te ontdekken. ‘Ik wil alles openhouden, overal rijden en mijn best doen. Het is een onderscheidende eigenschap van mij dat ik zo veelzijdig ben. Ik wil dat niet verliezen en mij op alle gebieden verbeteren. Het team geeft mij de vrijheid om dat te doen’, zegt Zimmermann in de Donaukurier.

Zowel Zimmermann als zijn ploeg hielden woord en de Duitser startte, ondanks de compleet omgegooide wielerkalender, in veel verschillende koersen. Zo deed hij mee met rittenkoersen, Italiaanse, Waalse en Vlaamse klassiekers en rijdt hij momenteel ook een grote ronde. Hoewel we van een neoprof onderhand al overwinningen in de WorldTour verwachten, deed Zimmermann het dit jaar simpelweg prima als eerstejaars. Hij pakte in de Etoile de Bessèges de bergtrui en was in de tweede etappe dichtbij zijn eerste profzege, Dries De Bondt was echter sterker.

IDL Neo | Wie is Georg Zimmermann, de nummer 21 van de Vuelta?

In de rest van seizoen deed Zimmermann vooral veel koerservaring op en, hoewel échte resultaten ontbraken, zat hij in zware wedstrijden als de Ronde van Lombardije, het WK in Imola, Luik-Bastenaken-Luik altijd in de buurt van de beste vijftig renners. Samen met de zeer constante prestaties in de Vuelta getuigt het van veel inhoud bij de Duitser, wiens niveau in de laatste week van de Spaanse grote ronde alles behalve minder wordt. Het belooft alvast veel voor volgend jaar.

Van der Schueren blij met aanwinst Zimmermann: ‘Heb hem zeer goede dingen zien doen’

Over het seizoen 2021 gesproken, Zimmermann zal dan uiteraard niet meer bij het stoppende CCC rijden. Hij gaat zijn loopbaan vervolgen bij, de ploeg die de WorldTour-licentie van zijn huidige ploeg overneemt, Circus-Wanty Gobert. De Waalse ploeg heeft voor komend seizoen nood aan renners die een beetje een berg op kunnen rammen, en in Zimmermann vonden ze een goedkope optie met het nodige toekomstperspectief.

Sportief directeur Hilaire Van der Schueren toont in een persbericht alvast veel vertrouwen in Zimmermann. ‘In zijn eerste jaar bij de profs heb ik Zimmerman zeer goede dingen zien doen. Niet enkel in deze Ronde van Spanje waarin hij al twee keer in de aanval trok, maar bijvoorbeeld ook in Luik-Bastenaken-Luik waar hij na een valpartij vechtlust toonde om terug te keren. Voor een jonge renner geeft hij zeer goede signalen.’

Zimmermann en Circus-Wanty Gobert lijken op papier een goede combinatie. Zowel de jonge Duitser als de ploeg koersen graag aanvallend en Zimmermann zal op zijn terreinen, het klimmen en de heuvelklassiekers, zich niet per se hoeven te schikken in een knechtenrol. Hij kan dus lekker op dezelfde voet als dit jaar verder gaan en met een agressieve manier van koersen zich in de schaduw blijven doorontwikkelen. Zimmermann is misschien niet het meest in het oog springende talent van de huidige neoprofs, maar het is alleszins geen verrassing als hij uitgroeit tot een renner die meekan met de beteren in zowel de heuvelklassiekers als de bergen. (Foto’s: Sirotti)

Voor meer IDL Neo, klik hier!

Wilbert van der Velde (w.vandervelde@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws