IDL Retro | Hoe staat het nu met de Saunier Duval-duivels Ricco, Piepoli en co? IDL-producties
IDL-producties

IDL Retro | Hoe staat het nu met de Saunier Duval-duivels Ricco, Piepoli en co?

IDL Retro | Hoe staat het nu met de Saunier Duval-duivels Ricco, Piepoli en co?

De afgelopen dagen kwam Riccardo Ricco weer eens in het nieuws. De vinnige Italiaan, toch bekend om het injecteren van alles en nog wat, was niet van plan zich tegen corona te laten vaccineren. Ook zijn adjudant Leonardo Piepoli kwam recentelijk weer in beeld, evenals de Saunier Duval-baas Mauro Gianetti. Die liet zich wél vaccineren tegen de pandemie. Enfin, u begrijpt het; deze IDL Retro nemen we de cowboys van Saunier Duval uit 2008 onder de loep.

Even terug naar de Tour van 2008. Voor de start van de twaalfde rit van Lavelanet naar Narbonne komt de gendarmerie ineens de karavaan in. Verdachte omstandigheden bij de succesvolle ploeg Saunier Duval (goed voor drie ritzeges) waren de oorzaak, en die ploeg verdween dan ook direct uit de ronde. Het peloton was verlost van één van haar smaakmakers en kwelgeest, Riccardo Ricco. Legendarisch zijn de woorden die Bram Tankink uitsprak. 'Ik zou hem op zijn muil slaan', aldus de altijd openhartige ex-wielerprof.

Teammanager Mauro Gianetti vertelde destijds dat er 'niks aan de hand was'. Anno 2021 is hij de man die de scepter zwaait bij het UAE-Team Emirates van Tourwinnaar Tadej Pogacar, maar in 2008 had hij nog de leiding over de ploeg van de Cobra, Ricco. Gianetti was na het drama in de Tour vooral ontstemd over de werkwijze van sponsor Saunier Duval, die per direct de ploeg verliet. 'Ze hebben alleen maar oog voor de commercie. Ze hebben van deze situatie gebruik gemaakt om er sneller uit te stappen.' Dat Iban Mayo, de man die een Ferrari inslikte en vervolgens de Mont Ventoux opreed, een jaar eerder ook al positief testte op EPO was hij even vergeten.

IDL Retro | Hoe staat het nu met de Saunier Duval-duivels Ricco, Piepoli en co?

Ook als renner was Gianetti geen onbeschreven blad. Wat voormalig poulain Ricco overkwam in 2011 na een mislukte bloedstransfusie, maakte Gianetti al mee in 1998. In het ziekenhuis geraken na geknoei met doping, dat is waar we het over hebben. Gianetti probeerde wat uit met het nieuwe middel PFC, een vernieuwde vorm van EPO. Resultaat: drie dagen coma en nog twee weken intensive care. Overigens was hij daar vooral boos over de gang van zaken in het ziekenhuis; de dokter van dienst kreeg een claim van vier miljoen Zwitserse Franken aan zijn broek voor het schenden van Gianetti's imago. De dokter die je leven probeert te redden, weet u wel.

De ijssalon van Ricco

Van Gianetti is het een kleine sprong naar de man die al enkele keren benoemd werd, Ricco. De enige ijscoman ter wereld met een levenslange schorsing aan zijn broek. In de wielersport, welteverstaan. Ricco werd zowel in 2008 (na het positief testen op CERA) en in 2011 (de mislukte bloedtransfusie) al geschorst, maar werd pas drie weken geleden voorgoed vaarwel gezegd door de bazen van de Italiaanse dopingautoriteiten.

Hij was al tot 2024 geschorst, dus erg verrassend was het niet. Ricco doet het overigens wel goed in de ijsco-business. Hij had jarenlang een zaak op het Canarische eiland Tenerife, maar miste Italië en zal dit jaar nog een ijssalon openen in Modena. Het talent van Ricco was onnavolgbaar, maar zijn karakter ook. De Cobra deed zichzelf de das om.

Ricco was tijdens de Tour van 2008 nog een 25-jarige knaap, zijn eerste adjudant Leonardo Piepoli fietste destijds al op zijn laatste benen. De ervaren rot verklaarde na de verwijdering van Saunier Duval 'hetzelfde te hebben gedaan als Ricco', wat niet verwonderlijk was. Piepoli won de tiende rit op de mytische Hautacam, voor ploegmaat Juan José Cobo. De Spanjaard komt later aan bod, want hij is natuurlijk ook geen onbeschreven blad in de sport.

IDL Retro | Hoe staat het nu met de Saunier Duval-duivels Ricco, Piepoli en co?

Afijn, terug naar Piepoli, oftewel de Dwerg van de Abruzzen. Hij is nog in de wielersport actief, als manager van Alberto Bettiol, de winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 2019. Piepoli stelt dat hij Bettiol ervan weerhoudt om 'zijn eigen obstakel te zijn'. 'Hij moet professioneler zijn. Als het slecht weer is heeft hij geen zin om te trainen, maar de beste renners zijn degenen die hun eigen leven het beste organiseren', aldus Piepoli tegen BiciPro. 'Hij weet zijn eigen grenzen nog niet. Hij kan Luik winnen, het WK. Ik moet hem bijbrengen dat pijn lijden normaal is, dat je je tanden op elkaar moet klemmen om te winnen.'

Dan de man die de overwinning op Hautacam kreeg nadat Piepoli werd geschrapt. Cobo. De ironie. Klein geschiedenislesje: Cobo was de man die in 2011 volledig uit het niks de Vuelta won, voor Chris Froome en Bradley Wiggins. Namens GEOX-Transformers, de sponsors die het overnamen van Saunier Duval. Heel de wereld keek er hoofdschuddend naar, en terecht. In 2019 bleek dat ook Cobo in die Vuelta van de verboden snoeppot had gesnoept; weg Vuelta-zege. Van Cobo is sindsdien vrij weinig meer vernomen.

Tom van der Salm | t.vandersalm@indeleiderstrui.nl


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws