Mike Teunissen

Dit is de pagina over Mike Teunissen. De Nederlandse wielrenner rijdt sinds 2022 voor Intermarché-Circus-Wanty. Teunissen won in 2019 de openingsetappe van de Tour de France en werd daarmee de eerste Nederlandse geletruidrager sinds Erik Breukink in 1989. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Teunissen en houdt tevens zijn biografie bij.

Mike Teunissen

Teunissen verlegt focus van veldrijden naar wegwielrennen

Mike Teunissen begon zijn carrière als veldrijder. Hij toonde zich bij de junioren en beloften een groot talent. De kers op de taart was de wereldtitel veldrijden bij de beloften 2013 in het Amerikaanse Louisville. Teunissen hield zich echter ook steeds meer bezig met het wegwielrennen en was daarin evenzeer succesvol. Zo won hij in 2014 zowel de beloftenversie van Parijs-Roubaix als Parijs-Tours.  

Door het succes op de weg ging hij zich steeds minder richten op het veldrijden, waardoor hij de aansluiting met de beteren in die discipline begon te verliezen. Aan het eind van 2014 vertrok Teunissen dan ook naar Team LottoNL-Jumbo, waar hij zich volledig op het wegwielrennen zou focussen.

Ontwikkeling Teunissen van Team LottoNL-Jumbo naar Team Sunweb

Teunissen liet in zijn eerste jaar bij de profs al verschillende sterke staaltjes zien. Zo werd hij tweede in de Prudential RideLondon & Surrey Classic, won hij de proloog van de Tour de l'Ain en werd hij negende in Parijs-Tours. Het jaar daarna viel echter tegen voor Teunissen. Buiten een negende plek in Dwars door Vlaanderen bleven prestaties uit en het leek er op of de Limburger zich nog maar weinig ontwikkelde bij Team LottoNL-Jumbo. Hij maakte aan het eind van het seizoen dan ook de overstap naar Team Sunweb, waar hij hoopte door nieuwe impulsen zijn ontwikkeling voort te zetten. 

Met onder andere een twaalfde en zestiende plaats in respectievelijk Omloop Het Nieuwsblad en Dwars door Vlaanderen liet Teunissen schimmen van zijn talent voor de klassiekers zien, maar ook in de 2017 bleven échte resultaten uit. Wel was hij constant aanwezig als een van de betere knechten voor zijn kopmannen. In 2018 zette Teunissen die lijn voort, maar kwam hij zelf ook meer tot presteren. Vooral in Parijs-Nice viel hij met veer top-10 plaatsen op, zowel in massasprints als na een geaccidenteerde etappe.

Teunissen breekt door, maar vertrekt wederom

Vervolgens stond Teunissen weer aan de start in de klassiekers en bevestigde hij zijn stijgende lijn met een knappe tweede plaats in een zware regeneditie van Dwars door Vlaanderen. Samen met latere winnaar Yves Lampaert, Mads Pedersen, Edvald Boasson Hagen en Sep Vanmarcke reed hij in de finale weg. Teunissen leek met zijn snelle benen een grote kanshebber op de overwinning. Hij verkeek zich echter op een ultieme aanval van Lampaert, waardoor de winst uiteindelijk buiten zijn bereik bleef.

De podiumplek in de Vlaamse semiklassieker gaf Teunissen veel vertrouwen voor de monumenten de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Met een achttiende en elfde plaats toonde hij aan lang mee te kunnen met de beteren, alleen op inhoud kwam hij nog een stap tekort. De resultaten in de klassiekers overtuigden Teunissen ervan dat hij in de toekomst mee kan doen om de podiumplaatsen. Zijn ploeg, Team Sunweb, zag dat echter anders. Zij zagen Teunissen vooral als goede ondersteuning voor de kopmannen Michael Matthews en Søren Kragh Andersen.

Teunissen maakt Tour de France-droom waar bij Jumbo-Visma

Door het verschil in toekomstvisie trok Teunissen weer terug naar zijn oude ploeg Team Jumbo-Visma, die, gedurende de jaren dat Teunissen weg was, een grote ontwikkeling had doorgemaakt. Bij de Nederlandse ploeg vond hij onder andere Wout van Aert als kopman voor de klassiekers. Bij Jumbo-Visma hoefde hij echter niet alleen voor de kopman te rijden, maar mocht hij als beschermde renner ook zijn eigen kansen najagen. Met een zevende plaats in Parijs-Roubaix kwam Teunissen alvast weer een stap dichter bij het gedroomde podium. Daarnaast liet Teunissen zien goed uit de voeten te kunnen in korte etappekoersen. Hij won zowel de Ronde van Duinkerken als de ZLM Tour. Ook werd hij zesde in de Binck Banck Tour.

De verreweg mooiste prestatie van Teunissen tot nu toe kwam in de Tour de France. Hij stond daar vooral als sprintaantrekker voor Dylan Groenewegen aan de start. Heel het seizoen reden de twee veel samen en leidde Teunissen de Amsterdammer naar meerdere overwinningen. In de eerste etappe naar Brussel ging daarentegen alles anders dan gepland. Groenewegen kwam hard ten val in de laatste vijf kilometers, waarna Teunissen zich opeens zonder sprinter bevond. Hij is echter zelf ook verre van traag en de finish liep lichtjes omhoog, wat op zijn lijf geschreven was. Het was Peter Sagan die op de overwinning leek af te stevenen. Teunissen timede zijn sprint echter perfect, waardoor hij vlak voor de finish zij aan zij kwam te liggen met de Slowaak. Op de meet drukte Teunissen zijn wiel net voorbij die van Sagan, waarmee hij een onwerkelijke droom werkelijkheid maakte. Naast de etappe kreeg Teunissen ook de gele trui. Het maakte de Limburger de eerste Nederlandse geletruidrager sinds Erik Breukink in 1989.

Pech blijft Teunissen achtervolgen

Teunissen begon het jaar 2020 alvast met een goede prestatie. In de Omloop het Nieuwsblad reed hij met een groepje met onder andere Jasper Stuyven en Yves Lampaert weg uit het peloton. Op de Muur van Geraardsbergen moest de Nederlander echter passen en moest hij uiteindelijk tevreden zijn met een zesde plaats. Toen het wielerseizoen in augustus terug op gang werd geschoten na de corona-onderbreking, was Teunissen nog aan het herstellen van een knieblessure. De Nederlander zou dat seizoen zijn gewenste niveau niet meer halen. 

Pech bleef Teunissen maar achtervolgen. De renner van Jumbo-Visma ging in februari van 2021 tegen de grond op stage in Tenerife, waardoor hij het volledige voorjaar aan zich moest laten voorbijgaan. Teunissen werd dat jaar wel geselecteerd voor de Tour de France, iets wat bij de Nederlandse formatie al een straffe prestatie is. In het najaar slaagde Teunissen er niet in een wedstrijd te winnen, maar met drie podiumplaatsen in de Ronde van Noorwegen toonde hij wel terug op niveau te zijn. 

Teunissen maakt overstap naar Intermarché-Wanty-Gobert, waar hij wel kopman is

Waar Teunissen in 2019 nog als kopman gezien werd naast Van Aert, moest de Nederlander zich steeds meer schikken in een rol als knecht. Dit was enerzijds het gevolg van de ontwikkeling van Van Aert als een van de beste renners ter wereld, maar ook de transfers van Tiesj Benoot en Christophe Laporte zorgden ervoor dat Teunissen daalde in de pikorde. Teunissen besloot dan ook Jumbo-Visma te verlaten voor Intermarché-Wanty-Gobert, waar hij samen met Biniam Girmay kopman zal zijn in de voorjaarsklassiekers. In de Vuelta a España kreeg Teunissen nog een mooi afscheidscadeau van zijn team: hij mocht in de tweede etappe de rode leiderstrui overnemen van Robert Gesink.

In zijn eerste jaar bij Intermarché-Circus-Wanty kwam Teunissen door ziekte in het voorjaar niet echt uit de verf, maar richting het najaar begon het dan toch te lopen voor de Limburger. Hij won een etappe in de Ronde van Noorwegen, zijn eerste overwinning sinds de Tour van 2019, en als klap op de vuurpijl ook de koninginnenrit van de Renewi Tour. Daar werd hij ook vijfde in het eindklassement, een positie die hij tevens kon bemachtigen op het EK in Drenthe. 

Mike Teunissen Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties